MAXTV.gr

Στην Αττική, για να μεταφερθούν στο κέντρο υποδοχής της Μαλακάσας, βρίσκονται από χθες οι 32 μετανάστες οι οποίοι είχαν εντοπιστεί πριν από μερικές ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Μιλάτου.

Την ίδια ώρα η έρευνα της αστυνομίας στο Λασίθι είναι σε εξέλιξη αναφορικά με το ποιοι κρύβονται πίσω από τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων από την Τουρκία στην Κρήτη και στη συνέχεια σε χώρα της Ευρώπης, πιθανόν την Ιταλία. Ο 20χρονος από την Παλαιστίνη, ο οποίος θα έκανε την εσωτερική μεταφορά, είναι προφυλακισμένος, ωστόσο το κινητό του τηλέφωνο είναι αυτό που εκτιμάται ότι θα ρίξει φως σε πολλές αθέατες ακόμη πτυχές της υπόθεσης. Η συσκευή του τηλεφώνου που χρησιμοποιούσε ο νεαρός αλλοδαπός, βρίσκεται στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, ωστόσο τα στελέχη της Αστυνομίας μπόρεσαν να εξαγάγουν αρκετά στοιχεία μέσα από τα μηνύματα που δέχτηκε ο νεαρός από την Παλαιστίνη.

Αν και αρχικά ο ίδιος είπε ότι έφτασε στο σημείο όπου και εντοπίστηκε για να συναντηθεί με έναν φίλο του, προκειμένου να μαζέψουν ελιές, στη συνέχεια ο 20χρονος και υπό το βάρος των μηνυμάτων, παραδέχτηκε ότι μεσολαβούσε για λογαριασμό τρίτου, λέγοντας στους αστυνομικούς «ο φίλος είναι μ… και με έμπλεξε». Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο 20χρονος που ξεκίνησε από τα Χανιά, έφτασε στο Ηράκλειο, στη συνέχεια στα Μάλια κι από εκεί άγνωστο ακόμη άτομο τον μετέφερε με αυτοκίνητο στην περιοχή όπου θα περίμενε τους μετανάστες.

Μηνύματα στα αραβικά με οδηγίες λάμβανε 
ο 20χρονος Παλαιστίνιος
Μηνύματα στα αραβικά με οδηγίες λάμβανε ο 20χρονος Παλαιστίνιος

Από την έρευνα που έγινε στο τηλέφωνό του βρέθηκαν πολλά μηνύματα στα αραβικά, μέσα από τα οποία δίνονταν σαφείς οδηγίες για το πώς ακριβώς θα πρέπει να κινηθεί ο Παλαιστίνιος, πού πρέπει να βρίσκεται στα σημεία όπου του υποδείκνυαν.

Εκτίμηση των Αρχών είναι ότι οι 32 μετανάστες, εκ των οποίων εφτά ανήλικοι άνδρες και μία γυναίκα, θα μεταφέρονταν από το Λασίθι στα Χανιά. Θα έμεναν σε κάποιο χώρο- σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των Αρχών- και στη συνέχεια θα αναχωρούσαν με κάποιο σκάφος για την Ιταλία. Οι τηλεφωνικές συνεννοήσεις γίνονταν μέσω της εφαρμογής whatsapp και όπως διαπιστώθηκε το τηλεφώνημα του άγνωστου αποστολέα με τις οδηγίες γινόταν με συσκευή στην οποία υπήρχε ελληνικό νούμερο.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν το κύκλωμα έχει ως έδρα του την Κρήτη ή ήρθε για να παραλάβει τους 32 μετανάστες. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτει εμπλοκή Έλληνα, αν και όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, «είναι νωρίς ακόμα να ειπωθεί ότι στην υπόθεση δεν εμπλέκεται Έλληνας».

Υπενθυμίζεται ότι οι 32 μετανάστες επέβαιναν σε σκάφος το οποίο τους άφησε στην περιοχή «Ανώγεια» (πολύ κοντά στη Μίλατο), όπου και τους είδαν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι επικοινώνησαν με την Αστυνομία.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Παλαιστίνιος  που τους περίμενε στην παραλία για να τους πάει στο χωριό και στη συνέχεια να τους μεταφέρει, κίνησε με την παρουσία του την περιέργεια των αστυνομικών. Τον προσέγγισαν και από κουβέντες που είχαν μαζί του κατάλαβαν ότι εμπλέκεται στην υπόθεση.Θάνος Περβολαράκης

Related posts