MAXTV.gr

Άρθρο του Δημήτρη Κρίγγου
Αντιδημάρχου Άργους Μυκηνών
Αναπληρωτή Δημάρχου:

Στο δήμο Άργους Μυκηνών έχουμε θέσει μεταξύ των πλέον σημαντικών προτεραιοτήτων μας το χωροταξικό σχεδιασμό μας.

Οι βασικοί πυλώνες που συνθέτουν ιστορικά το θεσμικό πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού στην Ελλάδα είναι αφενός η νομοθεσία για τη χωροταξία, την οικιστική ανάπτυξη και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, όπως επίσης και η νομοθεσία για τα αναπτυξιακά κίνητρα, τις επενδύσεις, το περιβάλλον και τη δόμηση.

Στις δικές μας αρμοδιότητες εμπίπτει το κομμάτι εκείνο που έχει σχέση με την οικιστική ανάπτυξη και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Με την θέσπιση από την κυβέρνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σπεύσαμε και ενταχθήκαμεστο πρόγραμμα προκειμένου να βάλουμε σε τάξη ολόκληρο το δήμο, στοχεύοντας με το αναπτυξιακό αυτό εργαλείο στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Άλλωστε ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός είναι ένας κεντρικός πυλώνας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, άρρηκτα συνδεδεμένος με τη διευκόλυνση, προώθηση και προσέλκυση -με όρους ασφάλειας δικαίου- των παραγωγικών επενδύσεων, νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την ανάδειξη τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Από πολύ νωρίς και αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε ότι ανοίγει ο δρόμος για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, μετά από σύσκεψη με το Δήμαρχο, φέραμε το θέμα στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, όπου ως εισηγητής του θέματος ενημέρωσα το σώμα και εισηγήθηκα να υποβάλλουμε αίτημα συμμετοχής μας, διαβλέποντας πως η διαδικασία αυτή αποτελεί την λύση ακόμη και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΖΟΕ.

Στην εισήγησή μου αυτή ανέφερα μεταξύ άλλων πως «Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο θα δώσει διέξοδο στα μεγάλα προβλήματα του δήμου μας στον αντίστοιχο τομέα και πέρα από τον άκρως αναπτυξιακό χαρακτήρα του είναι και η μοναδική μας διέξοδος για άρση ή τροποποίηση του επαχθούς ΠΔ για τις ΖΟΕ.Αποτελεί την μοναδική ενεργή διαδικασία για την οριστική και τελεσίδικη επίλυση του θέματος των ΖΟΕ στο δήμο Άργους Μυκηνών. Μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων επιδιώκουμε να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη και να αποκαταστήσουμε τα λάθη του παρελθόντος.»

Με τις πλήρεις και σύγχρονες μελέτες ΤΠΣ θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα βιοτεχνικά-βιομηχανικά πάρκα, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, δίκτυα μεταφορών και κατασκευών.

Κατόπιν της εισηγήσεώς μου και διαλογικής συζήτησης το ΔΣ με την υπ΄ αρ. 158/2020 απόφασή του αποφάσισε την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα αυτό και πραγματικά μετά από σκληρή δουλειά ενταχθήκαμε και ήδη προχωράμε στο επόμενο στάδιο.

Στον τομέα αυτόν ολοκληρώσαμε ήδη την επέκταση του νοτίου τμήματος του Άργους και παράλληλα θα προχωρήσουμετη διαδικασία για την πολεοδόμηση των οικισμώνπου είναι σε πρώτη προτεραιότηταόπως προβλέπεται στο ισχύον ΓΠΣ του Άργους, όπως για παράδειγμα το Τημένιο, και στους οικισμούς του δήμου μας που είναι σημαντικοί και αναπτυσσόμενοι.

Η δημοτική μας αρχή και εγώ προσωπικά είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που με ουσιαστική δουλειάδιερχόμενοι πολλά στάδια διαδικασιών έως ότου φθάσουμε στο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα επιτύχαμε την ένταξη στο πρόγραμμα ΤΠΣ ανοίγοντας μια ακόμη αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο μας. Διαθέτουμε την όρεξη, τη γνώση και το όραμα, μέσα από αυτό το εργαλείο, να δώσουμε στο δήμο μας ένα ακόμη βασικό εφόδιο να πορευθεί την επόμενη εικοσαετία. Εργαζόμαστε για να δώσουμε μια ακόμα μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στο δήμο μας και δεν περιμένουμε, από μαθητευόμενους μάγους, υποδείξεις για όσα ήδη έχουμε δρομολογήσει.

Related posts