MAXTV.gr

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ-ΕΚΠΟΙΖΩ

Τη δημιουργία κοινωνικού μηνύματος για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με την παράνομη πρακτική της κάθετης σύμπραξης καθορισμού τιμών μεταπώλησης, αποφάσισαν, από κοινού, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ένωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» – ΕΚΠΟΙΖΩ.

Με το μήνυμα «Σπάσε τις αλυσίδες της Κάθετης Σύμπραξης» η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η ΕΚΠΟΙΖΩ καλούν τους καταναλωτές να καταγγέλουν παράνομες κάθετες συμπράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η ΕΚΠΟΙΖΩ έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας από τον Οκτώβριο του 2019.

Έχει δημιουργηθεί ένα βίντεο το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν οι καταναλωτές ώστε να είναι ενήμεροι για τις παράνομες συμπράξεις καθορισμού τιμών μεταπώλησης. Πρόκειται για ένα βίντεο κινουμένων σχεδίων που έχει ως παράδειγμα την αγορά παιχνιδιού.

Εάν κάποιος/α καταναλωτής/τρια έρθει σε επαφή με παρόμοιο φαινόμενο όπως αυτό περιγράφεται στο βίντεο, καλείται να καταγγείλει το περιστατικό στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ή στην Ένωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ.

«Κάνοντάς το, θα βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της αγοράς και στην μείωση των τιμών» όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το βίντεο δημιουργήθηκε με μηδενικό κόστος και εξ’ ολοκλήρου από τους εργαζόμενους του τμήματος Ψηφιακής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ την ιδέα για το θέμα έδωσε η ομάδα επικοινωνίας της ΕΚΠΟΙΖΩ βάσει της εμπειρίας που έχει αποκομίσει από αναφορές των καταναλωτών.

Το βίντεο είναι διαθέσιμο τόσο στην ιστοσελίδα και τα κοινωνικά δίκτυα της Επιτροπής Ανταγωνισμού όσο και της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Τι είναι η κάθετη σύμπραξη

Όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ σε ανακοίνωσή της, η κάθετη σύμπραξη καθορισμού τιμών μεταπώλησης αναφέρεται σε παράνομες συμφωνίες που γίνονται από προμηθευτές με λιανοπωλητές οι οποίες έχουν ως άμεσο ή έμμεσο αντικείμενο τον περιορισμό της δυνατότητας του λιανοπωλητή να καθορίζει ο ίδιος την τιμή πώλησης του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των συμφωνιών που προβλέπουν καθορισμένη ή ελάχιστη τιμή πώλησης που οφείλει να τηρεί ο λιανοπωλητής.

Related posts