MAXTV.gr

Ολοκληρώθηκαν  με  απόλυτη  επιτυχία  οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης, για την επέτειο των 100 ετών  από το θάνατο του Εμμανουήλ  Ρέπουλη  (Κρανίδι, 14 Μαΐου 1924), που διοργάνωσε  ο  Δήμος  Ερμιονίδας. Στις εκδηλώσεις  αυτές  αναδείχθηκε  η  προσωπικότητά  του Εμμανουήλ  Ρέπουλη, αναλύθηκε η εποχή του και τιμήθηκε η μνήμη του από τον κόσμο και πρωτίστως από τους μαθητές. 

Συγκεκριμένα:                                                                                                                         .            

Την πρώτη  ημέρα, Σάββατο  11 Μαΐου  2024, το πρωί, έγινε πανηγυρική Θεία  Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς μας Μητρόπολης Ύδρας, Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη  π. Νεκτάριου  Δαρδανού, που εκπροσώπησε το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Εφραίμ, με τη συμμετοχή του Αρχιερατικού Επιτρόπου Κρανιδίου,   Πανοσιολογιότατου  Αρχιμανδρίτη  π. Χριστοφόρου  Καραβία. Στο  μεγάλο τιμώμενο  αναφέρθηκε  ο  Πρωτοσύγκελος π. Νεκτάριος, κατά την εμπνευσμένη ομιλία του, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, εκφώνησε εμπεριστατωμένη ομιλία η κ. Ευαγγελία  Ηλιού, Διευθύντρια  του  Λυκείου  Ερμιόνης.

Το  απόγευμα  του  Σαββάτου, 11 Μαΐου  2024 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων  του  Γενικού  Λυκείου  Κρανιδίου,  Ημερίδα με θέμα: – “Ο Εμμανουήλ Ρέπουλης (1863 – 1924) και η εποχή του: εκδήλωση Τιμής και Μνήμης, 100 χρόνια από το θάνατό του”, με τους παρακάτω ομιλητές, που ανέπτυξαν τις αντίστοιχες θεματικές :

Νικόλαος Μπουμπάρης (Φιλόλογος – Ιστορικός, Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας):   “Εμμανουήλ Ρέπουλης: ο εξ απορρήτων δύο ισχυρών προσωπικοτήτων”.

Κώστας Μποτόπουλος (Συνταγματολόγος – Πρώην Ευρωβουλευτής) :    “Χρόνια φωτιάς κι ελπίδας: οι θεσμικοί σταθμοί της διακυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου”.

Λίνα Λούβη (Ομότιμη Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) : “«Σωτήρας» ή «τύραννος»; Βενιζελισμός και Αντιβενιζελισμός, 1910-1920”.

Προηγήθηκαν Χαιρετισμοί επισήμων και συγκεκριμένα από τον Δήμαρχο  Ερμιονίδας, κ. Ιωάννη Γεωργόπουλο, από  τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς  Μητρόπολης Ύδρας, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη, π. Νεκτάριο  Δαρδανό, που εκπροσώπησε το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Εφραίμ, από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου, κ. Γεώργιο  Φασιλή  και από τον Πρόεδρο της Επιτροπής για την οργάνωση των τιμητικών εκδηλώσεων του Δήμου  Ερμιονίδας, κ. Δημήτριο Σίδερη, Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας.             .                                                                                                                                                                     Με την παρουσία τους τίμησαν τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κρανιδίου, Πανοσιολογιότατος π. Χριστοφόρος Καραβίας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ερμιόνης, Αιδεσιμώτατος π. Ιωάννης  Αμπελάς,  ο Βουλευτής Αργολίδας, κ. Ιωάννης  Αδριανός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αργολίδας, κ. Αναστάσιος  Γανώσης,  ο πρώην  Δήμαρχος Ερμιόνης, κ. Ανάργυρος  Λεμπέσης, ο  τ. Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Ομότιμος Καθηγητής κ. Γεώργιος Ζέρβας, η Πρόεδρος του Ιστορικού λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης, κα Τ. Αντωνοπούλου, ο Πρόεδρος του Ερμιονικού Συνδέσμου, κ. Α. Λαδάς, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολύς κόσμος.

Η  προαναφερόμενη Ημερίδα, κατά γενική ομολογία όλων όσοι την παρακολούθησαν ήταν εξαιρετική, γιατί αφενός ανέδειξε όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του μεγάλου τιμώμενου συμπατριώτη μας, Εμμανουήλ  Ρέπουλη, αφετέρου δε, κατέδειξε όλο το ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες της εποχής που έδρασε ο Εμμανουήλ  Ρέπουλης, την πολιτική του πορεία και κυρίως τη σχέση του  με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είναι γνωστό ότι ο Ρέπουλης υπήρξε για πολλά χρόνια ο εξ απορρήτων συνεργάτης του Βενιζέλου και αντικαταστάτης του στα Πρωθυπουργικά καθήκοντα, όταν αυτός απουσίαζε για μεγάλα διαστήματα στο εξωτερικό, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη των διεθνών συνθηκών.

Στα πλαίσια της επιστημονικής Ημερίδας στον χώρο της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου εκτέθηκαν τα έργα ζωγραφικής και τα κείμενα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου, του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης με θέμα «Εμμανουήλ Ρέπουλης».

Ενώ, πριν την έναρξη της παρουσίασης οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν το βίντεο του Γυμνασίου Ερμιόνης και του 1ου Λυκείου Ναυπλίου.

Τη  δεύτερη  ημέρα, Κυριακή 12  Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε  μουσική εκδήλωση             από το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας, που συμμετείχε  μετά από πρόσκληση του Δήμου  Ερμιονίδας, στις  εκδηλώσεις  τιμής  και μνήμης για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Εμμανουήλ Ρέπουλη, την Κυριακή 12/5/2024 στις 20:15 στο Κρανίδι.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του 1ου  Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου, περιλάμβανε δύο μέρη :
1) Μουσικοθεατρικό δρώμενο «Της Ωριάς το Κάστρο»
Με οδηγό το παραδοσιακό και έντεχνο τραγούδι, τη μουσική, τη λογοτεχνία και το θέατρο, τα παιδιά επιχείρησαν να αναπαραστήσουν «εναλλακτικά», με στοιχεία της πολιτισμικής μας ταυτότητας, – παραδοσιακής και σύγχρονης – το «πρόσωπο» της ελληνικής παράδοσης, Έτσι, στην δραματοποίηση της παραλογής του «Κάστρου της Ωριάς», διαλέγονται και συμπράττουν η Μουσική με τον Λόγο και την Κίνηση και αναδεικνύουν ένα μουσικοθεατρικό σταυροδρόμι συνάντησης των δημιουργημάτων της ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού.
Συντελεστές:
· Θεατρική Ομάδα «CarpeTheatro» Μουσικού Σχολείου Αργολίδας
· Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής, «Ταξιδευτές της παράδοσης» Μουσικού Σχολείου Αργολίδας
Υπεύθυνοι Καθηγητές:
· Ζαχαρίου Δημήτρης (Μουσικός Μουσικού Σχολείου Αργολίδας – Υπεύθυνος Παραδοσιακού Συνόλου)
· Καλποδήμου Καλλιόπη (Φιλόλογος / Θεατρολόγος Μουσικού Σχολείου Αργολίδας – Υπεύθυνη θεατρικής ομάδας «Carpe Theatro»)
· Κουτρούλη Ουρανία (Μουσικός Μουσικού Σχολείου Αργολίδας)

Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής
2) Ένα μουσικό-χορευτικό ταξίδι στην ελληνική μουσική παράδοση μέσα από τραγούδια, οργανικούς σκοπούς και χορούς από την Αργολίδα, την Πελοπόννησο και την υπόλοιπη στεριανή και θαλασσινή Ελλάδα.

Συμμετέχουν:
· Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας
(υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Δημήτρης Ζαχαρίου, Θάνος Καρανάσιος, Φάνης Κουσιουνέλος, Άκης Σαγάνης, Αναστάσης Λίτσας)
· Χορευτική Ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας
(διδασκαλία: Δημήτρης Κοντοκάλης).

Η προαναφερόμενη εκδήλωση αποτέλεσε και την ευχάριστη έκπληξη όλης της διοργάνωσης του τριημέρου, αφού, κατά γενική ομολογία, τόσο τα παιδιά όσο και οι καθηγητές που τους συνόδευαν (κ. Κουτρούλη Ρ.,  κ. Ζαχαρίου Δ.), άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις με την άψογη παρουσία τους, τη δροσιά και τον αυθορμητισμό τους και ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο την ποιοτική και συστηματική  δουλειά που γίνεται στο Μουσικό σχολείο Αργολίδας, στην πρώτη τους επαφή με το κοινό της Ερμιονίδας.  Εξαιρετική υπήρξε και η γνώριμη σε όλους μας χορευτική ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας, που με τη διδασκαλία του κ. Δ. Κοντοκάλη, πλαισίωσε το Μουσικό Σχολείο και χόρεψε τους παραδοσιακούς χορούς του δεύτερου μέρους, συμπληρώνοντας τη μουσική πανδαισία της βραδιάς.

Την τρίτη ημέρα των τιμητικών  εκδηλώσεων, Τρίτη 14  Μαΐου 2024, ημέρα του θανάτου του Εμμανουήλ  Ρέπουλη πραγματοποιήθηκε  στις  10.00 το  πρωί, στο Κοιμητήριο του  Κρανιδίου, τρισάγιο επί του τάφου του αειμνήστου Εμμανουήλ  Ρέπουλη, από τον Αιδεσιμολογιότατο π. Γεώργιο Δρακόπουλο και εν συνεχεία ο Δήμαρχος Ερμιονίδας                                 κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος κατέθεσε  δάφνινο στεφάνι, στον τάφο του μεγάλου νεκρού.

Ακολούθως, στις  11.00 το πρωί, στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Ρέπουλη, στην ομώνυμη πλατεία του Κρανιδίου, σε μια λιτή, απέριττη και συγκινητική τελετή, έγινε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Ερμιονίδας, Αντιδήμαρχο κ. Κ. Κόκκαλη, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κρανιδίου, κ. Γ. Φασιλή, από τα δύο Δημοτικά Σχολεία του Κρανιδίου, από τα Γυμνάσια και τα Γενικά Λύκεια Κρανιδίου και Ερμιόνης και από το ΕΠΑΛ Κρανιδίου. Ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ο  Δήμαρχος  Ερμιονίδας κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, ως εκπρόσωπος  του Δήμου και των πολιτών της Ερμιονίδας, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και να συγχαρεί, όλους τους προαναφερόμενους που πλαισίωσαν αφιλοκερδώς τις τιμητικές εκδηλώσεις, τη Χορευτική Ομάδα του Δήμου Ερμιονίδας, το ταξιδιωτικό γραφείο «Ζafiris Tours» για τη δωρεάν μεταφορά του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας, την επιτροπή σχεδιασμού και εκτέλεσης των εκδηλώσεων αποτελούμενη από τους κ.κ. Σίδερη Δημήτρη, Ηλιού Ευαγγελία, Κουρτέση  Κατερίνα και κυρίως τους μαθητές, τόσο του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας, όσο και των Σχολείων της Ερμιονίδας, για την άψογη και ουσιαστική συμμετοχή τους στα δρώμενα των τριήμερων τιμητικών εκδηλώσεων.

Γραφείο Δημάρχου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

Related posts