MAXTV.gr

Κάτι δεν καταλαβαίνουμε 

Μετά από δύο χρόνια αναμονής, ξεκίνησαν ξανά οι εργασίες του έργου απορροής των επεξεργασμένων λυμάτων του βιολογικού στον αργολικό κόλπο.

Εδώ και πολλά χρόνια ο αγωγός που μετέφερε τα επεξεργασμένα λύματα έπεφτε στην αρχή του παραλιακού μετώπου!!! (ας θυμηθούμε τον πορτοκαλί αργολικό κόλπο πριν από λίγα χρόνια).

Έγινε η μελέτη, ανατέθηκε το έργο της αντικατάστασης του αγωγού, ήλθαν οι σωλήνες, έμειναν για δύο χρόνια στην παραλιακή (έγιναν ένα με το τοπίο), το έργο έμεινε από λεφτά (χρηματοδότης η περιφέρεια Πελοποννήσου) και ο εργολάβος σταμάτησε.

Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησαν ξανά το έργο.

Με έκπληξη είδαμε να διαμορφώνεται ένας πέτρινος μώλος μέσα στη θάλασσα, με επίχωση και τη χρήση βαρέων μηχανημάτων. (Εννοείται ότι εξαφανίστηκε όλη η ορνιθοπανίδα από το σημείο αυτό).

Όσο περνούσαν οι μέρες ο μώλος μεγάλωνε.

Ψάξαμε να δούμε τη μελέτη. Να δούμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μετά από πολλές επισκέψεις σε πολλές υπηρεσίες βρήκαμε μια άκρη.

Είναι έργο της περιφέρειας, επιβλέπεται από την περιφέρεια και, όπως με προθυμία μας εξήγησαν, ο μώλος γίνεται για να εμποτιστεί στον αργολικό κόλπο ο αγωγός της απορροής του βιολογικού. Μας είπαν ότι το υλικό της κατασκευής του μώλου θα πέσει πάνω από τον αγωγό που θα εμποτιστεί.
Πήραμε την Απόφαση ‘Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο. Πολλά και ενδιαφέροντα αναφέρει. Για το μώλο, την κατασκευή του, τις επιπτώσεις στο παραλιακό μέτωπο και την αποκατάσταση τίποτα.

Και μιλάμε ότι η παρέμβαση γίνεται σε μια περιοχή απολύτου προστασίας !!!!!!

Ερωτήματα πολλά και για μας αναπάντητα μέχρι σήμερα.

1. Θα απομακρυνθεί από τον αργολικό κόλπο ο βουλωμένος σωλήνας του βιολογικού ;

2. Αν όλη αυτή η επίχωση πέσει πάνω από το σωλήνα για να αγκυρωθεί στα ρηχά, δεν θα αλλάξει ο κυματισμός στην περιοχή; Δεν θα επηρεαστεί η ακτογραμμή; Ποιος το έχει μελετήσει και πού αναφέρεται;

3. Τα επεξεργασμένα λύματα, σύμφωνα με την μελέτη, θα οδηγούνται με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 300 μ περίπου, ο οποίος εκβάλει σε βάθος πυθμένα περίπου 8,5 μ. Σε πόσα μέτρα του αγωγού θα γίνει η επίχωση με το φερτό υλικό; Αυτό το υλικό (πέτρα από νταμάρι) δεν θα επηρεάσει τον πυθμένα της θάλασσας στην ευρύτερη περιοχή με τον κυματισμό;

4. Ποιος φορέας θα ελέγχει αν τηρούνται όσα επιβάλουν οι περιβαλλοντικοί όροι, γιατί και σήμερα υπάρχουν πλατφόρμες αλλά με καθυστέρηση ενημερώνονται. 

Για παράδειγμα:

Στην Απόφαση ‘Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τον έλεγχο των χαρακτηριστικών των επεξεργασμένων εκροών, τα οποία οδηγούνται στη θάλασσα, θα πρέπει να υπάρχει:

i. Φρεάτιο δειγματοληψίας πριν από την είσοδό τους στον υποθαλάσσιο αγωγό.

ii. Σημαδούρα στο σημείο εξόδου του αγωγού, ώστε να γίνεται έλεγχος της περιεκτικότητας του νερού σε κολοβακτηριοειδή, γύρω από το σημείο εξόδου στη θάλασσα και να διαπιστώνεται η τήρηση του ορίου των 250/100 ml.

iii. Έλεγχος της ποιότητας των νερών στις γειτονικές ακτές κολύμβησης, σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία.

Μερικά ερωτήματα καταθέτουμε σαν «Ομάδα φίλων του Υγρότοπου».

Ελπίζουμε να έχουν δίκιο τόσο οι μελετητές όσο και οι επιβλέποντες του έργου και να διαψευσθούν οι αγωνίες μας.

Related posts