MAXTV.gr

Είναι γνωστό ότι οι βηματοδότες σώουν ζωές και χρησιμοποιούνται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, από νήπια μέχρι υπερήλικες.

Ωστόσο, δεν συμβαίνει συχνά αυτό που μετέφερε στην “Π” ο καθηγητής Καρδιολογίας Μανόλης Σημαντηράκης.

“Πολύ γνωστός γιατρός του Ηρακλείου μού είχε φέρει τη μητέρα του για να της βάλω βηματοδότη. Τότε εκείνη ήταν 95 ετών. Τα χρόνια περνούσαν και καμιά φορά σκεφτόμουν αυτή τη γυναίκα. Πίστευα ότι θα είχε πεθάνει. Προς μεγάλη μου έκπληξη την είδα ξανά στο γραφείο μου σε ηλικία 103 ετών. Ήταν  καλά, αλλά όχι ο βηματοδότης της. Η ζωή του βηματοδότη έχει ημερομηνία λήξης. Ήρθε λοιπόν για να της βάλω νέα συσκευή!”.

Σύμφωνα με τον καρδιολόγο, ο βηματοδότης χρειάζεται σε ασθενείς με βραδυκαρδία που προκαλεί λιποθυμικά επεισόδια, ζάλη, αδυναμία, εύκολη κόπωση, συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά ατυχήματα.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Έχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία και παρατείνει τη ζωή τους. Κάθε χρόνο εμφυτεύονται παγκοσμίως 1 εκατομμύριο βηματοδότες.

Στους ασθενείς της Κρήτης εμφυτεύονται περίπου 700 βηματοδότες κατ’ έτος.  Ο κ. Σημαντηράκης λέει ότι η μέση διάρκεια της ζωής τους είναι 10 χρόνια και στη συνέχεια πρέπει να αντικατασταθούν, ωστόσο οι πιο σύγχρονες συσκευές έχουν χρόνο ζωής μεγαλύτερο, που φθάνει τα 15 χρόνια.   Η μέση ηλικία των ασθενών είναι 60-80 ετών ωστόσο υπάρχουν και νέα παιδιά 17-18 ετών που τους έχουν ανάγκη.

“Και στην Κρήτη η πρώτη αιτία θανάτου είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι βηματοδότες όχι μόνο σώζουν ανθρώπους, αλλά τους εξασφαλίζουν και μια καλύτερη ποιότητα ζωής” τόνισε ο γιατρός.

Καρδιαγγειακές παθήσεις: Η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως

Εκατομμύρια ζωές συνεχίζουν να χάνονται πρόωρα από καρδιακές παθήσεις κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη νέα ειδική έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of the American College of Cardiology».

Ο καθηγητής Καρδιολογίας Μανόλης Σημαντηράκης
Ο καθηγητής Καρδιολογίας Μανόλης Σημαντηράκης

Όπως διαπιστώνεται, ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων λόγω καρδιαγγειακής νόσου αυξήθηκε από 12,4 εκατομμύρια το 1990 σε 19,8 εκατομμύρια το 2022. Η έκθεση παρέχει επικαιροποίηση των εκτιμήσεων για την υγεία, όσον αφορά στις παγκόσμιες, περιφερειακές και εθνικές τάσεις των καρδιαγγειακών παθήσεων από το 1990 ως το 2022, αναλύοντας τις επιπτώσεις των καρδιαγγειακών παθήσεων και των παραγόντων κινδύνου σε 21 παγκόσμιες περιοχές.

Η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξήθηκε σε 27 από τις 204 τοποθεσίες την περίοδο 2015-2022. Ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων λόγω καρδιαγγειακής νόσου αυξήθηκε από 12,4 εκατομμύρια το 1990 σε 19,8 εκατομμύρια το 2022. Όπως συμπεραίνεται στην έκθεση, η ισχαιμική καρδιοπάθεια παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε παγκόσμιο επίπεδο με 108,8 θανάτους ανά 100.000 άτομα. Ακολουθούν η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, οι διατροφικοί κίνδυνοι και η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένουν οι κύριες αιτίες της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Στη μελέτη, στην οποία συνεργάζονται το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ, επισημαίνεται ότι ένας κόσμος χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα είναι εφικτός και υπογραμμίζεται η επείγουσα ανάγκη των χωρών να θεσπίσουν στρατηγικές δημόσιας υγείας με στόχο την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και η ανάγκη παγκόσμιας δράσης για τη διάδοση πληροφοριών και την εφαρμογή προγραμμάτων υγείας, ιδίως σε χώρες με δύσκολη πρόσβαση.

Από Άννα Κωνσταντουλάκη www.patris.gr

Related posts