MAXTV.gr

Έγγραφο προς το σύνολο των δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου να καθαρίσουν -εν όψει των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς- το οδικό δίκτυο στα τμήματα που διέρχεται από τα διοικητικά τους όρια, απέστειλε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Στο εν λόγω έγγραφο υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατο νόμο, η ευθύνη για την καθαριότητα των πιο πάνω τμημάτων του εθνικού και επαρχιακού δικτύου περιέρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι “σε κάθε περίπτωση, από την ημερομηνία εφαρμογής του νόμου
και ύστερα θα διενεργηθούν αυτοψίες για την εφαρμογή του και θα επιβληθούν οι δέουσες από τον νόμο κυρώσεις”.

Ακολουθεί το έγγραφο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα προς τους δήμους της Περιφέρειας :

Αποκομιδή απορριμμάτων οδικού δικτύου 

Ο Νόμος 5056/23 (ΦΕΚ 163 Α/2023). 

Αγαπητέ Δήμαρχε, σύμφωνα με τον ανωτέρω σχετικό ν. 5056/23 (ΦΕΚ 163 Α/2023) από την 1.1.2024, η ευθύνη αποκομιδής απορριμμάτων του οδικού δικτύου αρμοδιότητας περιφερειών και των παράπλευρων δρόμων αυτών, των νησίδων τους, των υπόγειων διαβάσεων, καθώς και των πρανών αυτών ασκείται από τους δήμους, κατά το τμήμα που διέρχεται εντός των ορίων τους. 

Για το σκοπό αυτό μάλιστα με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Εσωτερικών θα κατανεμηθούν στους Δήμους τα ποσά για την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του άρθρου 260 του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α’). 

Κατόπιν αυτού παρακαλούμε όπως προβείτε στον καθαρισμό του οδικού δικτύου κατά την επερχόμενη εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, για την ευπρεπή εικόνα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά την αναμενόμενη προσέλευση επισκεπτών στις Περιφερειακές ενότητές μας. 

Σε κάθε περίπτωση, από την ημερομηνία εφαρμογής του νόμου και ύστερα θα διενεργηθούν αυτοψίες από την Υπηρεσία μας για την εφαρμογή αυτού και θα επιβληθούν οι δέουσες από το νόμο κυρώσεις. 

 Με εκτίμηση, 

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Related posts