MAXTV.gr

Το ΦΟΥΓΑΡΟ υποδέχεται στο BLUE2 την ατομική έκθεση “homeland landscapes” της Αιμιλίας Τσεκούρα, μίας από τις σημαντικότερες εικαστικούς της γενιάς της.

Τα έργα χαρακτηρίζονται από την ίδια ως «ιστορίες απομόνωσης από την εποχή του κορωνοϊού». Πρόκειται για τεκμήρια από την προσωπική της εμπειρία του πρόσφατου εγκλεισμού, κατά τον οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει την αποκοπή από την καθημερινότητα. Το πρόγραμμα και η ζωή της ανατράπηκαν ξαφνικά και απόλυτα, όπως συνέβη με όλους μας, ενώ αυτή η ανατροπή βιώθηκε σε ένα περιβάλλον φόβου, αβεβαιότητας και ζόφου.

Πώς όμως αντιμετωπίστηκε όλη αυτή η συγκυρία από έναν δημιουργικό νου; Η νέα αυτή ενότητα στη δουλειά της Αιμιλίας Τσεκούρα είναι μία περιήγηση σε ένα άκρως προσωπικό σύμπαν μέσα από έργα που θυμίζουν screenshots «ονειροδαισίας». Όπως λέει η ίδια, «μένοντας στο σπίτι ταξιδεύω μέσα από αντανακλάσεις, ζωγραφικές φωτεινές ακτίνες, απρόσμενα παιχνίδια του ήλιου. Αυτές οι ιστορίες σαν ένα κινούμενο παιχνίδι, δημιουργούν ένα εναλλακτικό σύμπαν. Μέσα σε αυτό το σύμπαν, με ψηφιακές τεχνικές δημιουργώ συνθέσεις, μοτίβα, avatars, έναν δικό μου νοητό κόσμο».

Η δημιουργός μοιράζεται μαζί μας στάσεις από μια καθημερινή διαδρομή του φαντασιακού της, όπως διαχειρίζεται τα οικεία τοπία του σπιτιού και τα εξυψώνει σε κοσμικά οικοσυστήματα, όπου κάθε λεπτομέρεια παίζει θεμελιώδη ρόλο. Ο πρωταγωνιστής σε όλα τα έργα είναι βέβαια το φως, όπως συλλαμβάνεται για μία στιγμή και εκλύεται ξανά σαν επιταχυντής της ανάτασης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 23 Απριλίου 12:30 – 15:30μ.μ.

επιμέλεια

Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου
Αντώνης Ι. Κοντρογιάννης

Related posts