MAXTV.gr

Με τον νέο ψηφιακό φάκελο η δουλειά των συμβολαιογράφων γίνεται ευκολότερη και η αναμονή των πολιτών μικρότερη.

Θα επιταχυνθούν  όπως φαίνεται οι «παγωμένες» και οι νέες μεταβιβάσεις ακινήτων αμέσως μόλις λήξει η αποχή των συμβολαιογράφων. Ο ψηφιακός φάκελος ακινήτου είναι ενεργός και περιμένει τις αιτήσεις για αγοροπωλησίες γονικές παροχές δωρεές και κληρονομιάς ακινήτων ενώ πλέον η όλη διαδικασία γίνεται ευκολότερη καθώς έχουν φύγει τέσσερα σημαντικά εμπόδια. Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να πηγαίνουν ούτε στους δήμους για να πάρουν βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ ούτε στο κτηματολόγιο για να πάρουν απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος, ενώ δεν απαιτείται πλέον η αίτηση προς καταχώρηση και η περίληψη του συμβολαίου.

Πρόκειται για τέσσερις σημαντικές ρυθμίσεις- βοήθειες που παίρνουν ιδιοκτήτες και οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες ακινήτων σε μια διαδικασία που ακόμα θέλει πολλούς μήνες ίσως και πάνω από ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Με τον νέο ψηφιακό φάκελο η δουλειά των συμβολαιογράφων γίνεται ευκολότερη και η αναμονή των πολιτών μικρότερη. Όσοι θέλουν να μεταβιβάσουν ακινητό δεν χρειάζεται πλέον να μαζεύουν ένα πάκο χαρτιά για να τα καταθέσουν στους δήμους και να περιμένω αρκετούς μήνες για να πάρουν την βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ. Η όλη διαδικασία γίνεται υπηρεσιακά χωρίς να ενοχλουν οι πολίτες (εκτός εάν ο πωλητής- αρχικός ιδιοκτήτης έχει ανοιχτές οφειλής ΤΑΠ που παπρινουν στην εφορία και το ΑΦΜ του). Επίσης οι συναλλασσόμενοι ή οι ιδιοκτήτες ακινήτων γλιτώνουν την επίσκεψη στο κτηματολόγιο που σημαίνει ατελείωτες ώρες στις ουρές με το χαρτάκι μέχρι να έρθει η ώρα να εξυπηρετηθούν και μετά αρκετή υπομονή μέχρι να εκδοθούν τα έγγραφα. Επισης καταργείται και η φυσική παρουσία σε Κτηματολογικά Γραφεία για όσους κάνουν χρήση του Φακέλου Μεταβίβασης. Τονίζεται ότι ο Κωδικός Αριθμός ακινήτου (ΚΑΕΚ) «κλειδώνει» για όσο διαρκεί η συναλλαγή ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια στις συναλλαγές.

Από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε ήδη σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου, μία νέα υπηρεσία του gov.gr που απλοποιεί τις διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων. Ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων αφορά τα ακίνητα τα οποία έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο, ενώ η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μια μόνο ημέρα, αρκεί να μην εκκρεμεί προηγούμενη πράξη στο ίδιο ακίνητο και επίσης τα τέλη να πληρώνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Μέσα σε μία εργάσιμη ημέρα λοιπόν, όσοι πολίτες και συμβολαιογράφοι χρησιμοποιούν τον φάκελο μεταβίβασης μέσω του akinita.gov.gr θα λαμβάνουν μεταγραφή ή δικαιολογημένη απόρριψη. Σε αντίθεση με την πολύμηνη ταλαιπωρία των πολιτών για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, ο ψηφιακός φάκελος δίνει τη δυνατότητα να γίνεται η «μεταγραφή σε μια ημέρα»

Τα βήματα χρήσης της πλατφόρμας για τους συμβολαιογράφους είναι τα εξής:

• Σύνδεση ως συμβολαιογράφος και πρόσκληση συμβαλλομένων
• Διαλειτουργική άντληση δικαιολογητικών
• Ψηφιακό αντίγραφο συμβολαίου χωρίς χειρόγραφες παραπομπές
• Υπολογισμός τελών για τον αγοραστή
• Καταχώριση πράξης στο Κτηματολόγιο
• Παρακολούθηση πορείας της αίτησης σε πραγματικό χρόνο

Τα βήματα χρήσης της πλατφόρμας για τους πολίτες είναι τα εξής:

• Σύνδεση ως πολίτης και αποδοχή της πρόσκλησης από τον συμβολαιογράφο
• Επιλογή του ακινήτου προς πώληση από τον συμβαλλόμενο/πωλητή
• Πληρωμή τελών από τον αγοραστή και καταχώρηση στο Κτηματολόγιο

Σημειώνεται τέλος οτι για 6 στις 10 μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες) το Ε9 υποβάλλεται ψηφιακά, χωρίς καμία ενέργεια από τους φορολογουμένους, οι οποίοι απλώς λαμβάνουν ειδοποίηση μέσω email, με το οποίο ενημερώνονται ότι η δήλωση Ε9 έχει υποβληθεί και μπορούν να την αναζητήσουν στην ψηφιακή πύλη myAADE. Το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί στις γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.

Related posts