MAXTV.gr

Ο Πόρος θα είναι το τρίτο ελληνικό νησί που θα ενταχθεί στο φιλόδοξο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για «πράσινα νησιά» με τον δήμαρχο, Ιωάννη Δημητριάδη, να αναφέρει στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ μεταξύ άλλων πως «ο Πόρος έχει δείξει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και φαίνεται ότι υπάρχει το υπόβαθρο για να μπορέσουν να εφαρμοστούν όλες αυτές οι πολύ πρωτοποριακές πρακτικές που χρειάζονται, οι άξονες του πράσινου νησιού. Από την άλλη, νομίζω έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο η τοποθεσία, η γεωγραφική θέση του νησιού, η προσβασιμότητα, θα δούμε σε μεγάλη κλίμακα τις νέες αυτές τολμηρές δράσεις που ανακοινώθηκαν για την ηλεκτροκίνηση και ειδικά στη θάλασσα».

«Επειδή έχουμε το πορθμείο Πόρου Γαλατά, η μικρή απόσταση από την Πελοπόννησο, μέσω της οποίας καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες, ειδικά το καλοκαίρι, πηγαινοέρχονται από τη μια μεριά στην άλλη, είναι πολύ κατάλληλο το πλαίσιο για να εφαρμοστούν δράσεις ηλεκτροκίνησης και στη θάλασσα. Αυτό νομίζω είναι κεντρικός στόχος για το νέο πράσινο νησί» πρόσθεσε, ενώ συγκρίνοντας τον Πόρο με τα άλλα δύο νησιά που έχουν προηγηθεί του προγράμματος τόνισε πως «για εμάς από εδώ και πέρα είναι κάτι που δε νομίζω ότι το έχουμε δει. Στα άλλα δύο νησιά δεν υπήρχε ηλεκτροκίνηση στη θάλασσα, υπήρχε μόνο στη στεριά. Εδώ λοιπόν αυτό μας βολεύει πάρα πολύ. Και επιπλέον η δράση για τη διαχείριση απορριμμάτων που εντάσσονται και αυτές στο πρόγραμμα».

Ερωτηθείς σχετικά με τα κριτήρια επιλογής του Πόρου ο κ. Δημητριάδης σημείωσε πως είναι ένας συνδυασμός κινήσεων του Δήμου αλλά και ειδανικού περιβάλλοντος ώστε να μπορέσει να μετατραπεί σε «πράσινο νησί» με τον δήμαρχο να σημειώνει πως «την αξιολόγηση την έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος και την τελική επιλογή την έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή τέλος πάντων, την επισφράγισε».

«Δεν το έχουμε επικοινωνήσει καθόλου γιατί δεν μπορούσαμε να το επικοινωνήσουμε. Άλλωστε μέχρι να ανακοινωθεί δεν είχα εγώ την αρμοδιότητα να προκαλέσω μια τέτοια διαρροή, όσο κι αν θα ήταν καλό για εμένα ή για το νησί, αλλά έπρεπε να το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τη συγκεκριμένη ημερομηνία» σημείωσε ο κ. Δημητριάδης ερωτηθείς στο πώς δέχτηκαν οι κάτοικοι του νησιού την είδηση προσθέτοντας πως δεν είχε γίνει καμία συζήτηση, ενώ ακόμη και στους στενούς του συνεργάτες είπε ότι «φεύγω για δυο μέρες στην Αθήνα και ξαφνικά με είδαν στα Μέσα Ενημέρωσης, στο Ντουμπάι σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός».

Βέβαια υπογράμμισε πως οι κάτοικοι πρέπει σιγά σιγά να ενημερωθούν τονίζοντας πως οι άξονες θα εξειδικευτούν σιγά σιγά γιατί αυτή τη στιγμή έχουν ανακοινωθεί οι βασικοί άξονες, αλλά θα πρέπει να εξειδικευτούν με πιο συγκεκριμένες δράσεις και εκεί χρειάζεται μεγάλη συνεργασία.

Τέλος ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε τη συμβολή της νέας πραγματικότητας της οποίας μπαίνει το νησί στην αύξηση του τουρισμού του σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η φήμη αυτή που θα προστεθεί στον Πόρο θα είναι λόγος επιλογής για ανθρώπους που επιδιώκουν να πηγαίνουν σε τέτοια μέρη».

Ερωτηθείς για τα οικονομικό κομμάτι του προγράμματος σημείωσε πως τα χρήματα μπαίνουν από μια πολύ μεγάλη χορηγό εταιρεία που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία ενδεχομένως και με τη συμβολή και της κυβέρνησης του Άμπου Ντάμπι θα χρηματοδοτήσει αυτό το πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα αντάλλαγμα για την εταιρία και πως το μοναδικό της όφελος είναι να δείξει την περιβαλλοντική της ευθύνη.

Related posts