MAXTV.gr

Πώς και πόσο θα επηρεάσουν πολίτες και επιχειρήσεις οι παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι προβλέψεις για τα έσοδα και τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Αντιμέτωποι με σημαντικές αλλαγές στη φορολογία θα βρεθούν το 2024 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών, τις προβλέψεις για τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που πρόκειται να εφαρμοστούν στην πλήρη έκτασή τους εντός του νέου έτους.

Αναμφισβήτητα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, αποτελεί την κορωνίδα των αλλαγών, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών, ενώ την ίδια στιγμή η αύξηση του αφορολογήτου για τα παιδιά κατά 1.000 ευρώ δίνει οικονομική ανάσα μέσω φορολογικής ελάφρυνσης σε εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους από 90 έως 220 ευρώ σε ετήσια βάση. Μάλιστα, λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις, θα φανεί η εν λόγω φορολογική ελάφρυνση από τον πρώτο μήνα του νέου έτους.

Ταυτόχρονα, οι παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών στο μέτωπο της φοροδιαφυγής προκαλούν «πονοκέφαλο» σε όσους συστηματικά κλέβουν την Εφορία και καρπούνται ετησίως πάνω από 10 δισ. ευρώ παρανόμως σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς.

Η πλέον σημαντική παρέμβαση, που είναι προγραμματισμένη να γίνει μέσα στο 2024, είναι η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Ενα εμβληματικό έργο που ύστερα από συνεχείς παρατάσεις αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά σε λίγους μήνες. Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η εφαρμογή του θα ξεκινήσει την 1η Μαρτίου του 2024. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί με θρησκευτική ευλάβεια και δεν θα χρειαστεί και νέα παράταση.

Οι δηλώσεις ΦΠΑ

Μία ακόμα δομική αλλαγή, που κάθε άλλο παρά ήσσονος σημασίας είναι, αφορά τις «κλειδωμένες» από την ΑΑΔΕ δηλώσεις ΦΠΑ, τις οποίες και θα υποβάλλουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες από 1ης Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αλλά και αυτά που έχουν δηλώσει οι αξιωματούχοι της ΑΑΔΕ, τα έσοδα που θα υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν θα μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Αντίστοιχα, τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Ετσι, λοιπόν, οι δηλώσεις ΦΠΑ θα είναι αυτόματα προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA και κατά συνέπεια οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν για να τροποποιούν τα δεδομένα, καθώς τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των δηλώσεων θα είναι κλειδωμένα.

Επαγγελματίες

Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών λαμβάνει ως σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό, θεωρώντας ότι δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει εισόδημα μικρότερο από έναν εργαζόμενο. Δηλαδή τα ποσά που υποχρεωτικά θα δηλώνουν πλέον ως έσοδα δεν μπορεί να υπολείπονται των 10.920 ευρώ ανά έτος.

Το ύψος του ελάχιστου εισοδήματος προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης με ανώτατο ποσό τις 50.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό της φορολογίας λαμβάνονται υπόψη:

  Ο εκάστοτε ισχύων κατώτατος μισθός προσαυξημένος κατά 10% για κάθε τρία χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας μετά την πρώτη εξαετία ή ο ανώτερος ετήσιος μισθός που ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλει σε υπάλληλό του. Λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο από τα δύο ποσά, με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τις 30.000 ευρώ.

  Το ύψος του τζίρου της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επί του ποσού κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υποχρέου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ. Yπογραμμίζεται ότι ειδική εξαίρεση – για τα προϊόντα καπνού – από την επιβάρυνση λόγω του κριτηρίου τζίρου προβλέπεται για τα περίπτερα, επειδή εμπορεύονται προϊόντα με χαμηλό περιθώριο κέρδους.

Το 10% του κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού με όριο τις 15.000 ευρώ.

Μείωση τέλους επιτηδεύματος

Τέλος επιτηδεύματος

Επιπλέον, το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται οριζόντια και για όλους τους επαγγελματίες κατά 50% από το 2024, ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα. Κατά το ίδιο ποσοστό μειώνεται το τέλος και για κάθε υποκατάστημα των φυσικών προσώπων (στα 300 ευρώ από 600 ευρώ που ισχύει σήμερα). Το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας.

Μείωση μετρητών

Με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου αποθαρρύνονται οι συναλλαγές με μετρητά καθώς τα πρόστιμα για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής (από 100 ευρώ που ήταν πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου). Επίσης, απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Με τις ρυθμίσεις που εισάγονται, από 1.1.2024 τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο). Παράλληλα, επεκτείνεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5% επί των εσόδων, υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Related posts