MAXTV.gr

Στα ίχνη πανελλαδικού κυκλώματος μεγάλης φοροδιαφυγής και υπεξαίρεσης ΦΠΑ αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η ΑΑΔΕ, που ξεκίνησε από την Αχαΐα μια μεγάλη έρευνα στην οποία φέρονται να εμπλέκονται φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις e-shop και μεταφορικές εταιρείες courier.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ βρέθηκαν στην Αχαΐα τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο και έκαναν φύλλο και φτερό τα αντίστοιχα αρχεία των γραφείων αποστολής δεμάτων courier για το 2019, αλλά και για το 2020 και 2021, χρονιές κατά τις οποίες το ηλεκτρονικό εμπόριο άνθησε λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού.

Η έρευνα και επεξεργασία των στοιχείων και άλλων δεδομένων σε τουλάχιστον πέντε εταιρείες ταχυμεταφορών κατέληξε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Πελοποννήσου», σε 51 φυσικά πρόσωπα και εμπορικές επιχειρήσεις, που εντοπίστηκαν κυρίως στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας και ασκούσαν παράνομη εμπορική δραστηριότητα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από εφαρμογές e-shop, πουλώντας είδη «μαϊμού».

Ο τρόπος με τον οποίο τα e-shop απέκρυπταν τα εισοδήματα ήταν είτε μέσω της μη έκδοσης φορολογικών στοιχείων, είτε ακόμη και μέσω της διάθεσης εμπορευμάτων, χωρίς προηγουμένως να έχει πραγματοποιηθεί έναρξη εργασιών στο φορολογικό Μητρώο. Πωλούσαν δηλαδή, χωρίς να έχουν καν υπόσταση επιχείρησης, λειτουργώντας παρασιτικά και ενάντια στις όποιες συνθήκες ανταγωνισμού.

Οι εμπλεκόμενοι στις εμπορικές δραστηριότητες, αφού έπαιρναν παραγγελίες μέσω του διαδικτύου (e-shop, facebook, instagram, tik-tok κ.ά.) έστειλαν τα εμπορεύματα στους πελάτες τους, μέσω εταιρειών courier. Ωστόσο, στις περισσότερες παραγγελίες δεν έκοβαν παραστατικά, δηλαδή τιμολόγια ή αποδείξεις. Για παράδειγμα, για 1.000 αποστολές εμπορευμάτων μπορεί να έκοβαν μόλις 50 αποδείξεις.

Η εξόφληση των παραγγελιών από τους πελάτες γινόταν ως συνήθως με αντικαταβολή στην παραλαβή των εμπορευμάτων από τα καταστήματα των courier, τα οποία στη συνέχεια απέδιδαν το ποσό στους εμπόρους, αφού κρατούσαν τα μεταφορικά κόστη.

Το ύψος της φοροδιαφυγής εκτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν αφορά μόνο την υπεξαίρεση του ΦΠΑ και τα κρυμμένα εμπορικά έσοδα, αλλά και το εμπόριο ειδών «μαϊμού», για τα οποία μπορεί να εγείρουν διεκδικήσεις σε δεύτερο χρόνο, οι θιγόμενες εταιρείες, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της φοροδιαφυγής αξίζει να αναφερθεί ότι σε πλήρη φορολογικό έλεγχο που έγινε σε έναν από τους 51 εμπλεκόμενους διαπιστώθηκε από το ΣΔΟΕ ότι δήλωνε κάθε χρόνο έσοδα από εμπορική δραστηριότητα που κυμαινόταν από 20.000 έως 80.000 ευρώ. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι με αυτή τη μέθοδο αποκόμισε σε μια μόνο χρονιά έσοδα 800.000 ευρώ, όλα αδήλωτα και με τον ΦΠΑ παρακρατημένο στην τσέπη του.

Σε μια άλλη περίπτωση εντοπίστηκε η διακίνηση περισσότερων από 500 τεμάχια (υποδήματα, ενδύματα, τσάντες, πορτοφόλια, αρώματα, μηχανήματα–εργαλεία) που έφεραν πλαστά σήματα επώνυμων εταιρειών. Υπεύθυνοι για την αποστολή των εμπορευμάτων ήταν τρεις ημεδαποί από την Πάτρα.

pelop.gr

Related posts