MAXTV.gr

Μόνο το πρώτο δεκάμηνο του 2023 στη χώρα μας, 518 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα, που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους 15-29 ετών.

Για μια ακόμα χρονιά, βαρύς είναι ο «φόρος αίματος» στην άσφαλτο, με 518 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα το πρώτο δεκάμηνο του 2023.

Επιπλέον, τις ημέρες των εορτών, σημειώθηκαν 95 τροχαία ατυχήματα σε όλη την χώρα με τουλάχιστον δέκα ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, ενώ 119 άτομα τραυματίστηκαν. Στις βασικές αιτίες περιλαμβάνονται η υπερβολική ταχύτητα, η κατανάλωση αλκοόλ και ουσιών κατά τη διάρκεια της οδήγησης και οι παραβάσεις που αφορούν στην οδηγική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους 15-29 ετών. Στατιστικά στοιχεία που σοκάρουν και ταυτόχρονα θυμίζουν την αναγκαιότητα της κυκλοφοριακής παιδείας από τις πολύ μικρές ηλικίες.

Όπως δήλωσε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Νίκος Ρήγας, αντιπρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων: «βιώνουμε κάθε μέρα σαν χώρα μια γενοκτονία στην άσφαλτο, τα παιδιά να μάθουν από μικρά και τις συμπεριφορές τις οδηγικές  να ενισχυθούν οι υπηρεσίες της τροχαίας ο οποίες τα τελευταία χρόνια αποδεκατίστηκαν με παρουσία τροχονόμων στους δρόμους με περιπολικά με ελέγχους και βέβαια με την επιβολή προστίμου».

Το τριήμερο 23 έως 25 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 14.298 έλεγχοι αλκοτέστ σε όλη τη χώρα και διαπιστώθηκαν 380 άτομα για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. 

Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί από την τροχαία λόγω της αυξημένης κίνησης και της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ. Σε ισχύ είναι σειρά από τροχονομικά μέτρα στους δρόμους όλης της χώρας, με στόχο την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων για τις εορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Related posts