MAXTV.gr

Λαβράκια έβγαλαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ, καθώς μεταξύ άλλων εντόπισαν όμιλο τηλεοπτικού καναλιού να διενεργεί «επιστημονική φοροδιαφυγή» και να αποκρύπτει από την Εφορία εισπράξεις εκατομμυρίων ευρώ.

Όμως, τα στοιχεία για τους ελέγχους που αφορούν περασμένα έτη, αναδεικνύουν και περιπτώσεις επιχειρήσεων στην Κρήτη που «πιάστηκαν» να φοροδιαφεύγουν… εντατικά. Τα ποσά μάλιστα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα:

Κατά τα άλλα, όπως αποκαλύπτει η ΑΑΔΕ, στον Απολογισμό της για το 2023, μια διαφημιστική εταιρεία «δάνεισε» το προσωπικό της σε τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στον ίδιο Όμιλο, και δεν απέδωσε ΦΔΠΑ, αλλά ούτε και απέκρυψε ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών καθώς και ασφαλιστικές εισφορές.

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ αναφέρει, ότι μια εταιρεία με έδρα την Αθήνα και με αντικείμενο δραστηριότητας μεταξύ άλλων την παροχή υπηρεσιών διαφήμισης, καθώς και ενοικίασης προσωπικού, προέβη κατά τις χρήσεις 2019 και 2020 σε δανεισμό προσωπικού της, έναντι τιμολογημένης αμοιβής ύψους 1.280.000  ευρώ πλέον ΦΠΑ 307.200 ευρώ, σε επιχείρηση παραγωγής προγραμμάτων τηλεοπτικού καναλιού, του ιδίου Ομίλου.

Στόχος ήταν, η τελευταία (το τηλεοπτικό κανάλι) να αποκτήσει φορολογικό πλεονέκτημα τόσο σε επίπεδο φορολογίας εισοδήματος, μέσω της διόγκωσης των δαπανών της, όσο και σε επίπεδο φορολογίας ΦΠΑ, μέσω της διόγκωσης των φορολογητέων εισροών της.

Η πρώτη εταιρεία ( η διαφημιστική) χρησιμοποιήθηκε από τον όμιλο, ως ενδιάμεση, προκειμένου η δεύτερη να αποκτήσει φορολογικό πλεονέκτημα και να ιδιοποιηθεί τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Η διαφημιστική εταιρεία (του ιδίου Ομίλου), δεν υπέβαλε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ, ούτε κατέβαλε τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού της, συνολικού ύψους 447.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη υπόθεση και ο έλεγχος των φορολογικών υπηρεσιών εντάσσεται στην κατηγορία «Έρευνες Τεχνητής Διευθέτησης», οι οποίες εφαρμόζονται σε περίπλοκες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

sofokleousin.gr

Related posts