MAXTV.gr

ρχεται (εκτός απροόπτου) σήμερα στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν με το αξίας 400 εκατ. αεροπλάνο του (δώρο του Εμίρη του Κατάρ) και με μία, από τις έξι που διαθέτει, θωρακισμένες και αλεξίβομβες Mercedes Maybabach S 600, αξίας πολλών εκατ., τουρκικών λιρών, με πολυμελή συνοδεία και με διάθεση, όπως τουλάχιστον διατείνεται διαλόγου.

Πώς αλήθεια άλλαξαν οι καιροί; Από το «Έ Κυριάκο» και το «Κυριάκο γιοκ» έφθασε στο «φίλε Κυριάκο» και μάλιστα να τονίζει ότι «δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε», ωσάν όλο αυτά τα χρόνια των προκλήσεων, η Ελλάδα ήταν αυτή που απειλούσε με πυραύλους Ταϊφούν που έχουν, όπως έλεγε, εμβέλεια έως την Αθήνα ή η Αθήνα ήταν αυτή που επίσης απειλούσε ότι θα «έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».

Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες διασώστες στον σεισμό του Φεβρουαρίου την Τουρκία, όντως πήγαν εκεί ξαφνικά (και μάλιστα πρώτοι) μια νύχτα, αλλά πήγαν στην Τουρκία για να σώσουν ζωές. Και έσωσαν. Ή ακόμα ωσάν να ήταν οι Έλληνες πιλότοι που πραγματοποιούσαν υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές ή που έστελναν τα σεισμογραφικά τους σκάφη για έρευνες επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για όλα, παρά την προειδοποίηση του Ερντογάν που προτού έρθει ακόμα στην χώρα μας φρόντισε να στείλει μήνυμα για πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη για περισσότερα θέματα, «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

«Δεν υπάρχει θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο . Μόνο μια η διαφορά με την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο», απαντά η Αθήνα μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.

***

Όλες οι συμφωνίες που θα ανακοινωθούν με την Τουρκία

Στις έξι ώρες που θα παραμείνει ο Ερντογάν σε ελληνικό έδαφος, θα υπογραφούν ή θα ανακοινωθούν και οι ελληνοτουρκικές συμφωνίες. Χαμηλής ή όχι πολιτικής πάντως θα είναι συμφωνίες.

Αν και υπάρχει μια κοινή στάση Αθήνας- Αγκυρας να μην ανακοινωθούν αυτές οι συμφωνίες, έως ότου τις ανακοινώσουν οι δύο ηγέτες (ή οι υπουργοί που θα τις υπογράψουν), ο πληροφοριοδότης μου με ενημερώνει ότι οι συμφωνίες που θα ανακοινωθούν είναι:

1. Για το μεταναστευτικό με την χορήγηση 7ήμερης βίζας για δέκα νησιά του Αιγαίου (όπως αποκάλυψε χθες η στήλη), ώστε το Αιγαίο να μείνει ανοικτό για τουρίστες από την Τουρκία

2. Συμφωνία για την ενέργεια

3. Συμφωνία για θέματα Παιδείας (με ανταλλαγές φοιτητών αλλά και αναγνώρισης διπλωμάτων)

4. Συμφωνία για επενδύσεις (σε Ελλάδα και Τουρκία- άλλωστε υπάρχουν αρκετοί Τούρκοι επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα μας)

5. Τουριστική συμφωνία

6. Συμφωνία για τον Πολιτισμό (διάσωσης μνημείων) και

7. Συμφωνίες για κλιματική αλλαγή και βοήθειας σε φυσικές καταστροφές.

***

Αστακός η Αθήνα για τον Ερντογάν

Σε απαγόρευση κάθε συγκέντρωσης αλλά και συνάθροισης αποφασίζει η αστυνομία για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Χιλιάδες αστυνομικοί, η αντιτρομοκρατική, ελικόπτερα και drones επιστρατεύονται για τον φόβο συγκεντρώσεων από ακροδεξιές κυρίως ομάδες, όπως το Εθνικό Μέτωπο, που είχε ανακοινώσει συγκέντρωση δίπλα από την τουρκική πρεσβεία.

Η κυβέρνηση με κανένα τρόπο δεν θέλει να χαλάσει το κλίμα της ολιγόωρης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου καθώς έχει επενδύσει αρκετά στη δημιουργία κλίματος ηρεμίας με τη γείτονα χώρα.

Πάντως, από τους «κασιδιαρικούς» Σπαρτιάτες, μάλλον δεν έχει να φοβάται τίποτα καθώς ο πρόεδρος τους Βασίλης Στίγκας, σε ομιλία του στη Βουλή, πρότεινε τη δημιουργία Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στον Έβρο. Μία δήλωση όμως που ξεσήκωνε την οργή των υπολοίπων ακροδεξιών μορφωμάτων καθώς θεωρούν ότι με αυτή την πρόταση ο Έβρος θα γίνει «προτεκτοράτο» της Τουρκίας. Ακροδεξιός τραγέλαφος και στα ελληνοτουρκικά λοιπόν.

***

Η εμπλοκή και των… μετεωρολόγων στην επίσκεψη Ερντογάν

Έως και οι… μετεωρολόγοι «επιστρατεύτηκαν» ( τρόπος του λέγειν) για την επίσκεψη Ερντογάν. Ρωτήθηκαν συγκεκριμένα ορισμένοι μετεωρολόγοι πώς θα είναι ο καιρός, εάν θα βρέξει ή όχι την Πέμπτη ανάμεσα στις 11 το πρωί και στις 5 το απόγευμα. Το γιατί, το ξέρετε, είναι οι ώρες που θα βρίσκεται ο Ερντογάν στην Αθήνα.

Εκείνο που έμαθα είναι ότι οι μετεωρολόγοι δεν έδωσαν σίγουρες απαντήσεις, αλλά τους διεμήνυσαν ότι οι πιθανότητες για βροχή, εκείνες τις ώρες στην Αθήνα είναι 35% και ότι η βροχή που θα πέσει (εάν πέσει) δεν θα είναι ισχυρή. Δηλαδή με δυο λόγια δεν θα υπάρξουν έντονα καιρικά φαινόμενα όταν ο Ερντογάν θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου ή στο Προεδρικό Μέγαρο.https://www.tovima.gr/

Related posts