MAXTV.gr

Τιμές και προβλήματα στην παραγωγή απειλούν να αφανίσουν την καλλιέργεια του αχλαδιού, που μέχρι πρότινος αποτελούσε καμάρι για την περιοχή της Δήμαινας στον Δήμο Επιδαύρου.

Ο γεωπόνος Τάσος Μπινιάρης, αναφερόμενος στην πορεία της καλλιέργειας, τονίζει ότι «έχουμε κακή καρπόδεση, η οποία οφείλεται σε κλιματικές συνθήκες και ειδικότερα στις υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου δεκαπενθήμερου. Η πρόβλεψη είναι αρκετά δυσάρεστη, αφού έτσι όπως καταγράφεται η κατάσταση εκεί που συγκομίζαμε 3-3,5 τόνους το στρέμμα θα πέσουμε στα 1.000 κιλά».
Υποχωρεί η βιολογική καλλιέργεια

Η υποχώρηση της βιολογικής καλλιέργειας στη Δήμαινα έχει γίνει ήδη αισθητή και ο κ. Μπινιάρης δίνει τη δική του εξήγηση: «Η υποχώρηση ήταν πολύ έντονη και απότομη και ο λόγος ήταν ότι οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν εύκολα τα ιδιαίτερα προβλήματα της αχλαδιάς, όπως είναι η ψύλλα και άλλες ασθένειες. Ως αποτέλεσμα, οδηγήθηκαν στην εγκατάλειψη, προκειμένου να σώσουν τα κτήματά τους».

Σχετικά με το αν υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης, ήταν ξεκάθαρος: «Υπάρχει ακόμη ένα ερώτημα που αφορά τις τιμές. Πέρσι, τα συμβατικά πληρώθηκαν σε πολύ χαμηλή τιμή, περίπου στα 40 λεπτά, και ενώ οι έμποροι είχαν υποσχεθεί για τα βιολογικά τιμή άνω του 1 ευρώ τελικά αγόρασαν με τιμές κάτω από το 1 ευρώ. Αν συνεχιστεί και φέτος αυτή η τιμολογιακή πολιτική, τότε πάμε για εγκατάλειψη του αχλαδιού. Ήδη, τρεις παραδοσιακοί καλλιεργητές εγκατέλειψαν, αφού έκοψαν τα δέντρα».

Γιώργος Αργυρίου

Πηγή: ypaithros.gr

Related posts