MAXTV.gr

Ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, στο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση, ο Γιώργος Γαβρήλος Τομεάρχης Εργασίας τοποθετήθηκε σήμερα κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του σχεδίου Νόμου στην επιτροπή της Βουλής. Εδώ τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του:

Ø  Άνθρακες ο θησαυρός της «μεγάλης μεταρρύθμισης» του Υπουργείου Εργασίας

Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, που με τόση βιασύνη ήρθε στην Βουλή χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, είναι μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας, κλείνει, για μια ακόμη φορά, το μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα και δεν δίνει καμία μακροπρόθεσμη λύση για τα μεγάλα προβλήματα του Ασφαλιστικού της χώρας μας, που αντανακλούν φυσικά στη ζωή των εργαζομένων και στο μέλλον των επόμενων γενεών.

Μπορεί αποσπασματικά να επιλύει κάποια θέματα που απασχολούν κατηγορίες ασφαλισμένων, αλλά βασικά δεν προχωράει σε καμία πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των άμεσων ζητημάτων που επηρεάζουν τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους, όπως αυτά των καθηλωμένων μισθών και συντάξεων και της αδυναμίας να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Η ΝΔ είναι η Κυβέρνηση των μειωμένων μισθών, της ανυπαρξίας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, της πολιτικής των κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας, της υπερφορολογήσης, της ανυπαρξίας αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, της αναδιανομής του πλούτου υπέρ των ισχυρών. Η Κυβέρνηση που κατήργησε δικαιώματα χρόνων όπως το 8ωρο και την 5νθημερη εργασία και ξήλωσε όλο το προστατευτικό νομικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους.

Με αυτό το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό καμία θετική αλλαγή δεν επέρχεται για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, την ώρα που η κρίση ακρίβειας και επιβίωσης έχει γονατίσει τα νοικοκυριά.

Ø  Η πραγματική ατζέντα της Κυβέρνησης:

1.      Οι «αυξήσεις» που προβλέπει σήμερα ο Νόμος είναι για δεύτερη χρονιά μικρότερες του πληθωρισμού, γεγονός που συνιστά όχι αύξηση, αλλά μείωση του  πραγματικού εισοδήματος των συνταξιούχων.

2.      Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυξάνει το όριο των οφειλών για να λάβει κάποιος σύνταξη από τις 20.000 στις 30.000 ευρώ. Αυτό αφορά πολύ λίγους συνταξιούχους. Παράλληλα, αγνοεί την κατάσταση χρεών των μικρομεσαίων, την ώρα που τα χρέη στο ΚΕΑΟ έχουν φτάσει στα 47δις. Το νομοσχέδιο δεν λέει κουβέντα για όσους έχουν χρέη πάνω από 30.000 ευρώ και δεν προβλέπει τίποτα για νέα ρύθμιση 120 δόσεων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών και του κόστους λειτουργίας.

3.      Ταυτόχρονα, καμία αύξηση δεν προκύπτει για τις επικουρικές συντάξεις που παραμένουν παγωμένες για περισσότερο από 14 χρόνια.

4.      Δεν διορθώνει τον τρόπο επιβολής της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου, η οποία επιβάλλεται σαν δεύτερη φορολογία, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία της Κυβέρνησης.

5.      Η κυβέρνηση διατηρεί την λεγόμενη «προσωπική διαφορά» που στερεί ακόμα και τις πενιχρές αυξήσεις από 900.000 συνταξιούχους.

6.      Αντί για 13η σύνταξη η κυβέρνηση δίνει ένα μικρό επίδομα 150-200 ευρώ στους συνταξιούχους. Ένας συνταξιούχος των 500 ευρώ, ενώ θα λάμβανε με την 13η σύνταξη (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) επιπλέον 500 ευρώ θα πάρει με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης λιγότερα από το 1/3, τα φετινά Χριστούγεννα και εφάπαξ.

7.      Δεν μπορεί να χαίρεται η Κυβέρνηση για το ότι απελευθερώνει την δυνατότητα να δουλεύουν οι άνθρωποι άνω των 67ετών. 1 στους 5 περίπου συνταξιούχους αναζητούν εναγωνίως να απασχοληθούν, και μετά το πέρας του εργασιακού τους βίου, γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις πενιχρές συντάξεις τους. Η άρση της παρακράτησης μέρους της σύνταξης, σε περίπτωση απασχόλησης των συνταξιούχων, δεν λύνει το πρόβλημα και δεν εξασφαλίζει την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Ενώ, με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού, κ. Τσακλόγλου, καταλαβαίνουμε ότι η πρόθεση της ΝΔ είναι η άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας.

8.      Το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για νέες προσλήψεις στον ΕΦΚΑ.

Ø  Η Κυβέρνηση βάζει βόμβα στα Επαγγελματικά και Αλληλοβοηθητικά Ταμεία

Με τις αλλαγές που έρχονται στο πλαίσιο λειτουργίας των Επαγγελματικών Ταμείων, η Κυβέρνηση στερεί από το Κράτος τον έλεγχο της λειτουργίας του 2ου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης που διαχειρίζεται τις εισφορές των εργαζομένων και εργοδοτών. Το Κράτος, πρωτοφανώς, απεμπολεί τις ρυθμιστικές του αρμοδιότητες. Αναφορικά με τα Αλληλοβοηθητικά Ταμεία, αίρεται η υποχρεωτικότητα και οδηγούνται με μαθηματικό τρόπο στο να μην μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα, τορπιλίζοντας φυσικά στην ανταποδοτικότητά τους όχι μόνο για τους νέους εργαζόμενους αλλά και για τους παλιούς. Αντίθετα λοιπόν με τους ισχυρισμούς στην αιτιολογική έκθεση, θέτει εν αμφιβόλω την ίδια την υπόσταση του φορέα πλήττοντας, μέσα από την προαιρετικότητα της ασφάλισης, την κοινωνική αλληλεγγύη των γενεών.

Η Κυβέρνηση ανοίγει business για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δεύτερου πυλώνα, αφού δίνεται πια η δυνατότητα σε Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην επαγγελματική ασφάλιση, μέσω των Ομαδικών Συνταξιοδοτικών τους Συμβολαίων. Καμία απάντηση βέβαια δεν έχει το Υπουργείο για το τι θα γίνει με τα όσα ο εργαζόμενος περιμένει από την σύνταξή του και το εφάπαξ του, ενώ ο ίδιος πλήρωνε τόσα χρόνια.

Ø  Επανέρχεται ο μνημονιακός Νόμος για τον αποκλεισμό προσφύγων και μεταναστών από το ΕΣΥ

Το άρθρο 124 του Νομοσχέδιου μας γυρίζει στα χρόνια των Μνημονίων και στις μέρες Υπουργείας του κ. Γεωργιάδη στο Υγείας. Ο εκ νέου αποκλεισμός των προσφύγων και μεταναστών από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι η επάνοδος στην πολιτική ζωή της χώρας, του πιο σκληρού νεοφιλελευθερισμού. Όσοι δεν έχουν ενεργό ΑΜΚΑ θα πρέπει στη χώρα του Ιπποκράτη να πεθάνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Η Κυβέρνηση ξηλώνει μια εμβληματική πολιτική της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ντροπή. Πρέπει να το πάρει άμεσα πίσω.

Related posts