MAXTV.gr

Πέντε κρατούμενοι στις φυλακές Ναυπλίου ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021 μία όμορφη πρωτοβουλία η οποία έγινε παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους έγκλειστους στις ελληνικές φυλακές.

Συγκεκριμένα οι πέντε αυτοί κρατούμενοι ήταν οι πρώτοι που υπέγραψαν δηλώσεις προκειμένου να γίνουν δωρητές οργάνων και ιστών αποκτώντας τη σχετική κάρτα από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Το παράδειγμά τους ακολούθησαν ακόμα 12 κρατούμενοι ενώ μέχρι τώρα έχουν γίνει επιπλέον δέκα σχετικές αιτήσεις.

«Φτάνουμε τους 27 δωρητές οργάνων, μόνο στις φυλακές Ναυπλίου. Εν τω μεταξύ, όλο αυτό έχει πάρει έκταση, το έχουν μάθει κρατούμενοι και άλλων φυλακών, όπως του Κορυδαλλού. Τον δικηγόρο μου συνεχώς τον ρωτάνε άλλοι κρατούμενοι πώς μπορούν να γίνουν και εκείνοι δωρητές οργάνων και μάλιστα αρκετοί, από τις φυλακές του Κορυδαλλού και του Δομοκού κυρίως, έχουν υπογράψει τις αιτήσεις τους. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει περίπου στα 50 άτομα», είπε στο Vice.com ο Γεράσιμος, ένας εκ των πρώτων κρατουμένων που ξεκίνησαν την πρωτοβουλία και σημείωσε:

«Έγινα δωρητής οργάνων γιατί έζησα πραγματικά, μέσα από τον πατέρα μου, τι σημαίνει να χρειάζεσαι ένα μόσχευμα. Έτσι, κατάλαβα πόσο τεράστια σημασία έχει η δωρεά οργάνων. Πριν αρρωστήσει ο πατέρας μου, δεν είχα καταλάβει τι δώρο ζωής είναι αυτό για τον συνάνθρωπό μας. Το είδα από πρώτο χέρι μέσα από όσα πέρασε και περνάει ο πατέρας μου και κατάλαβα τι θα σήμαινε αν αυτός ο άνθρωπος είχε τη δυνατότητα να λάβει ένα μόσχευμα».

Η ιδέα της δωρεάς οργάνων, που ξεκίνησε ουσιαστικά από τον Γεράσιμο, διαδόθηκε γρήγορα μεταξύ των κρατουμένων των φυλακών Ναυπλίου. «Από το δικό μου το κελί, λοιπόν, έγιναν όλοι δωρητές οργάνων – και οι πέντε. Δεν είπα σε κανέναν “έλα να το κάνεις’’, δεν το ζήτησα από κανέναν», είπε και πρόσθεσε:

«Όταν είσαι σε ένα κελί με πέντε ανθρώπους, αναγκαστικά θα σε δουν να περνάς από διάφορες καταστάσεις, να γελάς, να στενοχωριέσαι. Τον Δεκέμβριο του 2021 πήρα την κάρτα του δωρητή οργάνων και λίγο αργότερα και οι άλλοι 16 συγκρατούμενοί μου. Πολλά παιδιά υπέγραψαν για να γίνουν δωρητές οργάνων έναν μήνα πριν αποφυλακιστούν, δεν το έκαναν για να μετρήσει σε κανένα δικαστήριο, ούτε είχαν κάποιον άλλο λόγο. Πήραν αυτή την απόφαση κρατούμενοι που η ποινή τους είναι τελεσίδικη. Ακόμα κι αν ένας απ’ όλους τους κρατούμενος σκεφτεί να γίνει δωρητής οργάνων, για να βοηθηθεί στο δικαστήριο, σημασία έχει ότι θα το κάνει και ότι ο ίδιος άνθρωπος θα επηρεάσει θετικά κι άλλους που θα το νιώσουν πραγματικά και προχωρήσουν σ’ αυτήν την κίνηση».

Related posts