MAXTV.gr

Οι υποψηφιότητες για Όσκαρ ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, και ενώ πήγε σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν, με το Oppenheimer του Christopher Nolan να πρωτοπορεί και να τοποθετείται ως ο ξεκάθαρος πρωτοπόρος για την τελετή του Μαρτίου, υπήρξαν κάποιες εκπλήξεις στην πορεία.

Υπάρχουν οι πολυσυζητημένες Greta Gerwig και Margot Robbie που «σνομπαρίστηκαν» για την Barbie καθώς και η τρελή υποψηφιότητα του β’ γυναικείου ρόλου της America Ferrera, αλλά και το Indiana Jones and the Dial of Destiny που είναι υποψήφιο για Καλύτερη Πρωτότυπη Μουσική παρόλο που ήταν άνετα η χειρότερη υποψηφιότητα.

Οι απογοητεύσεις είναι αναπόφευκτες όταν πρόκειται για υποψηφιότητες, και κάθε χρόνο η Ακαδημία «τα ακούει» από παντού.

Έτσι, εστιάζοντας στα θετικά – και επειδή είμαστε αρκετά πεπεισμένοι ότι όλοι έχετε δει το Oppenheimer μέχρι τώρα, μια ταινία της οποίας οι διψήφιες υποψηφιότητες υποδηλώνουν μια απίστευτα προβλέψιμη σεζόν για τα Όσκαρ – θα επικεντρωθούμε στις Ευρωπαικές ταινίες που είναι υποψήφιες για κάποιο Όσκαρ.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις κορυφαίες υποψηφιότητες ευρωπαϊκών ταινιών φέτος ξεκινά με:

Io Capitano

Χώρα: Ιταλία

Υποψηφιότητα: Καλύτερη Διεθνή ταινία.

Δύο έφηβοι από τη Σενεγάλη, ο Seydou και ο Moussa, εγκαταλείπουν τη γενέτειρά τους το Ντακάρ για να φτάσουν στην Ιταλία και να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Περνούν από το Μάλι, τον Νίγηρα και τη Λιβύη, και καταλήγουν να συναντήσουν έναν λαθρέμπορο, ο οποίος οργανώνει τις διελεύσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα. Δεν έχουν αρκετά χρήματα για το ταξίδι, οπότε ο Seydou (Seydou Sarr) βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τελεσίγραφο: παρά την έλλειψη ναυτικής εμπειρία, θα πρέπει να πάρει την ευθύνη του καπετάνιου και να οδηγήσει ένα σκάφος που θα μεταφέρει 250 άτομα στη Μεσόγειο.

La sociedad de la nieve (Society of the Snow)

Χώρα: Ισπανία

Υποψηφιότητα: Καλύτερη Διεθνής ταινία, Καλύτερο μακιγιάζ.

Η πτήση 571 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης πετά από την Ουρουγουάη στη Χιλή και συντρίβεται στις Άνδεις, αφήνοντας τους επιζήσαντες της ομάδας ράγκμπι να λάουν ακραία μέτρα στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν από τις συνθήκες παγετού.

Das Lehrerzimmer (The Teacher’s Lounge)

Χώρα: Γερμανία

Υποψηφιότητα: Καλύτερη Διεθνής ταινία.

Η Carla Nowak (Leonie Benesch) είναι μια αφοσιωμένη, ιδεαλίστρια νεαρή δασκάλα στην πρώτη της δουλειά σε γερμανικό γυμνάσιο. Η χαλαρή σχέση της με τους μαθητές της στην έβδομη τάξη δοκιμάζεται όταν μια σειρά από κλοπές συμβαίνουν στο σχολείο και η έρευνα του προσωπικού οδηγεί σε κατηγορίες και δυσπιστία μεταξύ γονέων, συναδέλφων και μαθητών. Πιασμένη στη μέση αυτής της πολύπλοκης δυναμικής, η Carla προσπαθεί να μεσολαβήσει.

20 Days in Mariupol

Χώρα: Ουκρανία

Υποηφιότητα: Καλύτερο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

Μια ομάδα του Associated Press ουκρανών δημοσιογράφων που ήταν παγιδευμένοι στην ηττημένη πόλη της Μαριούπολης πάλεψε να συνεχίσει το έργο της καταγράφοντας τη ρωσική εισβολή. Ως οι μόνοι διεθνείς ρεπόρτερ που παραμένουν στην πόλη, καταγράφουν αυτό που αργότερα έγιναν καθοριστικές εικόνες του πολέμου.

Anatomie d’une chute (Anatomy of a Fall)

Χώρα: Γαλλία

Υποψηφιότητα: Καλύτερη Διεθνή ταινία, Καλύτερος Σκηνοθέτης, Καλύτερη Ηθοποιός, Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο, Καλύτερη επεξεργασία.

Μια γυναίκα κατηγορείται ότι δολοφόνησε τον άντρα της, αφού βρέθηκε νεκρός στο χιόνι έξω από το σπίτι τους. Το μόνο άλλο άτομο που βρισκόταν εκεί κοντά όταν έπεσε νεκρός ήταν ο γιος της με προβλήματα όρασης.

Les Filles d’Olfa (Four Daughters)

Χώρα: Γαλλία – Γερμανία – Τυνησία – Σαουδική Αραβία

Υποψηφιότητα: Καλύτερο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

Το Four Daughters πραγματεύεται την εξαφάνιση και τη ριζοσπαστικοποίηση δύο Τυνήσιων κοριτσιών, της Rahma και της Ghofrane, τόσο μέσω δραματικών αναπαραστάσεων όσο και μέσω συνεντεύξεων με θέματα από την πραγματική ζωή. Γνωρίζουμε τη μητέρα τους Olfa και τις δύο μικρότερες αδερφές Tayssir και Eya, οι οποίες ήταν καταβεβλημένες από την απόφαση των μεγαλύτερων αδελφών να εγκαταλείψουν την Τυνησία για να ενταχθούν στο ISIS στη Λιβύη.

Robot Dreams

Χώρα: Ισπανία – Γαλλία

Υποψηφιότητα: Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων.

Ο πρωταγωνιστής είναι ένας σκύλος που ζει στο Μανχάταν και έχει βαρεθεί να είναι μόνος. Μια μέρα αποφασίζει να φτιάξει για τον εαυτό του έναν σύντροφο ρομπότ. Η φιλία τους ανθίζει, μέχρι που γίνονται αχώριστοι. Το σκηνικό στον ρυθμό των 80’s, στη Νέα Υόρκη.

Poor Things

Χώρα: Ιρλανδία – Ηνωμένο Βασίλειο – ΗΠΑ

Υποψηφιότητα: Καλύτερη Διεθνής Ταινία, Καλύτερος Σκηνοθέτης, Καλύτερη Ηθοποιός, Καλύτερος Β’ Ανδρικός ρόλος, Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο, Καλύτερο μακιγιάζ και χτένισμα, Καλύτερη Πρωτότυπη Μουσική, Καλύτερη Φωτογραφία, Καλύτερο Μοντάζ, Καλύτερη Ενδυματολογία, Καλύτερο Σχέδιο Παραγωγής.

Ένας φοιτητής ιατρικής γίνεται βοηθός ενός εκκεντρικού και γκροτέσκου χειρουργού, ο οποίος αποκαλύπτει ότι η Bella πέθανε από αυτοκτονία αφού πήδηξε από μια γέφυρα. Την έχει αναστήσει μέσω του εγκεφάλου του παιδιού που κουβαλούσε στην κοιλιά της.

The Zone of Interest

Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο

Υποψηφιότητα: Καλύτερη Διεθνής ταινία, Καλύτερος Σκηνοθέτης, Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο, Καλύτερος ήχος.

Ένας διοικητής του Άουσβιτς και η σύζυγός του χτίζουν μια ευχάριστη οικογενειακή ζωή, απορρίπτοντας εμμονικά τη φρίκη που διαδραματίζεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης απέναντι από τον τοίχο του κήπου τους.

ΠΗΓΗ: CNN

Related posts