MAXTV.gr

Δύο λιμενικοί της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών κατηγορούνται ως μέλη δικτύου εμπορίας κοκαΐνης. Τα «γατάκια» και η 71χρονη «θεία» κρατούμενη στον Κορυδαλλό.

Το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου (16/12) λιμενικός που υπηρετούσε στη δίωξη ναρκωτικών του λιμεναρχείου Πειραιά, βγήκε από το γραφείο του κρατώντας ένα μαύρο σακίδιο πλάτης. Νωρίς το βράδυ της ίδιας ημέρας, αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων, που τον παρακολουθούσαν στενά τις τελευταίες εβδομάδες, οργάνωσαν επιχείρηση για τη σύλληψή του στο Κερατσίνι. Ο λιμενικός αντιστάθηκε και στο ίδιο σακίδιο που είχε μαζί του βρέθηκαν 5,1 κιλά κοκαΐνης.

Οι «αδιάφθοροι» που χειρίστηκαν την υπόθεση λένε ότι τα ναρκωτικά ήταν μέρος ενός φορτίου που είχε κατασχεθεί σε προγενέστερο χρόνο στο λιμάνι του Πειραιά και φυλασσόταν για να καταστραφεί. Στον φάκελο που είδε το Magazine, περιγράφεται ότι αρχηγός του δικτύου, για το οποίο φέρεται να δούλευε ο κατηγορούμενος λιμενικός, είναι μια 71χρονη κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, την οποία οι υπόλοιποι αποκαλούσαν «θεία».

Η χρονική αφήγηση στα διωκτικά έγγραφα ξεκινά στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου με ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στις Εσωτερικές Υποθέσεις. Ο άγνωστος είπε ότι ένας λιμενικός παίρνει οδηγίες από μία έγκλειστη στον Κορυδαλλό, για την οποία έδωσε ένα μικρό όνομα. Δέκα μέρες αργότερα, πιθανώς ο ίδιος, έστειλε μια ανώνυμη επιστολή με κάποια περισσότερα στοιχεία. Έγραψε ότι η 71χρονη έδωσε εντολή στον λιμενικό να μεταφέρει ναρκωτικά σε κάποιον τρίτο, που θα τα πουλούσε για λογαριασμό της, όμως «τη δουλειά χάλασε η ασφάλεια της Πάτρας».

Η «ΘΕΙΑ»

Ζητήθηκε άρση απορρήτου κι επίσης ξεκίνησε η φυσική παρακολούθηση των υπόπτων. Προέκυψε ότι η «θεία» στον Κορυδαλλό μιλούσε ανοιχτά με τους υπόλοιπους από το καρτοτηλέφωνο της φυλακής -μόνο οι δικές της απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ξεπερνούν τις 100 σελίδες. Κάποιοι ήταν συγγενικά και φιλικά της πρόσωπα και οι περισσότεροι είχαν κατηγορηθεί για άλλες υποθέσεις. «Άπαντα τα μέλη πειθαρχούσαν στις εντολές της και δεν ενεργούσαν, αν δεν εξασφάλιζαν προηγουμένως τη σύμφωνη γνώμη της», σημειώνεται στον φάκελο. «Τα κέρδη της οργάνωσης μοιράζονταν στα υπόλοιπα μέλη μόνο καθ’ υπόδειξή της και αφού πρώτα καθόριζε το μερίδιο που αναλογεί στον καθένα».

Στο μεταξύ, οι Εσωτερικές Υποθέσεις κατέληξαν σε ένα τριώροφο κτίριο στην οδό Αισχύλου στο Κερατσίνι. Το παρακολουθούσαν με βάρδιες και κάμερες που είχαν κρύψει σε σταθμευμένο όχημα απέναντι από την είσοδο. Τα μέλη του δικτύου πραγματοποίησαν 32 συναντήσεις με διαφορετική σύνθεση, στις οποίες υπολογίστηκε, χωρίς να εξηγείται με λεπτομέρειες ο τρόπος υπολογισμού, ότι μεταφέρθηκαν 14,5 κιλά κοκαΐνης και χρήματα. Το δίκτυο φέρεται επίσης να χρησιμοποιούσε κωδικοποιημένες λέξεις: «μηχανάκια»/ «ονόματα»/ «τηλέφωνα»/ «γλυκά» ήταν γενικά οι ποσότητες ναρκωτικών, «αριθμοί»/«πληροφορίες» ήταν τα χρήματα, «βραστό» ήταν η κοκαΐνη φρίμπα (κρακ), «νούμερα»/ «ημέρες» ήταν τα 1.000 ευρώ και «γατάκια»/«γαλακτομπούρεκο» ήταν το 1 κιλό κόκας.

Η υπόθεση ως εδώ θα είχε μικρό ενδιαφέρον, αν δεν προέκυπτε ότι τα ναρκωτικά ήταν μέρος κατασχεμένων φορτίων στο λιμάνι του Πειραιά, πολλά από τα οποία είχαν φτάσει κρυμμένα σε κοντέινερ με μπανάνες και επρόκειτο να καταστραφούν με καύση σε κλίβανο, έπειτα από εισαγγελικές διατάξεις. Την κοκαΐνη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έβγαζε από την αποθήκη ένας λιμενικός με τον βαθμό του σημαιοφόρου, που υπηρετούσε στη δίωξη ναρκωτικών. «Αναλάμβανε προσωπικό ρίσκο, όμως δεν κατέβαλε το παραμικρό αντίτιμο», σημειώνεται χαρακτηριστικά. 

36 ΛΕΠΤΑ ΜΑΥΡΟ

Το μεσημέρι 16/12 ο λιμενικός πήγε στο γραφείο του στο λιμεναρχείο Πειραιά. Εκεί βρισκόταν μόνο ο διοικητής της περιφερειακής ομάδας δίωξης ναρκωτικών και ένας καινούριος στην υπηρεσία λιμενικός, που είχε βάρδια δεσμοφύλακα. Ο τελευταίος κατέθεσε ότι είδε από το γραφείο του στην κάμερα ασφαλείας τον κεντρικό κατηγορούμενο λιμενικό και τον διοικητή έξω από την πόρτα της αποθήκης, δίπλα στα κρατητήρια, στην οποία φυλάσσονται οι κατασχεμένες ποσότητες ναρκωτικών. 

«Επειδή είμαι λίγο καιρό στο Γραφείο Ασφάλειας, έβλεπα πάντα την αποθήκη κλειδωμένη με λουκέτο και από περιέργεια πήγα να δω πώς είναι. Ο […] μπήκε μέσα, τακτοποιούσε κάποιους σάκους, ενώ ο διοικητής στεκόταν απ’ έξω. Έριξα μια ματιά και επέστρεψα στο πόστο μου», κατέθεσε. Λίγο αργότερα, ο διοικητής φέρεται να τον ενημέρωσε ότι θα έβγαιναν οι δυο τους για μια εξωτερική δουλειά. Πήγαν με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο ως την πλατεία Ιπποδάμειας στον Πειραιά και στάθηκαν σε ένα στενό.

«Εκεί με ενημέρωσε ο διοικητής πως πήγαμε να ελέγξουμε για διακίνηση λαθραίων τσιγάρων […] Παρατηρούσαμε έναν αλλοδαπό άντρα, μελαμψό, που κινούταν πεζός σε απόσταση περίπου 100 μέτρων για λίγη ώρα και στη συνέχεια, δίχως να προβούμε σε κάποια άλλη ενέργεια, αποχωρήσαμε με διαταγή του διοικητή. Επιστρέψαμε στην υπηρεσία ύστερα από χρόνο απουσίας 35-40 λεπτών». Το παραπάνω διάστημα, ο κεντρικός κατηγορούμενος φέρεται να βρισκόταν μόνος στο γραφείο. Σύμφωνα με την έκθεση επισκόπησης και αποτύπωσης βιντεοληπτικού υλικού, η κάμερα ασφαλείας της υπηρεσίας είχε τεθεί εκτός λειτουργίας για περίπου 34 λεπτά την ίδια μέρα, μεταξύ 15:54 και 16:28.

Οι σάκοι με τα ναρκωτικά στην αποθήκη φύλαξης του λιμεναρχείου, όπως φωτογραφήθηκαν στην έκθεση αυτοψίας.

Μετά τις συλλήψεις, το Εσωτερικών Υποθέσεων έκανε αυτοψία στην αποθήκη φύλαξης ναρκωτικών του λιμεναρχείου Πειραιά. Καταγράφηκαν 14 σάκοι με πακέτα κοκαΐνης από τέσσερις διαφορετικές υποθέσεις, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που φέρνει στη δημοσιότητα το NEWS24/7. Τρεις από τους σάκους φέρεται να είχαν παραβιασμένες σφραγίδες. «Υπήρχαν κατεστραμμένες συσκευασίες εντός των παραβιασμένων σάκων, όμως το βάρος τους συνέκλινε με τις μετρήσεις του Γενικού Χημείου του Κράτος», σημειώνεται στην έκθεση.

Κατά την άτυπη εξέτασή του, ο κεντρικός κατηγορούμενος λιμενικός φέρεται να «παραδέχτηκε ότι αφαίρεσε πλακίδια κοκαΐνης από το τσουβάλι 92/22, εκ των οποίων τρία τα διατήρησε αυτούσια, ενώ άλλα τα νόθευσε με σόδα εντός της οικίας του […] Στο τσουβάλι που είχε διανοίξει παρανόμως, πρόσθεσε ποσότητα κόλλας πλακιδίων (σσ: σε σκόνη), έτσι ώστε να μη βγαίνει λιποβαρές». Πιο κάτω στο ίδιο έγγραφο, πάντως, σημειώνεται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι κράτησαν αρνητική στάση προανακριτικά και είπαν ότι θα μιλήσουν στις δικαστικές αρχές.

Οι δέκα κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν χθες, Παρασκευή, στον ανακριτή Πειραιά, μεταξύ αυτών και οι δύο λιμενικοί. Κρίθηκαν όλοι προσωρινά κρατούμενοι

www.news247.gr/

REPORTAGE

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΥΜΑΚΑΣ

Related posts