MAXTV.gr

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας αγωνίζεται να καλύψει μια μαύρη τρύπα ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στα οικονομικά του για το 2024. Ένα μέρος αυτού του ποσού θα πέσει στις πλάτες των καταναλωτών, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα πράγματα θα γίνουν πιο ακριβά το επόμενο έτος.

Με τεράστια χρηματικά ποσά όπως τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ να αιωρούνται, μπορεί εύκολα να νιώσουμε ότι η δημοσιονομική κρίση των τελευταίων εβδομάδων είναι κάτι αποκομμένο από τη ζωή μας.

Αλλά όταν ο συνασπισμός του Όλαφ Σολτς ήρθε σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής για την εξεύρεση 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπήρχαν πολλά κρυφά σοκ για τους καταναλωτές.

Εκτός από την περικοπή των επιδοτήσεων προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα, η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τα έσοδά της με νέα φορολογικά σχέδια και μια μεγάλη αύξηση του φόρου CO2 το επόμενο έτος.

Ακολουθεί μια επισκόπηση μερικών από τα πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν πιο ακριβά σύμφωνα με τα νέα σχέδια.

Πτήσεις εντός της Γερμανίας

Το κόστος των πτήσεων έχει ήδη εκτοξευθεί το τελευταίο έτος λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα σχέδια προϋπολογισμού του συνασπισμού, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να δουν ακόμη μια αύξηση των τιμών – αλλά ενδεχομένως μόνο για τις εσωτερικές πτήσεις.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει φόρο στα καύσιμα κηροζίνης που χρησιμοποιούνται στα αεροπορικά ταξίδια εντός της Γερμανίας.

Προηγουμένως, οι αεροπορικές εταιρείες είχαν εξαιρεθεί από τον φόρο ως μέσο στήριξης της αεροπορικής βιομηχανίας.

Τρώγοντας σε εστιατόρια στη Γερμανία

Από τον Ιούλιο του 2020, ο ΦΠΑ για τα τρόφιμα σε εστιατόρια και παμπ έχει καθοριστεί σε μόλις επτά τοις εκατό.

Η μείωση εισήχθη προκειμένου να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις εστίασης στο αποκορύφωμα της πανδημίας του Covid.

Αν δεν έχετε παρατηρήσει δραστική μείωση των τιμών από τότε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις απλώς επέλεξαν να διατηρήσουν τις τιμές ίδιες (ή και να τις αυξήσουν) και απλώς να αποκομίσουν υψηλότερο περιθώριο κέρδους.

Από τον Ιανουάριο του 2024, ωστόσο, ο ΦΠΑ πρόκειται να αυξηθεί και πάλι στον κανονικό του συντελεστή του 19%, κάτι που οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι εστιάτορες θα χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία για να αυξήσουν τις τιμές τους.

Είδη παντοπωλείου και είδη προσωπικής υγιεινής

Τα προϊόντα που διατίθενται σε πλαστικό περιτύλιγμα είναι πιθανό να δουν επίσης αύξηση της τιμής τους από το επόμενο έτος, χάρη στον σχεδιαζόμενο από την κυβέρνηση φόρο στα πλαστικά μιας χρήσης.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν εισφορά στο ταμείο για τα πλαστικά μίας χρήσης που διαχειρίζεται η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (UBA) – ένα κόστος που θα μπορούσαν κάλλιστα να μετακυλήσουν στους καταναλωτές.

Αν συμβεί αυτό, μπορείτε να περιμένετε να βάλετε λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σας κατά τη διάρκεια των αγορών σας στο DM ή όταν παίρνετε τα ψώνια σας από το σούπερ μάρκετ, και πιθανότατα θα αναπτύξετε μια πολύ καλή συνείδηση για το πόσο πλαστικό υπάρχει εκεί έξω.

Που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές στη Γερμανία;
Είδη παντοπωλείου και είδη προσωπικής υγιεινής

Βενζίνη και ντίζελ

Ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση θέλει να χρηματοδοτήσει τα σχέδιά της για την προστασία του κλίματος είναι η αύξηση του φόρου CO2 από 30 σε 45 ευρώ ανά τόνο.

Ο φόρος επί των εκπομπών θα αυξάνεται σταδιακά κάθε χρόνο που περνάει, αλλά αρχικά είχε οριστεί να αυξηθεί στα 40 ευρώ μόνο το 2024.

Σύμφωνα με την ένωση αυτοκινητιστών ADAC, αυτό θα προσθέσει επιπλέον 1,4 λεπτά στην τιμή του λίτρου της βενζίνης, πέραν της ήδη προβλεπόμενης.

Λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη αύξηση κατά 15 ευρώ, ένα λίτρο βενζίνης θα είναι περίπου 4,3 λεπτά ακριβότερο από ό,τι ήταν το 2023.

Για τους οδηγούς πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, η εικόνα είναι παρόμοια: το κόστος ενός λίτρου ντίζελ θα αυξηθεί συνολικά κατά 4,7 λεπτά λόγω της αύξησης του φόρου CO2, δηλαδή κατά 1,6 ολόκληρα λεπτά υψηλότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια

Ένας άλλος τομέας όπου η αύξηση του φόρου CO2 θα γίνει αισθητή είναι οι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών – τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να θερμάνουν το σπίτι τους.

Σύμφωνα με την πύλη σύγκρισης τιμών Check24, η αύξηση στα 45 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα θα προσθέσει περίπου 60 ευρώ ετησίως στο λογαριασμό φυσικού αερίου ενός μέσου νοικοκυριού.

Η ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών Verivox, εν τω μεταξύ, υπολόγισε αύξηση 96 ευρώ ετησίως για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με πετρέλαιο.

Και οι δύο ιστότοποι χρησιμοποίησαν ως βάση για τους υπολογισμούς τους μια μέση κατανάλωση 20.000 κιλοβατώρων ετησίως.

Επιπλέον, η κυβέρνηση καταργεί μια προγραμματισμένη επιδότηση ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα τέλη δικτύου, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πληρώνουν περίπου 6,43 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενέργειας σε τέλη δικτύου το 2024 – υπερδιπλάσια από τα σημερινά 3,12 λεπτά.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η κυβέρνηση τερματίζει τώρα τα ανώτατα όρια για το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια και την τηλεθέρμανση τρεις μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα είναι ευάλωτοι στις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας από την αρχή του έτους και όχι τον Απρίλιο.

Από την 1η Μαρτίου, οι καταναλωτές θα πληγούν επίσης με μια απότομη αύξηση του ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα στο κανονικό ποσοστό του 19 τοις εκατό, αντί για το σημερινό επτά τοις εκατό.

Σύμφωνα με την Check24, μόνο αυτό θα προσθέσει 217 ευρώ στις ετήσιες δαπάνες ενός μέσου νοικοκυριού.

Συνολικά, η πύλη εκτιμά ότι η μέση οικογένεια θα ξοδέψει περίπου 2.537 ευρώ για το λογαριασμό φυσικού αερίου το 2024 – ένα συνολικό ποσοστό 17% ή 370 ευρώ περισσότερο από ό,τι το 2023.

Που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές στη Γερμανία;
Θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια στη Γερμανία

Ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και ηλιακοί συλλέκτες

Μαζί με την περικοπή των επιχορηγήσεων που ρυπαίνουν το κλίμα, η κυβέρνηση βγάζει επίσης νυστέρι σε ορισμένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον προγράμματά της ως μέσο εξοικονόμησης χρημάτων το επόμενο έτος.

Αυτά περιλαμβάνουν γενναιόδωρες υποτροφίες για την αγορά ηλεκτρονικών αυτοκινήτων και επιδοτήσεις για τη στήριξη της ηλιακής βιομηχανίας.

Αν και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να μην αυξηθούν απαραίτητα σε τιμή, αυτό θα σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα πληρώνουν περισσότερα γι’ αυτά, αφού δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν μέρος του κόστους πίσω από την κυβέρνηση.

Η έλλειψη στήριξης της ηλιακής βιομηχανίας θα μπορούσε επίσης να κάνει πιο ακριβή την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στη στέγη σας, για παράδειγμα – αν και με τις τιμές της ενέργειας που αναμένεται να φτάσουν στα ύψη το επόμενο έτος, θα μπορούσε ακόμα να είναι μια έξυπνη κίνηση να το κάνετε.

Πώς αλλιώς θα επηρεάσει ο προϋπολογισμός το πορτοφόλι μου;

Ανάλογα με την κατάστασή σας, η τελευταία ανακοίνωση του προϋπολογισμού θα μπορούσε επίσης να είναι καλή είδηση για τα οικονομικά σας.

Για τους αιτούντες επιδόματα, η προγραμματισμένη αύξηση του Bürgergeld κατά 61 ευρώ πρόκειται να παραμείνει, πράγμα που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι επιδομάτων μακροχρόνιας ανεργίας θα λαμβάνουν τουλάχιστον 563 ευρώ μηνιαίως από το επόμενο έτος.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) έχει ορίσει ότι θέλει να βρει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για εξοικονόμηση πόρων στην κοινωνική πρόνοια, κάτι που μπορεί να επιτύχει με την αυστηροποίηση των κυρώσεων και την περικοπή του επιδόματος των 75 ευρώ μηνιαίως για όσους αναζητούν εργασία και παρακολουθούν μαθήματα κατάρτισης.

Για τις οικογένειες, η σχεδιαζόμενη αύξηση των φορολογικών ελαφρύνσεων για τους γονείς εξακολουθεί να ισχύει, πράγμα που σημαίνει ότι το λεγόμενο Kinderfreibetrag θα ανέλθει σε 6.384 ευρώ ανά παιδί το 2024 – αύξηση 360 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά 6.024 ευρώ ανά παιδί.

Δεδομένου ότι οι αυξήσεις στο αφορολόγητο όριο για τα παιδιά συνήθως ακολουθούνται από αυξήσεις στο επίδομα τέκνων, υπάρχουν εικασίες ότι θα μπορούσε επίσης να υπάρξει αύξηση του σημερινού επιδόματος Kindergeld των 250 ευρώ ανά παιδί.

Το πιο σίγουρο, ωστόσο, είναι ότι το υπουργείο Οικογένειας εξακολουθεί να σχεδιάζει να συνδυάσει διαφορετικά είδη οικονομικής στήριξης για τους γονείς στο Kindergrundsicherung, ή βασικό επίδομα τέκνων, από το 2025.

Παρά τα οικονομικά της προβλήματα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να σχεδιάζει να βρει επιπλέον 2,4 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό.

Για τους εργαζόμενους, υπάρχουν επίσης καλά νέα, καθώς το αφορολόγητο όριο πρόκειται να αυξηθεί από 10.908 ευρώ σε 11.784 ευρώ το επόμενο έτος.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να κερδίζουν σχεδόν δώδεκα χιλιάδες ευρώ – έως και 1.000 ευρώ το μήνα – χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα σεντ φόρου.

GRland.info

Related posts