MAXTV.gr

Στην κατάμεστη αίθουσα «Χάρης Καρατζάς» της Νομικής Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου το εξαιρετικά επιτυχημένο συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη υπό τον τίτλο «ΑΙ regulation and applications in Greece: Challengeaccepted» το οποίο διοργάνωσαν το Εθνικό Ινστιτούτο Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Προσωπικών Δεδομένων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Rythmisis) και η Νομική Βιβλιοθήκη.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Νομικής Βιβλιοθήκης, Αντώνης Καρατζάς,ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρ. Επίτροπος Ε.Ε. και πρ. Υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, και ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν διάφορες πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, την υγεία, το περιβάλλον, την ενέργεια και την επιχειρηματικότητα, την πνευματική ιδιοκτησία, τα προσωπικά δεδομένα κ.ά. αναδεικνύοντας τα οφέλη από τη χρήση τέτοιων τεχνολογιών, αλλά και τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που τα συνοδεύουν.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου, όπως ενδεικτικά οΓιάννης Μανιάτης (ΠΑΠΕΙ), ο Γιώργος Ανδρουτσόπουλος (ΕΚΠΑ), ο Διονύσης Φιλίππου (ΔΠΘ), ο Χρήστος Καλλονιάτης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) κ.ά.,διαπρεπείς δικηγόροι, πληροφορικοί, ιατροί, datascientists, οικονομολόγοι, επιχειρηματίες- startupers.

Το συντονισμό των επιμέρους θεματικών ανέλαβαν οι καθηγητές Ευγενία Πρεβεδούρου (ΑΠΘ), ΦερενίκηΠαναγοπούλου-Κουτνατζή (Πάντειο), Αντώνης Καραμπατζός (ΕΚΠΑ), Βασίλης Τζέμος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης ο διάλογος του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, με την Πρόεδρο του Rythmisis, Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, για το μέλλον και τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα.

Τέλος, ο Τέως Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, κ. Ιωάννης Σαρμάς, στα συμπεράσματά του, αναφέρθηκε στο ότι η Ελλάδα δεν προσεγγίζειτεχνοφοβικά την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ως ένα καίριο εργαλείο ανάπτυξης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το Ινστιτούτο Rythmisisθα μπορούσε να συντελέσει αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνος Αλεξανδρής, ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, κ.ά.

Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου συμμετείχαν οι: Μαρία-Ωραιοζήλη Φ. Κουτσουπιά, Δικηγόρος PhD, Γεώργιος Ι. Γαλανόπουλος, Δικηγόρος LLM, Ελένη Μ. Παλιούρα, Δικηγόρος LLM, Γεώργιος Κοτλίδας Δικηγόρος, LLM, MA, Τερψιθέα Παπανικολάου, Δικηγόρος, LLM, Αναστάσης Παλιούρας, Φοιτητής Νομικής ΑΠΘ.

Περισσότερα για το Ινστιτούτο Rythmisis εδώ:https://rythmisis.gr/

Related posts