Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε ιατρικό , νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό με μόνιμους διορισμούς στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα Αγροτικά ιατρεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να δοθούν κίνητρα σε αυτούς , ζήτησε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Πρόνοιας Άγγελος Χρονάς στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στις αρχές της εβδομάδας με τον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, στην Αθήνα.
Ο κ. Χρονάς εξέθεσε στον κ. Θεμιστοκλέους όλα τα ζητήματα που αφορούν στον τομέα Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και έκανε μία αναφορά στα όσα έγιναν από την Περιφερειακή Αρχή στην διάρκεια της θητείας της, που λήγει σε λίγες μέρες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφορικά με τη συνδρομή της περιφερειακής αρχής σημείωσε πως έγινε προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού , προϋπολογισμού άνω των 100 εκατομμύριων ευρώ για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Επιπλέον η Περιφέρεια ανέλαβε τη μισθοδοσία του λοιπού επικουρικού προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Παρέλαβε και διέθεσε 20 ασθενοφόρα, μέσω ΕΣΠΑ, για τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας ενώ διέθεσε 70 μέχρι τώρα απινιδωτές σε φορείς και όπου αλλού ζητήθηκε.
Επίσης υλοποίησε με επιτυχία το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής για 1200 μαθητές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο Κ. Χρονάς στην αναφορά του επεσήμανε ιδιαίτερα την απήχηση των προληπτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου με δωρεάν μαστογραφίες και τεστ Παπ , καθώς και για τον καρκίνο του δέρματος .
Σε αυτές τις προληπτικές δράσεις έχουν εξεταστεί πάνω από 16.000 κάτοικοι της περιοχής.
Πάγιο το αίτημα για δημιουργία τεσσάρων νέων τομέων ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Όπως σημείωσε στη συνάντηση με τον κ. Θεμιστοκλέους, ο κ, Χρονάς, παραμένει πάγιο το αίτημα για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΚΑΒ με εξοπλισμό και μόνιμο προσωπικό, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί με προσοχή και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την δημιουργία τεσσάρων νέων κόμβων του ΕΚΑΒ σε Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία και Μεσσηνία , όπου υπάρχουν προμελέτες για τους χώρους εγκατάστασης τους.
Αναγκαία είναι και η δημιουργία ακτινοθεραπευτικού κέντρου στην Πελοπόννησο, επειδή αρκετοί καρκινοπαθείς αναγκάζονται να μεταβούν στην Αθήνα ή Πάτρα με ό,τι σημαίνει αυτό για την ψυχολογική και οικονομική τους επιβάρυνση.
Όσον αφορά τα θεσμικά αιτήματα ο κ. Χρονάς ζήτησε από τον κ. Θεμιστοκλέους να εφαρμοστεί ο Νόμος που προβλέπει συμμετοχή στα Δ.Σ. των Νοσοκομείων εκπροσώπων της Περιφέρειας καθώς και στα Δ.Σ. των Υ.Π.Ε και επίσης να γίνει άμεση αποτύπωση του Χάρτη Υγείας της Περιφέρειας και αναδιοργάνωση του με έμφαση σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Υγείας και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.
Η συζήτηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα και μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ενημέρωσε τον κ. Χρονά ότι 52 από τις 246 θέσεις που υπάρχουν στην νέα προκήρυξη για ιατρικό προσωπικό, αφορά στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία υπάγεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ακόμα ο Υφυπουργός διευκρίνισε πως η παράταση για το λοιπό επικουρικό προσωπικό είναι ετήσια και όχι εξάμηνη, όπως κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ.