MAXTV.gr

Μήνυμα για συνεργασία, στους αγρότες που κάνουν κινητοποιήσεις, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων τους που έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, έστειλε από το βήμα της 30ηςAgrotica ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

«Καλώ τους αγρότες να επενδύσουμε στο διάλογο. Το Υπουργείο μας, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στεκόμαστε γενναία και διαχρονικά στο πλευρό των αγροτών της χώρας μας. Το ίδιο κάνουμε και τώρα. Μαζί, ενωμένοι και με απόλυτη κατανόηση στις δυσκολίες και στα κίνητρα που σας οδήγησαν στους δρόμους, δηλώνουμε διαθέσιμοι για συνεργασία και κοινή προσπάθεια, σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί, με κοινές αγωνίες και θέληση να βρούμε λύσεις και να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα», τόνισε. Παράλληλα, χαρακτήρισε ‘’δίκαιες’’ τις προσπάθειες του αγροτικού κόσμου, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς μέσα από τις κινητοποιήσεις τους, δίνεται η δυνατότητα να αναδειχθούν σημαντικά προβλήματα, τα οποία συνθλίβουν τον κόπο τους. «Προβλήματα που τα γνωρίζουμε και εργαζόμαστε συλλογικά ώστε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις και να μετριάσουμε άγχη, αγωνίες και αβεβαιότητα για το μέλλον τους».

Στην εφετινή Agrotica μετέχουν περίπου 2000 εκθέτες, γεγονός που όπως επισήμανε ο υπουργός, «αναδεικνύει τη σπουδαιότητα του αγροτοδιατροφικού κλάδου στον επιχειρηματικό κόσμο, στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Στα εγκαίνια ήταν παρόντες η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου κ. Μαρία Παναγιώτου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας, Τροφίμων και Δικαιωμάτων Ζώων της Μάλτας κ. Antόn Refalo,  ο Υφυπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Βουλγαρίας κ. Ντεγιάν Στράτεβ, και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας, FAO, των Ηνωμένων Εθνών κ. Μαουρίτσιο Μαρτίνα. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Στάθηw Κωνσταντινίδηw, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης  Στέλιος Αγγελούδης και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γεώργιος Κεφαλάς και ο Πρόεδρος της ΔΕΘ Αναστάσιος Τζήκας.

Μετασχηματισμός του πρωτογενούς τομέα

Όπως είπε ο υπουργός, η φετινή Agrotica, εκτός από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, συμπίπτει και με τη δοκιμασία στη Θεσσαλία και την προσπάθεια για ανασυγκρότησή της, αλλά και με την προσπάθεια της κυβέρνησης «να μετασχηματίσει τον πρωτογενή τομέα σε στρατηγικό πυλώνα του νέου παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της χώρας μας». Όπως επίσης, συμπίπτει, και με μια διαρκή συζήτηση που γίνεται σε κάθε κορυφαίο παγκόσμιο οργανισμό αναφορικά με τα τεράστια ζητήματα, προκλήσεις και κρίσεις που απειλούν τον παγκόσμιο πρωτογενή τομέα και τελικά την ευημερία και την ασφάλεια όλων μας.

Η κλιματική κρίση, έχει αναδείξει προβλήματα όπως η «υγεία του εδάφους», επισήμανε ο υπουργός,  καθώς υπάρχει διαρκής συρρίκνωση των διαθέσιμων εδαφών για καλλιέργεια και αυξανόμενη λειψυδρία. Τα φαινόμενα αυτά, όπως σημείωσε, δημιουργούν «μία εκρηκτική διεθνή απειλή με απίστευτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και κυρίως, την κοινωνική συνοχή, λόγω της ολοένα μεγαλύτερης αύξησης των αναγκών για παραγωγή τροφίμων».

Αναφερόμενος στα γενικότερα μέτρα για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι αξιοποιούνται:

–        Η διασύνδεση της γεωργικής παραγωγής με τον τουρισμό και τον πολιτισμό μέσω των Leader, ύψους 600 εκατ. ευρώ.

–        Η νέα πρόσκληση για Σχέδια Βελτίωσης με προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ

–        Η εξισωτική αποζημίωση, που πληρώθηκε τον Δεκέμβριο, ύψους 235 εκατ. ευρώ σε ευάλωτες και μειονεκτικές περιοχές.

–        Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο 420 εκατ. οδηγούνται στον Οικονομικό Μετασχηματισμό του Αγροτικού Τομέα και 18 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις σε Υδατοκαλλιέργειες.

–        Οι πόροι του προγράμματος «ΥΔΩΡ 2.0», για εκσυγχρονισμό εγγειοβελτιωτικών έργων μέσω του οποίου γίνεται μόχλευση 4 δις ευρώ.

Εξυγίανση ΟΠΕΚΕΠΕ

Όπως είπε ο υπουργός, στόχος του είναι να επιταχύνει δύο δομικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο, εκσυγχρονίζοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ με τρόπο απόλυτα δίκαιο και διάφανο ώστε να καταστούν «πολλαπλασιαστές της προσπάθειας των αγροτών».

Σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε:

  • Τη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενημέρωση των δικαιούχων
  • Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.
  • Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Η διορθωτική πληρωμή, ύψους 88 εκατ. ευρώ, θα γίνει πριν από το Πάσχα
  • Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.
  • Άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ  2024 τον Μάρτιο.
  • Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων έως το Πάσχα- 425 εκατ. ευρώ.
  • Εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ  μετά από έλεγχο και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
  • Πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι θα συνεχιστούν τόσο στην αγορά όσο και στις πύλες εισόδου της χώρας «με στόχο την προστασία των καταναλωτών, των έντιμων γαλακτοβιομηχάνων, αλλά και των κτηνοτρόφων μας. Η τιμή του γάλακτος πρέπει να προστατευθεί. Σε αυτό θα είμαστε αμείλικτοι», είπε.

Διεθνείς πρωτοβουλίες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στην αξιοποίηση της αγροτικής διπλωματίας. Είπε συγκεκριμένα:

«Η πρόσφατη συνάντηση, με ελληνική πρωτοβουλία, των 9 Υπουργών Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Νότου που διοργανώσαμε στις Βρυξέλλες δείχνει ακριβώς αυτή την επιλογή μας.

Με τη σύμφωνη γνώμη των χωρών Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας, Κροατίας, Σλοβενίας και Κύπρου έχουμε πρόταση για:

–        αξιοποίηση 2% της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως αυτή που προκάλεσε την πλημμύρα Daniel,

–        αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού που διαθέτει η ΕΕ,

–        δημιουργία νέου ταμείου για την κάλυψη απώλειας παραγωγής εξαιτίας έντονων φαινομένων της κλιματικής κρίσης,

–        απλούστευση των διαδικασιών για την αύξηση της απορροφητικότητας ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά ακόμα και

–        απλούστευση της λειτουργίας της ΚΑΠ 2023-2027,

–        ετέθησαν επίσημα τα προβλήματα του περονόσπορου, της ακαρπίας και των ψαριών εισβολέων».

Επίσης χαρακτήρισε ‘’εξαιρετικά σημαντική’’ την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία δίνεται κι εφέτος η δυνατότητα σε 128.000 Έλληνες παραγωγούς να καλλιεργήσουν 1,5 εκατ. στρέμματα που είχαν μπει σε πρόγραμμα αγρανάπαυσης, έχοντας με τον τρόπο αυτό διπλό κέρδος.

Το στοίχημα της Θεσσαλίας

Αναφερόμενος στη Θεσσαλία ο ΥπΑΑΤ  είπε ότι η ανασυγκρότησή της αποτελεί στοίχημα για όλους. «Η πραγματική πρόκληση, είναι πώς θα εξασφαλίσουμε το αύριο της Θεσσαλίας, πώς θα δώσουμε και πάλι ζωή στο περιβόλι της χώρας μας, τον Θεσσαλικό κάμπο αλλά και πώς θα θωρακίσουμε κάθε γωνιάς της πατρίδας μας απέναντι σε μελλοντικά χτυπήματα της κλιματικής κρίσης τα οποία, είναι εξαιρετικά πιθανά», τόνισε και έκανε αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί. Όπως είπε:

  • καταβάλαμε μέχρι αυτή την ώρα προκαταβολές 160 εκ. € για αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ για απώλειες ζωικής παραγωγής και φυτικού κεφαλαίου
  • εξασφαλίσαμε πλέον των 260 εκατ., από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη του συνόλου των αποζημιώσεων που θα καταβάλει ο ΕΛΓΑ έως τέλος Ιουνίου, όπως έχουμε δεσμευτεί
  • διασφαλίσαμε 1,5 εκ. €, μέσω de minimis, για τους αλιείς
  • καταβάλαμε χθες, όπως είχαμε υποσχεθεί, 15,8 εκ. € από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, για όσους παραγωγούς δεν είχαν ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ,
  • Κατόπιν εισήγησής μου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, στη χθεσινή συνεδρίαση, αποφάσισε την έναρξη της πληρωμής αποζημιώσεων στους παραγωγούς για ζημίες του έτους 2023, από την 20ηΦεβρουαρίου 2024.
  • Οι πληρωμές αποζημιώσεων καταβάλλονται δύο μήνες νωρίτερα από τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.
  • Οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας.
  • Εφαρμόζουμε ειδικό μέτρο (ΠΑΑ) για κάλυψη εισοδήματος των παραγωγών στις παρακάρλιες περιοχές, ύψους αρχικά 40 εκατ. ευρώ.
  • Υλοποιούμε το Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, ύψους αρχικά 45 εκ. €.  που προβλέπει 100% κάλυψη, για αντικατάσταση απολεσθέντος ζωϊκού κεφαλαίου και για κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και μελετών.
  • Ενισχύσαμε με επιπλέον 20 εκ., φτάνοντας συνολικά τα 37,2 εκ. € για όλα τα Σχέδια Βελτίωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συνεργαζόμαστε στενά με τον νέο Περιφερειάρχη κ. Κουρέτα για την αποτελεσματικότερη απορρόφησή τους.
  • Ενισχύσαμε την κρατική αρωγή που θα λάβουν οι πληγέντες και προορίζεται για την κάλυψη ζημιών στον εξοπλισμό, από τις 2.000 έως και τις 10.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των ζημιών, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει το Υπουργείο για ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης.«Κάνουμε άλματα γνώσης», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς.

Τέλος, αναφερόμενος στην ίδρυση των αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια, είπε ότι με τον τρόπο αυτόν θα τονωθεί η αγροτική επιχειρηματικότητα. «Ανοίγουμε οργανωμένα τις πόρτες στο επιχειρείν στην κοινωνία του πρωτογενούς τομέα, ενώ παράλληλα χτίζουμε ένα σύγχρονο, πλούσιο σε πληροφορίες και στοιχεία Μητρώο Επαγγελματιών Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων και Αλιέων».

Related posts