MAXTV.gr

Η συνέχιση της λειτουργίας 4 κοινωνικών δομών σε διάφορες Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 με σχετικές ισάριθμες αποφάσεις που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας υπέγραψε την ένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027 των πράξεων:

α) Συνέχιση λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου (ΣΚ) Τρίπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έµφυλης βίας ή/και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών. Η πράξη έχει προϋπολογισμό 259.650 ευρώ.

β) Συνέχιση της δράσης του Κέντρου Κοινότητας και της Κινητής Μονάδας στον Δήμο Ναυπλιέων, µε περιοχή ευθύνης την Π.Ε. Αργολίδας. Η πράξη έχει προϋπολογισμό 785.497,50 ευρώ.

γ) Συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας και της Κινητής Μονάδας καθώς και λειτουργία παραρτήματος Ρομά και ΚΕΜ στον Δήμο Κορινθίων, με περιοχή ευθύνης την Π.Ε. Κορινθίας. Η πράξη, με προϋπολογισμό 759.645 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

δ) Συνέχιση του δικτύου δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και συγκεκριµένα του Πολυδύναμου Κέντρου στην Τρίπολη και της Κινητής του Μονάδας. Η πράξη έχει προϋπολογισμό 323.215,82 ευρώ και αφορά στη συνέχιση της λειτουργίας του δικτύου δομών και υπηρεσιών.

Οι πιο πάνω τέσσερις πράξεις συγχρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Σημαντικό το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον κοινωνικό τομέα, δήλωσε ο περιφερειάρχης 

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει επιτελέσει αξιόλογο έργο στον κοινωνικό τομέα, στηρίζοντας -μεταξύ άλλων- την επέκταση του προγράμματος υγιεινής σίτισης σε μαθητές αμεα και μαθητές που δεν είναι ενταγμένοι σε σχετικά προγράμματα της πολιτείας, ενώ συνέδραμε οικονομικά, από τον προϋπολογισμό της, την στήριξη κοινωνικών δομών”.

Τα πιο πάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας χαιρετίζοντας το πρωί σήμερα, Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, στην Τρίπολη, την έναρξη των εργασιών του διήμερου εργαστηρίου για την υποστήριξη της διασύνδεσης των δομών κοινωνικής προστασίας και την ενδυνάμωση του περιφερειακού μηχανισμού κοινωνικής ένταξης, το οποίο διοργανώνουν σήμερα και αύριο η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και η Επιτελική / Συντονιστική Δομή Κοινωνικής Ενταξης.

Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε ως ένα από τα πλέον σημαντικά προγράμματα με κοινωνικό πρόσημο το “Βοήθεια στο σπίτι” και κάλεσε σε συνεργασία και αλληλοστήριξη υπηρεσιών και φορέων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “όσοι δουλεύουν στις κοινωνικές δομές θα πρέπει να δουλεύουν ‘ιεραποστολικα’ και να έχουν ως αρχή τους την αγάπη για τον συνάνθρωπο”.

Παράλληλα όμως, ο Π. Νίκας επισήμανε ότι αν και η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει πιστώσεις για κοινωνικές δράσεις, απαιτείται ορθή διαχείριση “για να πιάνουν τόπο”, σημειώνοντας ότι τα στελέχη της Δομής θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες και σαφείς κατευθύνσεις από τους επικεφαλής των υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Παρατήρησε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής διάκριση μεταξύ των ανθρώπων που πραγματικά έχουν ανάγκη αρωγής -όπως όσοι έχουν διάφορα προβλήματα που τους εμποδίζουν να εργαστούν ή αυτοί που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, οι περιθωριακές ομάδες, οι μετανάστες, τα αμεα- και αυτών “που αρέσκονται να ζουν με τα επιδόματα, που προσφέρουν μαύρη εργασία ή που δεν κάνουν τίποτα -διαφορετικά η επιδοματική πολιτική καταλήγει να είναι για ορισμένους αντικοινωνική πολιτική” κατέληξε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Η περιφερειακή έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης αποτελεί την παροχή υπηρεσιών συμβούλου εξειδικευμένης επιστημονικής τεχνικής υποστήριξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου ως δικαιούχος της πράξης “Σύσταση και λειτουργία ‘Επιτελικής/Συντονιστικής Δομής Κοινωνικής Ένταξης΄ (Περιφερειακή Κοινωνική Πύλη)” του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020’.

Το έργο συνδράμει αποφασιστικά στην αποτελεσματικότητα της Περιφερειακής Κοινωνικής Πύλης, του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ενταξης και της Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ενταξης, μέσω της εκπόνησης περιφερειακής έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης, της αποτύπωσης και χαρτογράφησης των χωρικών διαστάσεων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Πελοπόννησο, της δικτύωσης των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών σε περιφερειακό επίπεδο.

Σήμερα Πέμπτη 19 του μήνα το εργαστήριο έλαβε χώρα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Τρίπολης με 3 προγραμματισμένες συνεδρίες, ενώ αύριο Παρασκευή 20 του μήνα το εργαστήριο περιλαμβάνει επισκέψεις εργασίας σε επιλεγμένες κοινωνικές δομές της Τρίπολης.

Στο εργαστήριο συμμετέχουν διευθυντές και επιστημονικά στελέχη των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων και των δικαιούχων δήμων, καθώς επίσης στελέχη των Κέντρων Κοινότητας και των Κινητών Μονάδων, της Επιτελικής Δομής και των κοινωνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως και των δήμων, της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Τρίπολης όπως και εθελοντικών οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Related posts