MAXTV.gr

Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στους αγρότες της Αργολίδας με το θέμα του Αναβάλου και συγκεκριμένα με την ποιότητα του νερού που ποτίζουν τα χωράφια τους. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι το νερό έχει αυξημένη αγωγιμότητα που το καθιστά υφάλμυρο με ότι συνεπάγεται αυτό για τις καλλιέργειες.
Στα πλαίσια της ενασχόλησης μου με το πρόβλημα επισκέφθηκα την Δευτέρα 12/06/2023 τους ΤΟΕΒ Ασίνης και Ήρας – Κουρτακίου και την Τετάρτη 14/06/2023 το πρωί τις εγκαταστάσεις του Αναβάλου στο Κυβέρι. Το απόγευμα της Τετάρτης συμμετείχα στην σύσκεψη που διοργάνωσε η ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ στα γραφεία της στην Πυργέλα.

Οι ανησυχίες των αγροτών μας είναι απολύτως δικαιολογημένες γιατί όντως το νερό του Αναβάλου παρουσιάζει αυξημένη αγωγιμότητα πράγμα που θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες αλλά και την επιβίωση των ίδιων των αγροτών.

Δυστυχώς το θέμα του Αναβάλου και η προβληματική λειτουργία του μας ταλαιπωρεί χρόνια. Σειρά παραλείψεων, λαθών, έλλειψη οργανωμένου σχεδίου, έλλειψη συνεργασίας και κακών εκτιμήσεων μας οδήγησαν σήμερα σε αυτό το σημείο.

Το πρόβλημα του Αναβάλου είναι συστημικό, δηλαδή επηρεάζεται από πολλές διαφορετικές και ετερογενείς παραμέτρους και επίσης αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Το πρόβλημα λέγεται Προστασία και Βιώσιμη Διαχείριση Επιφανειακών και Υπόγειων Υδάτων του νομού και δεν αφορά μόνο την άρδευση αλλά και την ύδρευση που και εκεί τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε προβλήματα επάρκειας κατά καιρούς.

Δεν είναι μόνο η πηγή του Αναβάλου που παρουσιάζει προβλήματα. Το Κεφαλάρι έχει στερέψει τα δύο τελευταία χρόνια αλλά και όταν είχε νερό το αφήναμε να χάνεται στην θάλασσα. Οι πηγές των Μύλων από όπου υδρεύονται το Άργος και το Ναύπλιο κάθε καλοκαίρι παρουσιάζουν προβλήματα επάρκειας. Η Ερμιονίδα διψά αλλά το φράγμα της Τζερτζελιάς έχει μείνει στα χαρτιά και το έργο του Αναβάλου ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί.

Η λύση λοιπόν του προβλήματος πρέπει να είναι ολιστική δηλαδή πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους και τα επιμέρους συστήματα που αφορούν την άρδευση και την ύδρευση του νομού μας.

Related posts