Αίτημα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, να καταθέσει ως μάρτυρας απέστειλε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης Γενηδούνιας, ενώ σήμερα στην Επιτροπή καταθέτουν ο πρόεδρος ΡΑΣ από το 2011 έως το 2016, Βασίλειος Τσιαμαντής, ο Αθανάσιος Βούρδας (διευθύνων σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ 2015-2017) και ο Χρήστος Διονέλης (επικεφαλής ΕΡΓΟΣΕ 2015-2019).
Ο Βασίλειος Τσιαμαντής, ενώπιον της Επιτροπής και κατόπιν ερώτησης που του ετέθη, εξέφρασε την άποψη ότι είτε υπάρχουν συστήματα, είτε δεν υπάρχουν στον σιδηρόδρομο, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πρωταρχικός στην λειτουργία του, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καθοριστικός και αυτό το αναγνωρίζουν όλα τα συστήματα ασφαλείας.
Επισήμανε πως, και χωρίς προηγμένα συστήματα ασφαλείας η σιδηροδρομική επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί ασφαλώς με τον Κανονισμό Κυκλοφορίας και ότι όσο πιο προηγμένο και εξεζητημένο είναι ένα σύστημα ασφαλείας, προφανώς λιγοστεύει πάρα πολύ και εκμηδενίζει τα περιθώρια λάθους.
«Αν κάποιο από τα στοιχεία – ενός προηγμένου συστήματος ασφαλείας – καταρρεύσει, προφανώς θα κληθεί ο άνθρωπος να χειριστεί αυτό το συμβάν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει σύστημα», προσέθεσε.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΡΑΣ, τόνισε ότι «εάν δούλευαν τα συστήματα ασφαλείας θα είχε σχεδόν εκμηδενιστεί ο κίνδυνος του ατυχήματος. Άλλο να έχεις έναν κίνδυνο ένα στο εκατομμύριο και άλλο έναν στο δισεκατομμύριο. Στα risk assessments που κάνουν οι ειδικοί προφανώς σου μιλάνε με πιθανότητες. Διότι η ζωή είναι πιθανότητες. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό».
ΠΗΓΗ: CNN