MAXTV.gr

Βαθιά άνοιξη θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σήμερα και αύριο με τα θερμόμετρα να αναμένεται να δείξουν έως και 22 βαθμούς Κελσίου. Από το βράδυ της Πέμπτης, όμως, και ειδικά από Παρασκευή θα υπάρξει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας έως και 12 βαθμούς Κελσίου, ισχυροί βοριάδες και χιόνια στα ορεινά.

Όσο για τον καιρό των Χριστουγέννων ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης γράφει χαρακτηριστικά ότι ο Άγιος Βασίλης δεν θα έρθει με έλκηθρο αλλά… με καραβάκι καθώς ο καιρός θα είναι ήπιος τουλάχιστον θερμοκρασιακά και δεν αναμένονται πολλά χιόνια.

Η «άνοιξη» μέχρι το βράδυ της Πέμπτης

«Αν νομίζουμε ότι ο υδράργυρος ολοκλήρωσε την κούρσα ανόδου του, κάνουμε λάθος μιας και το επόμενο διήμερο θα συναντήσουμε ακόμη πιο υψηλές θερμοκρασίες όπου είναι αρκετά πιθανό να δούμε θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από τους 20° με 22°. Η πιο θερμή ημέρα δείχνει να είναι η Πέμπτη όπου δεν αποκλείεται η θερμοκρασία σε τοπικό επίπεδο προς τα ανατολικά και νότια να προσεγγίσει και τους 24°» γράφει στην ανάλυσή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

t2m2_19

Ωστόσο, όπως σημειώνει, θα ακολουθήσει ένα «πολικό κύμα αέρα από τα βόρεια – βορειοδυτικά Βαλκάνια αναμένεται να κινηθεί νοτιότερα και να επηρεάσει και τη χώρα μας από το Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα της άλλης εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία μέσα σε λίγες ώρες θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση της τάξης των 8° με 12° φέρνοντας ακόμη και χιόνια στα βουνά κυρίως. Το κυριότερο χαρακτηριστικό όμως αυτής της μεταβολής δεν θα είναι τα χιόνια ή και οι βροχές, αλλά οι βοριάδες οι οποίοι μέσα στο Αιγαίο θα φτάσουν ακόμη και τα 9 με 10 μποφόρ οδηγώντας πιθανότατα ακόμη και σε απαγορευτικό απόπλου».

w10m2_37

Ο καιρός των Χριστουγέννων

«Μετά και από αυτή την “εξπρές” για άλλη μια φορά επιδείνωση του καιρού, φαίνεται να οδηγούμαστε σταδιακά σε μια ομαλοποίηση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας η οποία πιθανόν να μας οδηγήσει μέχρι και τα Χριστούγεννα ή και λίγο παραπάνω. Έτσι λοιπόν φαίνεται πως ο καιρός των Χριστουγέννων θα είναι ήπιος τουλάχιστον θερμοκρασιακά χωρίς κάποιο ισχυρό ψυχρό κύμα να μας απειλεί αν και υπάρχει πιθανότητα στο διάστημα 20 με 22 του μήνα να περάσει ένα σύντομο ψυχρό κύμα φυσιολογικό για την εποχή. Ο Άγιος Βασίλης μάλλον θα προτιμήσει όπως όλα δείχνουν το καραβάκι κι όχι το έλκηθρο μιας και από χιόνια λίγα τα πράγματα, φυσιολογικό σε κάποιον βαθμό μιας κι ο Χειμώνας τώρα ξεκινά. Θα μπορούσε βέβαια το Φθινόπωρο να έχει λειτουργήσει καλύτερα τουλάχιστον για τα ψηλά βουνά μας αλλά μήπως λειτούργησε κανονικά στο θέμα των βροχοπτώσεων για να συζητάμε για χιόνια;» καταλήγει στην ανάλυσή του ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ

Ο καιρός σήμερα Τετάρτη

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Από τις βραδινές ώρες αυξημένες νεφώσεις στα βορειοδυτικά αναμένονται για σήμερα Τετάρτη. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και τις πρωινές ώρες κυρίως στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σχηματιστεί ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και στα νότια από δυτικές 3 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη 6 και από τις βραδινές ώρες στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 02 έως 16 με 17 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 07 έως 19 με 20 και στη νησιωτική χώρα από 12 έως 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί και στην Κρήτη δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και από το απόγευμα 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Related posts