MAXTV.gr

Η εντολή Γεραπετρίτη, ο Νατσιός και οι αντιδράσεις

Αφού ο Δημήτρης Νατσιός έθιξε το θέμα την Κυριακή, τη Δευτέρα ο Γιώργος Γεραπετρίτης έδωσε εντολή να αποσυρθεί η ροζ ελληνική σημαία -έργο που έγινε για να ευαισθητοποιήσει για την ενδοοικογενειακή βία- από το προξενείο της Νέας Υόρκης.

Οπως έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας, ο Ελληνας ΥΠΕΞ έδωσε εντολή έτσι ώστε να αποσυρθεί από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη έργο τέχνης το οποίο αναπαριστά την ελληνική σημαία με ροζ χρώμα.

Η σημαία αυτή φιλοξενείται στο ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο έκθεσης της Τζόρτζια Λάλε, που πραγματεύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων με θύματα γυναίκες.

Σύμφωνα με την περιγραφή του “το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες. Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους”.

Είχε προηγηθεί την Κυριακή παρέμβαση του επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρη Νατσιού, στη Βουλή απ’ όπου έκανε λόγο για κουρέλι. Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής του ακροδεξιού μορφώματος τόνισε ότι “στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο παρουσιάστηκε χθες αυτό το κυριολεκτικά κουρέλι ως σημαία μας! Το μόνο χρώμα που δέχεται η γαλανόλευκη, είναι το κόκκινο από το αίμα των ηρώων μας!”.

Μετά από λιγότερες από 24 ώρες, το έργο αποσύρθηκε με εντολή του κ. Γεραπετρίτη…

Η επιμελήτρια Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου έκανε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πριν ωστόσο δοθεί εντολή να κατέβει το έργο, περιγράφοντας όσα συνέβησαν με την περίφημη ροζ ελληνική σημαία. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ακροδεξιά στοιχεία πέρα από το ότι ζητούσαν να κατέβει, προχώρησαν και ένα βήμα πιο πέρα, με υβριστικά μηνύματα στην ίδια την εικαστικό αλλά και τους επιμελητές της έκθεσης.

«Το θέμα είχε προκύψει Εδώ και κανά δυο 24ωρα, η έκθεση της Γεωργίας Λαλέ στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης δέχεται επιθέσεις από ακροδεξιούς εντός και εκτός ΗΠΑ, επειδή «μαγάρισε» το εθνικό σύμβολο. Πρόκειται για τη συμμετοχή της στο Carte Blanche Project με το έργο «Ενοχές της γειτονιάς» με το οποίο πραγματεύεται τα εγκλήματα της γυναικοκτονίας και της ενδοοικογενειακής βίας.

Χτες ο Πρόεδρος της Νίκης βγήκε στη Βουλή και είπε ότι η σημαία μας βάφεται κόκκινη μόνο με το αίμα των ηρώων (είπε ο φασίστας γελάω), η εικαστικός και οι επιμελητές δέχονται υβριστικά και απειλητικά μηνύματα και χτες κάποιος/α έκαψε τους θάμνους του προξενείου με βενζίνη. Πριν λίγο ήρθε στα αυτιά μου ότι τους ζητήθηκε να κατέβει το έργο. Ελπίζω να πρόκειται για αστείο. Εννοείται στέλνω την αμέριστη στήριξη μου στη Georgia Lale, και στη συμβουλευτική επιτροπή τεχνών, που αποτελείται από την Ειρήνη Λιναρδάκη, τη Νατάσα Κατερινοπούλου, τη Λολίτα Κουτούδη και τον Πάνο Τσαγκάρη. Φυσικά δεν συζητάμε το να κατέβει…»

Η ανάρτηση Κασσελάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης υπερασπίστηκε τη ροζ ελληνική σημαία με μια φωτογραφία του έργου του Αμερικανού καλλιτέχνη Ντέιβιντ Χάμονς από το 1990, που συνδυάζει τα χρώματα της Παναφρικανικής σημαίας με το σχέδιο της σημαίας των Ηνωμένων Πολιτειών για να αντιπροσωπεύσει την ταυτότητα της αφρικανικής διασποράς.

«Η τέχνη επιτρέπεται να «παίζει» ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία. Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα «υποκλινόμενη» -κυριολεκτικά και μεταφορικά- διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα. *Η φωτογραφία από διάσημο έργο τέχνης, που δημιουργήθηκε πριν από 33 χρόνια. Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της», έγραψε στην ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς

Περίπου είκοσι λεπτά νωρίτερα από την ανάρτηση Κασσελάκη η Νέα Αριστερά με δική της ανακοίνωση τάχθηκε υπέρ του έργου τέχνης που προκάλεσε αντιδράσεις ζητώντας την ανάκληση της παρέμβασης Γεραπετρίτη.

«Η ακροδεξιά σχολή επιβάλλει μαύρη πολιτική στη χώρα. Μια γυναίκα καλλιτέχνις εκθέτει στη Νέα Υόρκη , στο ελληνικό προξενείο, έργα της για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση των γυναικών. Ανάμεσα στα έργα είναι και η ελληνική σημαία φτιαγμένη από σεντόνια κρεβατιών γυναικών από την Ελλάδα. Η σημαία έχει το ροζ χρώμα. Η νεαρή Ελληνίδα εικαστικός μέσα από τη ροζ σημαία από σεντόνια συμπυκνώνει τη φωνή των Ελληνίδων γυναικών. Οι φασίστες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και ο κ. Γεραπετρίτης δεν τους χάλασε χατίρι. Έδωσε εντολή να κατέβει το έργο. Η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε με τη Τζώρτζια Λάλε. Είμαστε με την τέχνη. Είμαστε με τις γυναίκες. Ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει να ανακαλέσει μια απόφαση που μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς.

«Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε με τη Τζώρτζια Λάλε. Είμαστε με την τέχνη. Είμαστε με τις γυναίκες» έγραψε με τη σειρά του ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.

Related posts