MAXTV.gr

Για τα άκρως επικίνδυνα στικάκια νικοτίνης και τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν μίλησαν με αφορμή τους μαθητές Γυμνασίου στην Κρήτη που βρέθηκαν ημιλιπόθυμοι στις τουαλέτες μετά από χρήση τους, ο Νίκος Τζανάκης και η Ματίνα Παγώνη.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης είπε πως τα στικ νικοτίνης είναι καπνικά είδη και όχι υποκατάστατα νικοτίνης και δεν χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του τσιγάρου.

«Τα στικάκια νικοτίνης καθώς και όλα τα προϊόντα, που δεν χρησιμοποιούνται με συμβουλή γιατρού, ταξινομούνται στα καπνικά προϊόντα, γι’ αυτό και παίρνουν εμπορικές άδειες και όχι φαρμακευτική άδεια. Αυτά τα παιδιά κινδύνεψαν, διότι υπάρχει η τοξική ποσότητα νικοτίνης. Ο μηχανισμός δράσης του, δηλαδή η απελευθέρωση της νικοτίνης, γίνεται με τρόπο ώστε να προκαλέσει εθισμό και είναι άκρως επικίνδυνα. Τα υποκατάστατα νικοτίνης είναι φάρμακα και όχι καπνικά προϊόντα».

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, είπε ότι τα στικάκια νικοτίνης έχουν να κάνουν με τα μιλιγκράμ και τα παιδιά δεν πρέπει να ήξεραν την ποσότητα που πήραν.

«Πρέπει να ήταν πρώτη φορά, καθώς αυτά τα προϊόντα προκαλούν ζάλη, ταχυπαλμία και λιποθυμικά επεισόδια» πρόσθεσε κλείνοντας.

Related posts