MAXTV.gr

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των επαγγελματιών. Αγώνας μαζικός για την καθιέρωση αφορολόγητου 12.000 ευρώ, για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος.Η αγανάκτηση που νιώθει κάθε αυτοαπασχολούµενος επαγγελµατίας είναι δίκαιη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υποσχόταν µηδενική αύξηση φορολογίας για να υφαρπάξει την ψήφο του και αµέσως την επόµενη, κήρυξε τον πόλεµο ενάντιά του στο όνοµα της “φορολογικής δικαιοσύνης”.

Το νέο νοµοσχέδιοβάζει άλλο ένα χαράτσι σε αυτοαπασχολούµενουςεπαγγελµατίες και επιστήµονες, στις πολύ µικρέςατοµικές επιχειρήσεις ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τα αµύθητα κέρδη των επιχειρηµατικώνοµίλων. Αυτό δεν είναι φορολογική δικαιοσύνη υπέρ µισθωτών και συνταξιούχων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αντίθετα συνιστά µία ακόµα επίθεση στο λεηλατηµένο λαϊκό εισόδηµα. Στις σηµερινές συνθήκες ακρίβειας, µειωµένουεισοδήµατος,

Η καθιέρωση αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, για κάθε αυτοαπασχολούμενο, όπως για µισθωτούς και αγρότες, είναι επιβεβλημένη.

Οι συνέπειες του νοµοσχεδίου θα είναι βαριές:

‣ 473.000 αυτοαπασχολούµενοιθαεπιφορτιστούναυξηµέναφορολογικάβάρη.

Ο ελάχιστος φόρος για όποιον α/α εργάζεται 6 χρόνια διαµορφώνεται στα 1.600 ευρώ (µε 10.920 τεκµαρτόεισόδηµα), και αυξάνεται στις 2.300 ευρώ για 12 χρόνια εργασίας και πάνω.

‣Χιλιάδεςπολύµικρέςεπιχειρήσειςθαοδηγηθούνσεσυνθήκεςασφυξίαςλόγωκαιτηςπλήρουςψηφιοποίησηςστηλειτουργίατουςπουεπιβάλλεται (ηλεκτρονικάβιβλίαεσόδων – εξόδων, ψηφιακέςσυναλλαγές, τιµολόγια κλπ) αφού δεν έχουν οργανωµένο λογιστήριο.

Τη νύφη θα πληρώσει και πάλι η “µαρίδα”, όπως:

Όλοι όσοι είδαν το εισόδηµα τους να µειώνεται µε την κρίση και τα lockdown, µε την εκτίναξη τιµών σε νοίκια, πρώτες ύλες, εµπορεύµατα, το 42% των επαγγελµατιών που είχε µείωση τζίρου το 2022, οι χιλιάδες που ακροβατούν στο Γολγοθά των ρυθµίσεων, στις λίστες πλειστηριασµών.

Αντίθετα, οι Ανώνυµες Εταιρίες και οι µέτοχοί τους επιχειρηµατίες, αυτές που δεσπόζουν στην αγορά κι έχουν µεγάλα κέρδη, έχουν δεκάδες τρόπους και µηχανισµούς για να απαλλάσσονται νόµιµα ή παράνοµα, να κάνουν συµψηφισµούς, να αποφασίζουν για δωρεές µε κίνητρα κλπ.

Ούτε υπήρξε, ούτε θα υπάρξει “φορολογική δικαιοσύνη”.

Προσκρούει στην ίδια την πραγµατικότητα:

‣Στουςεξοντωτικούςφόρουςπουπληρώνουν µισθωτοί και αυτοαπασχολούµενοι, µε άδικους έµµεσους φόρους που καταλαµβάνουν το 60% των κρατικών φορολογικών εσόδων. Το 95% των κρατικών φορολογικών εσόδων προέρχεται από την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήµατος, οι επιχειρηµατικοίόµιλοι προσφέρουν µόνο το 5%.

‣Στηβαριάφορολογίαπουπληρώνουνοιµικροίεπαγγελµατίεςµετηφορολόγησηαπότο 1οευρώ (δενυπάρχειέκπτωσηφόρου), τατεκµήριαδιαβίωσης, τονκεφαλικόφόροτουτέλουςεπιτηδεύµατος, τηνπροκαταβολήφόρου. Γι΄αυτόκαιοαριθµόςτωνοφειλετών στην εφορία, είναι στα ύψη.

‣Στηνπροκλητικήφοροασυλίατωνεπιχειρηµατικώνοµίλων: τωνεφοπλιστώνπουφορολογούνταιεθελοντικάµε 58 ειδικέςφοροαπαλλαγές, τωντραπεζιτώνµετηνπατέντατου“αναβαλλόµενουφόρου”, τωνστρατηγικώνεπενδυτώντωναναπτυξιακών νόµων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ που απολαµβάνουν 12ετείς και άλλες φοροαπαλλαγές, των µετόχων που αποδίδουν µόλις 5% φόρο µερισµάτων. Σε όλους αυτούς τους αναξιοπαθούντες, το ν/σ κάνει ένα ακόµη δώρο, αφού µειώνεται ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου και ο φόρος για τις αγοραπωλησίες µετοχών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, κόµµατα που κυβέρνησαν µε ανάλογη άδικη φορολογική πολιτική, τώρα εµφανίζονται να παίρνουν θέση ενάντια στο νοµοσχέδιο. Καµιάεµπιστοσύνη

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει ότι είναι κοινωνικά δίκαιο να έχουν οι αυτοαπασχολούµενοι αφορολόγητο 10.000 ευρώ, αρνήθηκε όµως να το υλοποιήσει ως κυβέρνηση. Επικαλείται τα άδεια ταµεία που παρέλαβε,τα οποία ο ίδιος γέµισε µε το υστέρηµα του λαού, διατηρώντας και αυξάνοντας τη φορολογία σε βάρος του. Έτσι έχτισε τα περιβόητα “µαξιλάρια ασφαλείας“ ύψους 37 δις για τα οποία κοκορευόταν προεκλογικά, έτσι πέτυχε τα µατωµέναπλεονάσµατα

Το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε στυλοβάτη της εξοντωτικής, µνηµονιακής φορολογικής πολιτικής σε βάρος των αυτοαπασχολούµενων. Ψήφισε 3 µνηµόνια και συνυπέγραψε όλη τη νοµοθετική λαίλαπα που οδήγησε στην κατάργηση του αφορολόγητου και στην επιβολή τέλους επιτηδεύµατος (µε τη δικαιολογία της φοροδιαφυγής).

Στην ίδια γραµµή σιγοντάρουν και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που ενώ φαινοµενικά καταγγέλλουν το νοµοσχέδιο, υπονοµεύουν την οργανωµένη συλλογική αντίδραση, καθυστέρησαν την εξαγγελία κινητοποιήσεων, κάνουν σηµαία τους τη “διαβούλευση”, διασπείρουν αυταπάτες ότι µπορεί να εξαιρεθεί κάποιος κλάδος από την επίθεση.

ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ έχουν κορόνα στο κεφάλι τους την ανταγωνιστικότητα όπως η ΕΕ, ο ΣΕΒ, θεωρούν “µειονέκτηµα” την εκτεταµένη παρουσία πολύ µικρώνατοµικών επιχειρήσεων, γι΄ αυτό και επεξεργάζονται πολιτικές περιορισµού. Επιταχύνουν τον ψηφιακό µετασχηµατισµό για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηµατικούςοµίλους και αρνούνται κάθε πολιτική προστασίας όπως το αφορολόγητο για τις µικρές επιχειρήσεις. Οµοίως στις λεγόµενες πολιτικές χρηµατοδότησης, µε εµβληµατική τη συµφωνία τους στον προσανατολισµό και τις προτεραιότητες του νέου υπερµνηµονίου, του ΤαµείουΑνάκαµψης, όπου σκόπιµα αποκρύπτουν ότι η “φορολογική συµµόρφωση” των αυτοαπασχολούµενων είναι προαπαιτούµενο µέτρο για την εκταµίευση των δόσεων

Το λαϊκό εισόδηµα, το βιοτικό επίπεδο, βρίσκονται µπροστά σε νέους κινδύνους: την προοπτική νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη, γενικευµένωνοικονοµικών, γεωπολιτικών ανταγωνισµών, ακόµα και µε στρατιωτικές συγκρούσεις. Ο µόνος δρόµος για να ορθωθούν εµπόδια στην ολοµέτωπη επίθεση, είναι ο δρόµος της αµφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, ο δρόµοςοργανωµένης δράσης για την υπεράσπιση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών για το εισόδηµα, για φτηνά και ποιοτικά τρόφιµα, θέρµανση, ενέργεια για την πρόσβαση σε αναβαθµισµένες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, παιδείας, για σύγχρονες υποδοµές και αντιπληµµυρική – αντιπυρική – αντισεισµική προστασία

Για τους αυτοαπασχολούµενους όπως και για τους µισθωτούς, βιοπαλαιστές αγρότες, συνταξιούχους, ένας δρόµος ανοίγεται: Ο δρόµος του κοινού αγώνα για να αλλάξει ο συσχετισµός.

Το ΚοµµουνιστικόΚόµµα είναι στο πλευρό των µικρώνεπαγγελµατιών

Καταδικάζει το νέο νομοσχέδιο και απαιτεί την άμεση απόσυρσή του.

Επανακαταθέτει πρόταση νόμου για την υπεράσπιση του εισοδήματος των επαγγελματιών και των ανακούφισή τους από τα χρέη και την φοροληστεία, προτείνοντας την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στους επαγγελµατίες στις 12.000 ευρώ, µε προσαύξηση 3.000 κατά προστατευόµενο µέλος, την αµετάκλητη κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος για όλους κ.α.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε με τη δική μας συμμαχία , των ανθρώπων του µόχθου -µισθωτών, αυτοαπασχολούµενων, αγροτών- στο δρόμο της αντεπίθεσης και της ανατροπής

Τ.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ του ΚΚΕ

Related posts