MAXTV.gr

Με καλό καιρό η επιστροφή των εκδρομέων των Χριστουγέννων. Η νέα πρόγνωση των μετεωρολόγων για την Πρωτοχρονιά.

Μας έκανε τη χάρη ο καιρός τα Χριστούγεννα, αλλά την Πρωτοχρονιά μας τα χαλάει. Οι εκδρομείς των Χριστουγέννων θα επιστέφουν με καλό καιρό, αλλά τις επόμενες ημέρες έρχονται βροχές, που θα κρατήσουν για μερικές ημέρες. Από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα πέσουν οι πρώτες βροχές, ακυρώνοντας τα σχέδια εκείνων που σχεδιάζουν αποδράσεις για το ερχόμενο τριήμερο.

Τα νεώτερα για την αλλαγή του καιρού την Πρωτοχρονιά, όπως και τις πρώτες ημέρες του 2024 έδωσε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς. Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, με άλλο καιρό φεύγει το 2023 και άλλος καιρός έρχεται το 2024. Με άλλα λόγια, δεν θα έχει καμία σχέση με τον «ανοιξιάτικο» των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τον Θ. Κολυδά, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι την Παρασκευή ο καιρός θα συνεχίσει να είναι ήπιος με ανέμους 4-5 μποφόρ στα πελάγη, με λίγα φαινόμενα τοπικού χαρακτήρα μόνο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Το Σάββατο, όμως, θα σημειωθούν βροχές στη δυτική Ελλάδα και στα νότια τμήματα της επικράτειας, κυρίως στην Κρήτη και το ανατολικό Αιγαίο.

Από την Κυριακή, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο καιρός θα είναι βροχερός σε αρκετές περιοχές της χώρας. «Από Δευτέρα και μετά περιμένουμε πολλές βροχές που θα κρατήσουν 3-4 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά», σημείωσε ο Θ. Κολυδάς.

Όπως ο ίδιος αναφέρει σε ανάρτησή του, έρχεται ένα «χαμηλό από την Ιταλία που θα φέρει πολλές βροχές μετά την Πρωτοχρονιά».

καιροσ πρωτοχρονια 2024

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα των Χριστουγέννων οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν ακόμη και τους 22 βαθμούς. Όπως σημειώνει το meteo, uερμοκρασίες που κυμάνθηκαν στους 20-22 βαθμούς σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας μας τα Χριστούγεννα, με την υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία να καταγράφεται στον Αλικιανό Χανίων με 22,1 βαθμούς.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες των Χριστουγέννων, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

καιροσ θερμοκρασια

Σάκης Αρναούτογλου: Κινούμενη διαταραχή βροχοπτώσεων

Σε ανάρτησή του για τον καιρό των επόμενων ημερών ο Σάκης Αρναούτογλου, κάνει μια αναλογική εκτίμηση για τον Ιανουάριο του 2024. Αναλυτικά:

«Πάρα πολλά τα μηνύματά σας στα οποία μου ζητάτε να προχωρήσω σε μία αναλογική εκτίμηση και για το μήνα Ιανουάριο. Βρήκα λοιπόν λίγο χρόνο και σας παραθέτω τους χάρτες της του μήνα Ιανουαρίου 2024 μόνο με χρωματικές επεξηγήσεις έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης στα γραφόμενά μου.

Η αναλογική μέθοδος βασίζεται στη μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης (Madden-Julian MJO) (http://www.bom.gov.au/climate/mjo/) μια ανατολικά κινούμενη διαταραχή νεφών, βροχοπτώσεων, ανέμων και πίεσης που διασχίζει τον πλανήτη στους τροπικούς και επιστρέφει στο αρχικό σημείο εκκίνησής της σε 30 έως 60 ημέρες, κατά μέσο όρο και φαίνεται ότι διαμορφώνει τον καιρό που θα επικρατήσει στη βόρεια Αμερική αλλά και στην Ευρώπη.

Η αναλογική μου εκτίμηση λαμβάνει υπόψη και τις διαταξεις των τελευταίων 70 ετών στην Ευρώπη, προσπαθώντας να να δώσει μια γενική, πιθανή επερχόμενη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο τις επόμενες περίπου 25-30 ημέρες!

Όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ, ξεκίνησε από το 2004, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ και ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, οπότε καλό θα είναι να ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων».

Related posts