MAXTV.gr

Επιστολή καταπέλτη έστειλε η νέα δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα προς τον απερχόμενο δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη, ζητώντας του να σταματήσει τις απευθείας αναθέσεις λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από την διοίκηση του δήμου.

Ειδικότερα, η κυρία Μητλιάγκα, επισημαίνει:

«Όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι Δημοτικές Εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023, ανέδειξαν το συνδυασμό μας ΕΝωτική ΤΟπική Συμφωνία (ΕΝ.ΤΟ.Σ.) με επικεφαλής την Βαρβάρα Μητλιάγκα, ως τη νέα Δημοτική Αρχή στο Δήμο Σερρών για την επόμενη δημοτική περίοδο 2024-2028. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3852/2010, τις οποίες και θεωρούμε δεδομένο ότι γνωρίζετε πολύ καλά, το Δημοτικό Συμβούλιο «…ένα μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, καθώς και για θέματα που αφορούν την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων». Δεδομένου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο πολιτικής λειτουργίας του Δήμου, ο νόμος με την ανωτέρω διάταξη περιγράφει τη λογική της άσκησης της διοίκησης των Δήμων από την απερχόμενη δημοτική αρχή κατά την μεταβατική περίοδο μεταξύ των εκλογών και της εγκατάστασης των νέων δημοτικών αρχών. Η διοίκηση του Δήμου κατά την περίοδο αυτή πρέπει να διέπεται σε όλα τα επίπεδα από μια λογική διαχείρισης των απολύτως απαραίτητων λειτουργιών του, των απρόβλεπτων αναγκών, των επειγόντων θεμάτων που δεν επιδέχονται αναβολής, καθώς και των συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Από την 8η Οκτωβρίου και μετά, παρά το γεγονός ότι ως απερχόμενη πλέον δημοτική αρχή θα οφείλατε να σεβαστείτε και τη λαϊκή κυριαρχία η οποία εκφράστηκε στις εκλογές, αλλά και τις επιταγές και τη λογική του νόμου, και παρά την προφορική μας «παραίνεση» να σταματήσετε τα άσκοπα έξοδα, η δημοτική σας αρχή επιδίδεται σε μια σωρεία «απ’ ευθείας αναθέσεων», οι οποίες μόνο για το χρονικό αυτό διάστημα αγγίζουν το ποσό των 400.000,00 € για δαπάνες και προμήθειες που στις περισσότερες των περιπτώσεων ούτε επείγουσες είναι, ούτε απρόβλεπτες ανάγκες καλύπτουν, ούτε τα συγχρηματοδοτούμενα έργα αφορούν, αδειάζοντας με τον τρόπο αυτό τα ταμεία του Δήμου μας χωρίς κανένα απολύτως σεβασμό στην λογική της μετάβασης της εξουσίας η οποία ως βασικός κανόνας της δημοκρατίας θα έπρεπε να διέπει τη λειτουργία σας αυτή τη χρονική περίοδο. Κι αυτό παρά τη διαρκή μας επαφή με τις υπηρεσίες του Δήμου και τη ρητή μας παραίνεσή μας προς εσάς να σεβαστείτε τα αυτονόητα.

Σας καλούμε να σεβαστείτε επιτέλους τις επιταγές της δημοκρατίας και τον πολιτικό πολιτισμό που διατείνεστε ότι πρεσβεύετε και μέχρι την αποχώρησή σας από το Δήμο Σερρών την 31η/12/2023 να μην προβείτε σε άλλες απ’ ευθείας αναθέσεις παρά μόνο εάν αυτές καλύπτουν απαραίτητες, επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες για την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου και των Υπηρεσιών.

Παρακαλούμε να κοινοποιήσετε την επιστολή μας αυτή σε όλους του Αντιδημάρχους, Προέδρους Νομικών Προσώπων και εν ενεργεία συμβούλους της παράταξής σας, καθώς και σε όλες τις Διευθύνσεις και Προϊσταμένους Τμημάτων του Δήμου Σερρών».

Related posts