MAXTV.gr

Στις 31 Μαΐου 2024 λήγει η προθεσμία για τη δήλωση στο μητρώο καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων από τους ιδιοκτήτες ακαθάριστων οικοπέδων . Μετά το πέρας της προθεσμίας ακολουθούν πρόστιμα.

Πως δηλώνω ότι καθάρισα το οικόπεδο μου;

Με απόφαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εγκρίθηκε η υπ’ αρ. 20/2024 πυροσβεστική διάταξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

Μεταξύ άλλων καθορίζεται η μέριμνα των υπόχρεων, να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωσης, μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας του άρθρου 53Α του ν.4662/2020 (Α΄ 27), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.).

Για το πρώτο έτος σύστασης του μητρώου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης των υπόχρεων ορίζεται η 31η Μαΐου 2024.

Επειδή μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα του Υ.Κ.Κ.Π.Π

Οι υπόχρεοι, μετά την ολοκλήρωση του αρχικού καθαρισμού,

α) μπορείτε να στείλετε ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ με ένα mail στο 1288@otenet.gr στο οποίο θα αναφέρετε ότι :

Καθάρισα το οικόπεδό ιδιοκτησίας ( σε όποιον ανήκει το οικόπεδο)

το οποίο βρίσκεται στην περιοχή …..στην οδό ……με αριθ. ….. και ΚΑΕΚ……

Στοιχεία επικοινωνίας : Ονοματεπώνυμο τηλέφωνο σταθερό ή κινητό .

β) Όσοι δεν έχουν την δυνατότητα να στείλουν mail μπορούν να πάνε στα γραφεία πρωτοκόλλου της ΔΚ Λυγουριού και να καταθέσουν αίτηση- δήλωση με τα παραπάνω στοιχεία.

Στο άρθρο 6 της υπ’ αριθ. 20/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης καθορίζονται οι κυρώσεις στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, στους οποίους επιβάλλεται το κατά περίπτωση πρόστιμο.

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, τα πρόστιμα ξεκινούν από 1.000 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 χιλιάδες ευρώ.

Related posts