MAXTV.gr

Την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα θα δουν οι συνταξιούχοι την αύξηση 3% στις κύριες συντάξεις, όπως προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε. Όσοι έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα δουν αυτή την αύξηση, θα λάβουν όμως έκτακτη αποζημίωση 100 έως 200 ευρώ.

Έμμεση ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος δρομολογείται για τους συνταξιούχους μέσω αλλαγών που σχεδιάζονται στην ασφαλιστική Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Σήμερα επιβάλλεται στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και φτάνει έως και το 14%. (3 έως14) Προς το παρόν οι συνταξιούχοι προβληματίζονται από την ακρίβεια και περιμένουν ΚΑΡΤΑ την οριζόντια αύξηση 3% στις κύριες συντάξεις του Ιανουαρίου.

Αλλαγές στα «σκαλοπάτια» της Εισφοράς Αλληλεγγύης

Σε άθροισμα κύριων συντάξεων 1.390 ευρώ, η εισφορά είναι μηδενική. Ωστόσο για λίγα ευρώ παραπάνω, συνταξιούχος των 1410 ευρώ επιβαρύνεται με 42,3 ευρώ τον μήνα (3%). Απότομη είναι και η μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο: Για σύνταξη 1690 ευρώ η εισφορά είναι 3% ή 50,7 ευρώ/μήνα ενώ στα 1710 ευρώ είναι 6% ή 102,6ευρώ/μήνα.

Στο τραπέζι του Υπουργείου Εργασίας, βρίσκονται όλα τα σενάρια με ζητούμενο έναν αναλογικότερο τρόπο μετάβασης από κλιμάκιο σε κλιμάκιο καθώς για χιλιάδες συνταξιούχους η εισφορά αλληλεγγύης εξανεμίζει τις εκάστοτε αυξήσεις.

Αύξηση σε ειδικές κατηγορίες συντάξεων

Με την εθνική σύνταξη να διαμορφώνεται στα 426,17 ευρώ (απο 413,76 ευρώ) αναπροσαρμόζονται και ειδικές κατηγορίες συντάξεων όπως χηρείας, αναπηρίας, προσωρινές, υπερηλίκων και ομογενών. Επίδομα 100 έως 200 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά που δεν θα δουν στην τσέπη την οριζόντια αύξηση.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου, Νεκταρία Μανουσουδάκη | ΕΡΤ

Related posts