MAXTV.gr

O φίλος εκπαιδευτικός Νίκος Πιστεύος ( χρόνια πολλά..) μας ενημερώνει για μια ξεχωριστή εκδήλωση στην Κύπρο με αφορμή την βραβευμένη διεθνώς ταινία του 1ου ΕΠΑΛ –Ε.Κ. Άργους

΄΄Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στην φιλόξενη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού εκδήλωση τιμής αφιερωμένης στον Asa Kent Jennings με τίτλο:

«ASA KENT JENNINGS

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ

101 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ»

Η εκδήλωση οργανώθηκε και επιμελήθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή προς τιμήν του Asa K. Jennings και τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαίδη. Παραβρέθηκαν επίσης μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, λογοτέχνες, πρόεδροι σωματείων, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση έγινε προβολή της βραβευμένης ταινίας του 2019, των μαθητών της κινηματογραφικής ομάδας του 1ου ΕΠΑΛ Άργους και 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους με τίτλο «Ο Άγνωστος Σωτήρας».

Προσκεκλημένος από την Ελλάδα ήταν ο Νίκος Πιστεύος, πρώην Διευθυντής του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους και υπεύθυνος της κινηματογραφικής ομάδας του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους και 1ου ΕΠΑΛ Άργους που δημιούργησε την ταινία.

Ο Asa Jennings ήταν ο Αμερικανός, που αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη Σμύρνη στη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής για να γλιτώσει όπως όλοι, αλλά παρέμεινε, πήγε στον Κεμάλ και πίεσε την ελληνική Κυβέρνηση μέχρι να καταφέρει να ηγηθεί στόλου πλοίων που μετέφεραν -διασώζοντας- 350.000 ελληνικές ψυχές από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Πιστεύος ανέφερε πως ΄΄η κινηματογραφική ομάδα μαθητών με τη βοήθεια των δασκάλων τους συγκέντρωσε με δυσκολία πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό για τις ανάγκες της ταινίας που ήθελαν να δημιουργήσουν. Το ήθελαν όμως πολύ. Ήταν χρέος τους να κάνουν γνωστό το έργο του Jennings. Και στο τέλος το κατάφεραν. Τίτλος της ταινίας τους «Ο Άγνωστος Σωτήρας»

Ομάδα του έργου: Ηλιάνα Ράπτη, Κούβαλης Βασίλης, Ρηγόπουλος Γιώργος, Καρκαζής Σπύρος, Πάλλης Νίκος, Ραφαήλ Χότζα, Παναγιώτα Συγίζη, Κωνσταντίνα Κατσικάρη, Μπρούνο Μύρτος, Γκεράλντο Μουλφάι, Θοδωρής Νικολάου (μαθητές), Υπεύθυνοι καθηγητές: Πιστεύος Νίκος, Τσίγκας Ηλίας, Δέδες Κώστας, Ντέμος Γιώργος, Αθανασάκος Δημήτρης, Προδρομίδου Κατερίνα.

Related posts