Με την πρώιμη ποικιλία SRA 89 ξεκίνησε η συλλογή του μανταρινιού για την τρέχουσα περίοδο. Η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα δείχνει μια σημαντική μείωση στην παραγωγή, αλλά άριστη ποιότητα.
Η συλλογή μοιάζει να είναι οψιμότερη σε σύγκριση με μια μέση χρονιά, αφού ο όγκος της παραγωγής θα αρχίσει να συγκεντρώνεται προς τα μέσα Νοεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, αυτές παρουσιάζουν αισθητή άνοδο, χωρίς όμως να διαφοροποιούνται σημαντικά από την περσινή περίοδο. Σύμφωνα με τον Τάσο Λέρμα, παραγωγό από το Άργος, η συλλογή των μανταρινιών έχει ξεκινήσει με τη διαλογή από τα δέντρα.
«Σε ένα ποσοστό πάνω από 40%, τα μανταρίνια είναι κίτρινα. Αυτά συλλέγουμε τώρα, για να τα προωθήσουμε στην αγορά».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχουν γίνει αραιώματα σε ποικιλίες που παρουσίαζαν αυξημένες αποδόσεις.
Από τη μέχρι τώρα συλλογή, οι αποδόσεις κυμαίνονται μεσοσταθμικά στα 80 κιλά ανά δέντρο.
Στα μέσα Νοεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή της ποικιλίας Κλημεντίνης, η οποία δείχνει να είναι αισθητά μειωμένη. «Χωριά της περιοχής μας, όπως το Δρέπανο, τα Ίρια και η Ασίνη, θα έχουν τη μισή παραγωγή σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά», εξηγεί ο κ. Λέρμας.
Μιλώντας για τις τιμές, αναφέρει ότι αυτές μεσοσταθμικά κυμαίνονται στα 72 λεπτά στο ξεκίνημα, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο έφθαναν στα 60 λεπτά.
Προβληματίζει ο μύκητας της καπνιάς
Για όψιμη χρονιά με χαμηλές αποδόσεις κάνει λόγο ο Νίκος Μπράβος, παραγωγός μανταρινιών από τα Εξαμίλια Κορινθίας.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο χειμώνας ήταν ήπιος, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί σημαντικά η ανθοφορία των δέντρων, όπου παρουσιάζεται μείωση πάνω από 50%. «Μεσοσταθμικά, θα κινηθούμε περίπου στους 1,5 με 2 τόνους ανά στρέμμα στη νέα συλλεκτική περίοδο». Ως αντιστάθμισμα, ο κ. Μπράβος βλέπει μία αύξηση της τιμής στο προϊόν, ώστε να καλυφθεί μέρος της απώλειας του εισοδήματος. «Από τα 70 έως τα 75 λεπτά το κιλό, που ξεκίνησε να πωλείται το μανταρίνι για την τρέχουσα περίοδο, πιστεύω ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συλλογής θα κρατηθούν οι τιμές και δεν θα έχουμε σημαντικές απώλειες στο εισόδημά μας», σημειώνει.
Κλείνοντας, ο Κορίνθιος παραγωγός κάνει ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της καταπολέμησης του αλευρώδους και των κοκκοειδών, που προκαλούν σημαντικό πρόβλημα στην ποιότητα του μανταρινιού. «Θα πρέπει να γίνεται σωστή καταπολέμηση, ώστε να μην έχουμε προβλήματα, όμως το κόστος των αγροχημικών είναι ιδιαίτερα ανεβασμένο», τονίζει. Αυξάνονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στο Αγρίνιο Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Θανάση Κερασιώτη, παραγωγού μανταρινιών από τα Καλύβια Αγρινίου.
Όπως αναφέρει, προς το παρόν, δεν έχει ξεκινήσει η συλλογή των μανταρινιών, συγκριτικά με άλλες χρονιές που αυτό είχε συμβεί, ωστόσο υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για επέκταση των καλλιεργειών σε όλα τα εσπεριδοειδή. «Ένα μεγάλο ποσοστό των αροτραίων καλλιεργειών έχει αντικατασταθεί από δενδρώδεις, καθώς οι τελευταίες δίνουν μεγαλύτερο εισόδημα. Για να μπορέσουμε, όμως, να τις αξιοποιήσουμε καλύτερα, απαιτείται μια σύγχρονη οργάνωση ώστε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί», καταλήγει.