MAXTV.gr

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από 16 άτομα.

Μέχρι και σήμερα, τα κρυπτονομίσματα, είναι σαν να μην υφίστανται για την Εφορία, καθώς δεν τα αναγνωρίζει, αλλά οι συναλλασσόμενοι με αυτά, ενίοτε μπλέκουν σε περιπέτειες.

Αναλυτικότερα, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από 16 άτομα, για να διερευνήσουν τρόπους φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, «το έργο της Ομάδας Εργασίας συνίσταται στον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)».

Μέλη της επιτροπής ορίστηκαν εφοριακοί της ΑΑΔΕ και του ΣΔΟΕ, υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Δεν αναγνωρίζονται τα crypto

Η εφορία και γενικά το κράτος δεν αναγνωρίζουν τα κρυπρονομίσματα και οι φορολογούμενοι που έχουν επενδύσει σε αυτά, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να μην την πατήσουν.

Ο λόγος είναι, πως δεν αντιμετωπίζονται ως κανονικό νόμισμα και υπάρχει ένα σημαντικό κενό, το οποίο βαίνει σε βάρος των φορολογουμένων.

Όπως έχει αποκαλύψει το Σinσε δύο περιπτώσεις, η ΑΑΔΕ επέβαλε τσουχτερούς φόρους σε φορολογούμενους για συναλλαγές σε crypto, αφού για την Εφορία είναι ανύπαρκτα.

Πόθεν έσχες

Στην πρώτη περίπτωση, σε ένα ζευγάρι φορολογουμένων επιβλήθηκε τεράστιο πρόστιμο, πάνω από 96.000 ευρώ, επειδή η Εφορία δεν αναγνώρισε την υπεραξία από τα κρυπτονομίσματα που επικαλέστηκαν προκειμένου να δικαιολογήσουν την απόκτηση ακινήτου.

Ειδικότερα, το ζευγάρι απέκτησε ακίνητο το 2021, αξίας 183.273,56 ευρώ δηλώνοντας δαπάνη ύψους 91.636,78 έκαστος. Για να δικαιολογήσουν τη δαπάνη αγοράς επικαλέστηκαν κέρδη από κρυπτονομίσματα ύψους 182.500.000 ευρώ.

Όμως, η Εφορία απέρριψε το κέρδος από τα κρυπτονομίσματα και το ζευγάρι έπεσε στην απόχη των τεκμηρίων, με αποτέλεσμα να φορολογηθεί με βάση το πόθεν έσχες και να επιβληθούν φόρος εισοδήματος, προκαταβολή φόρου και εισφορά αλληλεγγύης.

Στον σύζυγο επιβλήθηκε συνολικός φόρος ύψους φόρος 62.775,83 ευρώ και 33.320 ευρώ στη σύζυγο, ήτοι σύνολο φορολογικής επιβάρυνσης ύψους 96.096,01 ευρώ, που ανέρχεται σχεδόν στο 50% της αξίας του ακινήτου που απέκτησαν.

Ο λόγος που η εφορία δεν δέχτηκε το κέρδος από τα crypto, είναι επειδή, όπως αναφέρει τα συγκεκριμένα ποσά δεν αναγνωρίζονται από την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία.

Το ζευγάρι προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία όμως με την υπ. αρ. 417/1/3/ 2023 απόφασή της την απέρριψε και επικύρωσε το πρόστιμο.

Και ΦΠΑ επί των crypto

Σε άλλη περίπτωση ΑΑΔΕ επέβαλε ΦΠΑ σε ανταλλακτήριο νομισμάτων στις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.

Ο φορολογικός έλεγχος καταλόγισε στην εν λόγω εταιρεία ΦΠΑ 24% σε προμήθειες από συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα ύψους 52.728,56 ευρώ ήτοι ποσό ύψους 12.654,88 ευρώ.

Ενώ στις ανταλλαγές ευρώ με άλλα νομίσματα  (π.χ. δολάριο, στερλίνα κ.λπ.) δεν επιβάλλεται ΦΠΑ, ο φορολογικός έλεγχος επέβαλε ΦΠΑ 24% στις ανταλλαγές με crypto.

Η Εφορία απέρριψε τις αιτιάσεις της εταιρείας η οποία στη συνέχεια προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Η ΔΕΔ απέρριψε με τη σειρά της την προσφυγή της, επειδή όπως ανέφερε, τα κρυπτονομίσματα δεν είναι επίσημο νόμισμα.

Related posts