MAXTV.gr

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να κατατεθεί – εκτός απροόπτου – η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την οποία θα καθοριστεί η διαδικασία της διαβούλευσης και το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση από 1η Απριλίου και να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα της ετήσιας διαβούλευσης για την αύξηση των βασικών αποδοχών.

Σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό, οι διαβουλεύσεις θα ξεκινούν κάθε χρόνο στα τέλη Ιανουαρίου, αντί για τέλη Φεβρουαρίου και η εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα γίνεται το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου.

Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος

Από 1ης Απριλίου 2023 βρίσκεται σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια η νέα αύξηση θα είναι πέριξ του 5% και ενδεχομένως να φτάσει το 6,5%, σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους.

Για παράδειγμα, με ένα μέσο ποσοστό αύξησης 5,2% τον Απρίλιο, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 821 (μικτά) ευρώ, αντί 780 ευρώ (μικτά) σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί συνολικά 19 επιδόματα και βοηθήματα επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και αναμένεται να σημειώσουν εκ νέου αύξηση και φέτος.

ΠΗΓΗ: CNN

Related posts