MAXTV.gr

Η μια ημέρα φυλάκισης θα αντιστοιχεί σε δυο ώρες κοινωφελούς εργασίας, με άλλα λόγια, η ποινή φυλάκισης των 10 μηνών (300 ημερών), θα αντιστοιχεί με κοινωφελή εργασία 600 ωρών, σύμφωνα με νέο εκσυγχρονιστικό σύστημα μετατροπής των μικρών ποινών σε κοινωφελή εργασία που παρουσίασαν χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δημιούργησε πρότυπη ψηφιακή πλατφόρμα για την υλοποίηση της δυνατότητας μετατροπής των ποινών φυλάκισης που δεν υπερβαίνουν τα 2 έτη σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Φλωρίδης, μέχρι τώρα δεν υπήρχε η υποδομή για να εφαρμοστεί ο θεσμός της κοινωνικής εργασίας στην χώρα μας, αλλά τώρα δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα ελέγχει το όλο σύστημα -σε πανελλαδική βάση- της μετατροπής των μικρών και χαμηλών ποινών σε κοινωφελή εργασία.

Πότε θα ισχύει η δυνατότητα μετατροπής των ποινών

Η εφαρμογή της δυνατότητας μετατροπής των ποινών σε κοινωφελή εργα-σία θα αρχίσει με την έναρξη εφαρμογής των τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου που είναι τώρα σε δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ήδη στη σχετική πλατφόρμα έχουν ενταχθεί 1.520 φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, νοσοκομείων κ.λπ. και έχουν προβλεφθεί 339 κατηγορίες- ειδικότητες εργασιών.

Η όλη διαδικασία θα ελέγχεται από εποπτεύουσα επιτροπή στην οποία επικεφαλής θα είναι ο εισαγγελέας εκτέλεσης των ποινών των Αθηνών και τα άλλα μέλη της θα είναι εισαγγελείς και άλλοι κρατικοί λειτουργοί.

«Μόνο όφελος θα έχει το κράτος»

Όπως επισήμανε ο κ. Φλωρίδης για το μηχανισμό λειτουργίας της πλατφόρμας «δεν υπάρχει κόστος και μόνο όφελος θα έχει το κράτος».

Με τη σειρά του ο κ. Μπούγας, που είχε το κύριο βάρος του «χτισίματος» της πλατφόρμας, ανέλυσε βήμα βήμα τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας και την όλη διαδικασία που θα τηρείται κατά στάδιο και την εμπλοκή των αρμόδιων φορέων που θα συμμετέχουν.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Φλωρίδης «προβλέπεται, για τις ποινές φυλάκισης που δεν υπερβαίνουν τα 2 έτη, η δυνατότητα μετατροπής τους σε παροχή κοινωφελούς εργασίας ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος, εκτός αν το Δικαστήριο κρίνει, με ειδική αιτιολογία, ότι αυτή δεν είναι αρκετή για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων εγκλημάτων. Για κάθε ημέρα φυλάκισης αντιστοιχούν δύο ώρες χρηματικής ποινής, συνεπώς καταδικασθείς σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών (300 ημερών), θα πρέπει να παράσχει κοινωφελή εργασία εξακοσίων (600) ωρών.

Η έναρξη ισχύος της παροχής κοινωφελούς εργασίας θα είναι παράλληλη με την έναρξη της ισχύος του Νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς προβλέπεται πλέον η κατάργηση του άρθρου 98 του ν. 4623/2019 περί αναστολής της.

Οι κάμερες στα γήπεδα

Αναφορικά με την πάταξη της βίας στα γήπεδα, ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι μετά την τοποθέτηση των καμερών στα γήπεδα, θα ελέγχεται δύο ημέρες πριν τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων αγώνων εάν οι κάμερες λειτουργούν και στη συνέχεια θα γίνεται νέος έλεγχος την ημερά διεξαγωγής του αγώνα. Σε περίπτωση που δεν λειτουργούν οι κάμερες την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα, ο αμέσως επόμενος αγώνας θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.

Βραχιολάκι

Αναφορικά με το φαινόμενο της μη τήρησης, αλλά και της μη πλήρους δυνατότητας ελέγχου τήρησης των περιοριστικών όρων που τίθενται σε κατηγορούμενους ή καταδικασθέντες οι οποίοι αποφυλακίζονται με περιοριστικούς όρους και έχουν τη δέσμευση να παρουσιάζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στα Αστυνομικά Τμήμα της περιοχής που διαμένουν, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι θα εφαρμοστή η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού ελέγχου, δηλαδή βραχιολάκι, με χαμηλό χρηματικό κόστος, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται οι αποφυλακισθέντες, με όρους.

Related posts