MAXTV.gr

Ένας τεράστιος σεισμός με προκαταρκτικό μέγεθος 7,6 βαθμών έπληξε την κεντρική Ιαπωνία τη Δευτέρα, προκαλώντας προειδοποίηση για τσουνάμι και ειδοποιήσεις για εκκένωση περιοχών, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν σήμερα την κεντρική Ιαπωνία, με τον πιο σημαντικό να σημειώνεται στις 16:10 (09:10 ώρα Ελλάδας) στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου, και το μέγεθός του να καταγράφεται αρχικά στους 7,4 βαθμούς προτού αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στους 7,5 βαθμούς, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS), και στους 7,6 βαθμούς σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν λίγο πριν ή αμέσως μετά στην ίδια περιοχή: ένας πρώτος μεγέθους 5,7 βαθμών στις 09:06 στο εσωτερικό, ένας άλλος μεγέθους 6,1 βαθμών στις 09:18, στη συνέχεια τρεις ακόμη μεγέθους 4,5 έως 4,8 βαθμών έως τις 09:16.

Ένα τσουνάμι ύψους περίπου 1 μέτρου έπληξε περιοχές της ακτής κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί να ακολουθήσει και μεγαλύτερο κύμα, όπως προειδοποίησε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Τσουνάμι που μπορεί να φθάσει σε ύψος έως και τα πέντε μέτρα είναι “πιθανό” στη βόρεια ακτή του κέντρου της Ιαπωνίας σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με αμερικανικές και ιαπωνικές υπηρεσίες τις οποίες επικαλείται το AFP.

Συνολικά, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποιήσεις για τσουνάμι στους παράκτιους νομούς Ishikawa, Niigata και Toyama.

Ο ανώτατος κυβερνητικός εκπρόσωπος Hayashi Yoshimasa δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ότι οι αρχές εξακολουθούν να ελέγχουν την έκταση της ζημιάς και προειδοποίησε τους κατοίκους να προετοιμαστούν για πιθανούς νέους σεισμούς.

Πλάνα που προβλήθηκε από το NHK έδειξαν κτίρια να καταρρέουν στην Ishikawa, ενώ οι δονήσεις ταρακούνησαν κτίρια στην πρωτεύουσα Τόκιο στην απέναντι ακτή.

Περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στους νομούς Ishikawa και Toyama, όπως ανακοινωσε ο πάροχος υπηρεσιών κοινής ωφελείας Hokuriku Electric Power.

Έλεγχοι σε πυρηνικούς σταθμούς

Η Hokuriku Electric Power ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι διενεργεί ελέγχους στους πυρηνικούς σταθμούς της μετά τον σεισμό. 

Ένας εκπρόσωπος της Kansai Electric Power ανέφερε επίσης ότι δεν έχουν καταγραφεί ανωμαλίες στους πυρηνικούς σταθμούς που διαχειρίζεται η εταιρεία. 

Η ιαπωνική ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια ανακοίνωσε ότι δεν έχουν εντοπιστεί παρατυπίες σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστήρων στα εργοστάσια της Kansai Electric Power στη νομαρχία Fukui.

Ένας τεράστιος σεισμός και τσουνάμι έπληξαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου του 2011, σκοτώνοντας σχεδόν 20.000 ανθρώπους, καταστρέφοντας πόλεις και οδηγώντας στην πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα.

Προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε Ρωσία, Ν. Κορέα – Β. Κορέα

Τμήματα της δυτικής ακτής του νησιού Σαχαλίνη και των ηπειρωτικών πόλεων Βλαδιβοστόκ και Ναχόντκα, που βρίσκονται κοντά στην Ιαπωνία στην ακτή της Ρωσίας στον Ειρηνικό, απειλούνται από τσουνάμι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS τη Δευτέρα, επικαλούμενο αξιωματούχους.

Το TASS πάντως, επικαλούμενο κυβερνητικές υπηρεσίες, διέψευσε αναφορές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη απομάκρυνση του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο στη Σαχαλίνη.

Στο μεταξύ, η επαρχία Gangwon της Νότιας Κορέας προειδοποίησε τους κατοίκους να λάβουν προφυλάξεις και να απομακρυνθούν σε υψηλότερα σημεία μετά από τον τεράστιο σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιαπωνία τη Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Ασφαλείας της χώρας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας ανέφερε νωρίτερα ότι η στάθμη της θάλασσας σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας Gangwon στην ανατολική ακτή μπορεί να ανέβει μετά τον σεισμό και εξέδωσε προειδοποίηση για προσοχή.

Ανέφερε ότι κύματα τσουνάμι ύψους έως και 0,3 μέτρων θα μπορούσαν να φτάσουν στην ανατολική ακτή της Νότιας Κορέας μεταξύ 0929 GMT και 1017 GMT.

Η επαρχία Gangwon είπε στους κατοίκους σε μηνύματα έκτακτης ανάγκης να μείνουν μακριά από την ακτή και να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία. Η πόλη Samcheok συμβούλεψε τους κατοίκους να μετακινηθούν σε περιοχές υψηλότερες από ένα τριώροφο κτίριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών και Ασφάλειας, μεταδίδει το Reuters. 

Η Βόρεια Κορέα επίσης εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για τις ανατολικές ακτές της χώρας, μετά τον ισχυρότατο σεισμό που έπληξε σήμερα τη βορειοκεντρική Ιαπωνία.

Οι βορειοκορεάτικες αρχές τόνισαν ότι κύματα ύψους έως και 2,08 μέτρων ενδέχεται να φτάσουν στις ακτές της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Related posts