MAXTV.gr

Η Τσικνοπέμπτη, μια από τις πιο αγαπημένες παραδόσεις στην Ελλάδα, είναι μια μέρα γιορτής γεμάτη με μυρωδιές ψητού κρέατος, γέλια, μουσική και τραγούδια, Είναι μια μέρα προετοιμασίας για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα. 

Η Τσικνοπέμπτη, γνωστή και ως Τσικνοπέφτη, γιορτάζεται την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, ένδεκα ημέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Το όνομά της προέρχεται από την τσίκνα, τον καπνό και τη μυρωδιά του ψητού κρέατος που κατακλύζει τα σπίτια και τις πλατείες.

Η γιορτή αυτή συμβολίζει την αφθονία, την καλοπέραση και τη χαρά πριν από την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής. Ουσιαστικά, αποτελεί ένα τελευταίο “γευστικό” ξεφάντωμα πριν από τη στροφή προς την πνευματικότητα και την αυτοσυγκράτηση.

Η Τσικνοπέμπτη έχει ρίζες σε παλαιότερες θρησκευτικές και λαϊκές παραδόσεις. Συνδέεται με τα αρχαία Διονυσιακά έθιμα, όπου τελούνταν γιορτές προς τιμήν του θεού Διονύσου, θεού του κρασιού και της γονιμότητας. Αργότερα, ενσωματώθηκε στην Ορθόδοξη παράδοση, διατηρώντας τον χαρακτήρα της χαράς και της αφθονίας.

Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την ευκαιρία της Τσικνοπέμπτης, πέρα από τις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, διοργανώνονται μικρογλέντια και πανηγύρια με ψητά κρέατα, παραδοσιακή μουσική και χορούς. Επίσης σε πολλές περιοχές η Τσικνοπέμπτη αποτελεί την αφετηρία για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις με μασκαρέματα και πάρτι.

Η τσίκνα της Τσικνοπέμπτης, πέρα από μια γευστική απόλαυση, αποτελεί σύμβολο χαράς, κοινωνικής συναναστροφής και ζωντάνιας.

Τσικνοπέμπτη σήμερα και σε Τολό, Νέα Τίρυνθα, Αγία Παρασκευή – Τσέλο, Ασίνη, Πουλακίδα και φυσικά στο Ναύπλιο διοργανώνονται εκδηλώσεις με κύριο “συστατικό” το τσίκνισμα και το αποκριάτικα γλέντια. 

Αναλυτικά:

Τολό, ώρα 12:00 

Ο Δήμος Ναυπλιέων , η Δημοτική Κοινότητα Τολού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τολού , τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Τολού και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Τολού θα πραγματοποιήσουν αποκριάτικο γλέντι στο κέντρο του Τολού με dj, μουσική και τσικνίσματα. 

Ναύπλιο  Από ώρα 13:00 έως 18:00

 Ο Δήμος Ναυπλιέων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εστίασης «Το Ανάπλι» διοργανώνει αποκριάτικο γλέντι Τσικνοπέμπτης με ζωντανή μουσική και τσικνίσματα στις οδούς Άργους και Αιγίου . 

Νέα Τίρυνθα, ώρα 17:00 

Η Δημοτική Κοινότητα , ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Τίρυνθας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Νέας Τίρυνθας πραγματοποιούν παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού με φωτιές ,μουσική, dj και πολύ… πολύ κέφι! 

Αγία Παρασκευή –- Τσέλο , ώρα 17:30 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής – Τσέλο διοργανώνει αποκριάτικο παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού με φωτιές , μουσική , χορό και πολύ κέφι!

Ασίνη , ώρα 18:00 

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Ασίνης πραγματοποιεί στην Κόντρα – Άγιος Τρύφωνας βραδιά γλεντιού με το αποκριάτικο άναμμα της φωτιάς , μουσική, χορό και … αερόστατα! Συνοικία 

ΠΡΟΝΟΙΑ Πλατεία Εθνοσυνελεύσεως , ώρα 19:30 

Φέτος η Πρόνοια θα ξαναζήσει το παραδοσιακό γλέντι της Τσικνοπέμπτης όπως παλιά , δηλαδή θα έχουμε ένα προνοιώτικο ξεφάντωμα . 

Ο Δήμος Ναυπλιέων συνεργάζεται με τους πιο ειδικούς στη χαρά … τα παιδιά της πόλης που θα αναλάβουν να γεμίσουν με κέφι και γιορ τινή διάθεση την αγαπημένη γειτονιά του Ναυπλίου . » 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου αναλαμβάνουν δράση στην πλατεία του σχολείου τους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ουΔημοτικού Σχολείου Ναυπλίου και του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Αργολίδας έρχονται να χαρίσουν τη δική τους πινελιά στη δράση . 

• Τα Μουσικά Σχολεία της Αργολίδας , της Καστοριάς και της Δράμας συνεργάζονται για μια βραδιά γεμάτη μουσική , χορό , τραγούδι ,παράδοση, κέφι και χαμόγελα πολλά . Πουλακίδα, ώρα 20:00 

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Πουλακίδας πραγματοποιεί , στην κεντρική πλατεία του χωριού , βραδιά γλεντιού με το αποκριάτικο άναμμα της φωτιάς, μουσική και χορό .

Related posts