MAXTV.gr

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 939 ΕΚΑΤ. ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ

Μόλις 939 εκατομμύρια είναι τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων για τη φετινή χρονιά σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός που σημαίνει ότι τη φετινή χρονιά οι παραγωγοί έλαβαν 563 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2022.

Με βάση άλλωστε τα επίσημα στοιχεία, οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι το 2023 αποτελεί τη χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της χώρας.

Οι καταστάσεις άλλωστε δεν ικανοποιούν ούτε το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ο ίδιος ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης έχει δηλώσει πως δεν τον ικανοποιεί με τίποτα η εικόνα της φετινής χρονιά, τονίζοντας πως περιμένει την αντικατάσταση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και προαναγγέλλοντας πως θα προχωρήσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν σε πολιτικό επίπεδο για την διόρθωση των προβλημάτων στην αγροτική παραγωγή και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Αυτό βέβαια μπορεί να αποτελεί λύση στο φετινό πρόβλημα, αλλά όχι όμως και στο γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παραγωγή, με τις ποσότητες του ελαιόλαδου φέτος στην Κρήτη να είναι ελάχιστες και τα δέντρα να έχουν υποστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό σοκ λόγω της ανομβρίας που και την επόμενη χρονιά δεν αναμένονται πολύ καλύτερα δεδομένα, εκτός κι αν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος αποδειχθούν μήνες πρωτοφανών κι όχι καταστροφικών βροχοπτώσεων για την Κρήτη.

Στο γράφημα η πορεία των επιδοτήσεων τα τελευταία χρόνια
Στο γράφημα η πορεία των επιδοτήσεων τα τελευταία χρόνια

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις και από το ΠΑΣΟΚ με τον Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι «ολοκληρώθηκε ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του πολυδιαφημιζόμενου από την κυβέρνηση Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οι αγρότες μας βιώνουν τη δραματική μείωση του αγροτικού τους εισοδήματος.

«Αλήθεια έχουμε ως χώρα την πολυτέλεια να υπάρχουν αδιάθετοι πόροι;» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Ακόμα και από τα καθεστώτα που ενεργοποιήθηκαν, δεν διατέθηκαν: 75 εκατ. ευρώ από τη Βασική Ενίσχυση, 4,6 εκατ. ευρώ από τους Νέους Γεωργούς, 12 εκατ. ευρώ από την αναδιανεμητική ενίσχυση.

Ενώ παραμένουν στο “συρτάρι” του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 245 εκατ. ευρώ από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και 425 εκατ. ευρώ από τα οικολογικά σχήματα. Τι περιμένουν;

Το 2023 δεν ενεργοποιήθηκαν 188.000 δικαιώματα ενισχύσεων που αφορούν κυρίως κατόχους μικρών εκμεταλλεύσεων, απαραίτητους κατοίκους της υπαίθρου για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής σε δυσπρόσιτες περιοχές και μικρά νησιά.

Μαζικές αντιδράσεις για τη «χειρότερη χρονιά επιδοτήσεων» από την έναρξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Μαζικές αντιδράσεις για τη «χειρότερη χρονιά επιδοτήσεων» από την έναρξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Δεν υπάρχει δικαιολογία!

Και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται η ΚΑΠ με ακριβώς ίδιες κατηγορίες άμεσων ενισχύσεων, αλλά τα χρήματα έχουν διατεθεί στους δικαιούχους αγρότες».

«Γραφειοκρατία, προχειρότητα, ερασιτεχνικοί χειρισμοί, συμβιβασμοί για την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, κακός συντονισμός, ανούσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, οδήγησαν στη συρρίκνωση των καταβαλλόμενων άμεσων ενισχύσεων για το 2023».

Δυστυχώς πολλές κακές συνήθειες δεν αλλάζουν!

Την αλλαγή σελίδας, που φαίνεται να έχουν γυρίσει πολλοί παραγωγοί στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά όχι και στην Κρήτη, αποτυπώνουν τα επίσημα στοιχεία που είναι διαθέσιμα σε σχέση με τους δικαιούχους των επιδοτήσεων.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, περίπου η μισή έκταση που ενεργοποιεί επιδοτήσεις παραγωγών συνδέεται με κάποια δράση οικολογικών σχημάτων eco-scheme, το οποίο κι επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τουλάχιστον οι μισοί αγρότες στην Ελλάδα έχουν καταφέρει κι έχουν περάσει στη νέα εποχή.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και στην καλλιέργεια της ελιάς υπάρχουν πολλές δράσεις που εντάσσονται στα οικολογικά σχήματα και μπορούν να δώσουν έως και 92.5 ευρώ επιδότηση ανά στρέμμα, εφόσον βέβαια οι παραγωγοί τα υλοποιήσουν. Μεταξύ αυτών των τεχνικών εντάσσονται οι χρήση ψηφιακής εφαρμογής, τα πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέματα, οι ολοκληρωμένες εφαρμογές φυτοπροστασίας, οι χρήση αναβαθμίδων και η εφαρμογή κόμποστ.

Και μπορεί για τους περισσότερους παραγωγούς στην Κρήτη, αυτές οι πρακτικές να αποτελούν άγνωστες λέξεις, ωστόσο ήδη στην Ευρώπη και την υπόλοιπη Ελλάδα, αυτά όχι μόνο θεωρούνται δεδομένα, αλλά εφαρμόζονται από τους παραγωγούς που έχουν προχωρήσει και σε σειρά πρόσθετων δράσεων.

Από τα δεδομένα πάντως που έχουν συλλεχθεί φαίνεται ότι οι επιδοτήσεις πλέον συγκεντρώνονται στους πιο οργανωμένους παραγωγούς που έχουν αναπτυξιακές προοπτικές και μπαίνουν σε έξοδα και επιπλέον φροντίδες για να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω. Όπως άλλωστε ανέφερε προ ολίγων ημερών γλαφυρά ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων,  Δημήτρης Παπαγιαννίδης, από τα Ιωάννινα «δεν θα παίρνεις επιδοτήσεις απλώς για συμπλήρωση του εισοδήµατος». Πιο απλά οι εποχές των εύκολων επιδοτήσεων τελείωσαν.

Δεύτερον, κάποιοι συνειδητά ή λόγω αδυναμίας ή ακόμη και λόγω της μη επαρκούς επεξήγησης των διαδικασιών επιδότησης με ευθύνη των αρμοδίων αρχών απομακρύνονται από όλη τη διαδικασία του πρασινίσματος.

Τρίτον, το γεγονός ότι η μισή έκταση που δηλώνεται στο ΟΣΔΕ δένεται με κάποιο eco-scheme δεν σημαίνει πως ξαφνικά η ελληνική γεωργία έγινε και «πράσινη». Άλλωστε το 25% περίπου των εκτάσεων δηλώθηκαν ως βιολογικές και μένει να φανεί πόσες από αυτές θα δηλωθούν ως τέτοιες ξανά μετά την αυστηροποίηση των διαδικασιών.

Οι μισές επιδοτήσεις στη χώρα συνδέονται με οικολογικά σχήματα
Οι μισές επιδοτήσεις στη χώρα συνδέονται με οικολογικά σχήματα

Η τάση συγκέντρωσης επίσης των ενισχύσεων υποστηρίζει τη σταδιακή συγκέντρωση των εκμεταλλεύσεων σε λιγότερα χέρια, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί και από τις μελλοντικές δηλώσεις ΟΣΔΕ. Το 2022 είχαν κάνει αίτηση ενίσχυσης και είχαν πληρωθεί το τσεκ (εξόφληση) πάνω από 640.000 παραγωγοί. Φέτος, πραγματοποιήθηκαν 653.359 αιτήσεις  από τις οποίες αιτήθηκαν δικαιώματα 585.853 παραγωγοί. Οι υπόλοιποι 67.506 παραγωγοί που υπέβαλαν αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 δεν ήταν κάτοχοι δικαιωµάτων την στιγμή του υπολογισμού της προκαταβολής, διότι είτε αναμένουν μεταβίβαση δικαιωμάτων, είτε κατανομή από το εθνικό απόθεμα.

Επίσης βέβαια είναι σημαντικό να υπάρξουν στοιχεία για το πώς είναι μοιρασέμνα ανά αγρονομική περιφέρεια τα στρέμματα που δεν δέθηκαν με κάποιο eco-scheme. Έως ένα μεγάλο βαθμό είναι δικαιολογημένο για τους κτηνοτρόφους που δεν επέλεξαν κάποια πράσινη δράση, καθώς η μόνη διέξοδος που είχαν ήταν τα βιολογικά, μέχρι να γίνει η τροποποίηση που  μπήκαν και τα δασολίβαδα στην εξίσωση των πριμοδοτήσεων. Σηµειώνεται ότι από τα 38 εκατ. στρεμ. τα 17 εκατ. αφορούν βοσκοτόπια. Ως εκ τούτου, τα παραπάνω στοιχεία θα βοηθήσουν ώστε να γίνει κατανοητό ποιες από τις παραπάνω «αναγνώσεις» έχει βάση.

Το πώς τώρα θα επηρεαστεί και το τελικό ποσό της πληρωμής ανά στρέμμα είναι άγνωστο, μέχρις ότου να ενσωματωθούν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία στο ΟΣΔΕ.

Related posts