MAXTV.gr

“Δημιουργικότητα είναι να σκέφτεσαι καινούργια πράγματα. Καινοτομία είναι να κάνεις καινούργια πράγματα” έλεγε ο Αμερικανός Οικονομολόγος Theodore Levitt.

Έτσι λοιπόν μια τριμερής ομάδα αποφάσισε να κάνει πράξη ένα καινοτόμο Πανελληνίως έργο που αφορά την Επίδαυρο!

Την Κυριακή 1/10/2023 σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Επιδαύρου παρουσιάστηκε το έργο «Περίπλους» στο πλαίσιο της ανάδειξης της «βυθισμένης πολιτείας» στην Αρχαία Επίδαυρο.

Πρόκειται για μια περιήγηση πάνω σε σκάφος κατασκευής ειδικών προδιαγραφών της επιχείρησης Πολατίδης Μarine, το οποίο διαθέτει διάφανο πυθμένα και προηγμένη τεχνολογία και συσκευές. Εκτελεί προκαθορισμένες πορείες και στάσεις από το λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου έως και την βυθισμένη πολιτεία παρέχοντας ταυτόχρονα και ξενάγηση μέσω του συστήματος storytelling. Μέσω οθονών tablet ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να βλέπει σε τρισδιάστατη απεικόνιση τον πυθμένα όπως υπήρξε πριν από αιώνες , αλλά και σε πραγματικό χρόνο.

Την εμπειρία της αυτόνομης περιήγησης θα μπορούν να ζήσουν μικροί και μεγάλοι , Έλληνες και ξένοι με δυνατότητες επιλογής της γλώσσας ξενάγησης , όπως τα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα Κινέζικα , αλλά και η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα μέσω βίντεο που θα προβάλλεται για τους μη ακούοντες.

Στην πιλοτική χρήση του «Περίπλους» μας τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των τριών εταίρων του έργου. Η κ. Μπάνου προϊσταμένη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, η κ. Αντωνία- Κρητικού υπεύθυνη του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ , ο κ. Κατσώρος Β. Διευθυντής του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου- Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ και ο κ. Πολατίδης κατασκευαστής του σκάφους της επιχείρησης Πολατίδης Μarine. Το παρών έδωσαν επίσης ο κ. Γαβρήλος Γ. βουλευτής Αργολίδας του Σύριζα, ο Αντιδήμαρχος Επιδαύρου κ. Μαγγέλης Χρ., ο κ. Γαλάνης Θ. επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης , ο κ. Βερδελής Γ. πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αρχαίας Επιδαύρου, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Επιδαύρου κ. Λαλιώτης Ιούλιος, ο κ. Παύλου πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΠ.Δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου Επιδαύρου, ο πρώην Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Γεώργας, εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, ο κορυφαίος Έλληνας δύτης Κώστα Θοκταρίδης και πολλοί δημότες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από το Δήμαρχο και τους ομιλητές στον κ. Γιώργο Διδασκάλου Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού για την πολύτιμη βοήθειά του ώστε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το έργο.

Μεταξύ των εταίρων και του Δήμου Επιδαύρου συζητήθηκαν οι δυνατότητες εκμετάλλευσης από την τοπική κοινωνία αυτής της πρωτόγνωρης δραστηριότητας, καθώς οι επαφές του Δημάρχου και των εταίρων είναι άριστες και συχνές τα 3 τελευταία χρόνια που προετοιμάζεται το έργο.

Πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν όλες οι ενέργειες ώστε να τεθεί σε λειτουργία επισήμως και μόνιμα το μοναδικό αυτό σκάφος!

Related posts