MAXTV.gr

Αναγκαίος φαίνεται πως είναι ο εμβολιασμός στα νεογέννητα ζώα και μάλιστα στις πρώτες ημέρες της ζωής τους, καθώς επίσης και η αντιβιοτική θεραπεία στη διάρκεια της γέννας προκειμένου να αποφευχθούν οι θάνατοι στα νεογέννητα ζώα της Κρήτης που ήδη έχουν φθάσει τις εκατοντάδες.

Σε σχέση με το θέμα που πρώτη ανέδειξε η «Π», ο κτηνίατρος Αλέξανδρος Στεφανάκης δήλωσε πως το φαινόμενο της θνησιμότητας των νεογέννητων ζώων δεν είναι νέο, αφού σε κάθε περίπτωση γέννας υπάρχουν και θάνατοι. Τη φετινή ωστόσο χρονιά και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το φθινόπωρο ενισχύθηκε η εισρόφηση υγρών στα ζώα τη στιγμή της γέννας, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισβολών μικροβίων, τα οποία και προκάλεσαν πνευμονικές και πεπτικές λοιμώξεις. Αυτές οι λοιμώξεις οδήγησαν πάρα πολλά ζώα της Κρήτης στον θάνατο.

Πρώτη η «Π» ανέδειξε το συγκεκριμένο ζήτημα
Πρώτη η «Π» ανέδειξε το συγκεκριμένο ζήτημα

Εκτός όμως από το θέμα των μικροβίων που προκάλεσαν τις λοιμώξεις, τα νεογέννητα ζώα βίωσαν σε πολλές περιπτώσεις έντονο στρες εξαιτίας των μεγάλων αλλαγών στις θερμοκρασίες, που επίσης προκάλεσαν πεπτικά προβλήματα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι λόγω ανομβρίας οι βοσκότοποι δεν είχαν ανοίξει, είχε ως αποτέλεσμα τις περιορισμένες ποσότητες γάλατος από τις μητέρες, που επίσης επέδρασσαν αρνητικά.

Αυτές οι ιδιαιτερότητες, είχαν ως αποτέλεσμα η θνησιμότητα των ζώων τη φετινή χρονιά να αυξηθεί από 5% – 10% που θεωρούνταν αναμενόμενο για τις προηγούμενες χρονιά, στο 20% – 25%.

Related posts