MAXTV.gr

Η Εθνική Λυρική Σκηνή με τίτλο “Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία” βρέθηκε στο Ναύπλιο στις 2 και 3 Μαΐου για το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου.

Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Εθνική Λυρική Σκηνή στα δημοτικά σχολεία από το 2012 έως το 2015. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων τού σήμερα, στοχεύει στην εξοικείωση των νέων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε μία διαδραστική παράσταση όπερας.

Τη φετινή σχολική χρονιά, η όπερα Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, θα παρουσιαστεί ζωντανά σε 85 Γυμνάσια της χώρας, καθώς και σε 900 σχολικές μονάδες μέσω της εξ αποστάσεως παρακολούθησης της παράστασης και της χρήσης της εκπαιδευτικής εφαρμογής Opera Box App. Η νέα αυτή παράσταση συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια σύγχρονη ματιά που πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων.

Οι μαθητές των σχολείων που θα επισκεφθεί η Εθνική Λυρική Σκηνή θα συμμετάσχουν ενεργά στη δράση έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μοναδική εμπειρία του δημιουργικού παλμού της προετοιμασίας της παράστασης και να εμπλακούν βιωματικά σε αυτήν. Υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του προγράμματος θα λάβουν μέρος σε καλλιτεχνικά εργαστήρια για να συνδημιουργήσουν πρωτότυπο ηχητικό, μουσικό και εικαστικό υλικό που θα ενταχθεί στη ροή της παράστασης, η οποία θα παρουσιαστεί στα σχολεία, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Οι μαθητές που θα λάβουν μέρος στη δράση εξ αποστάσεως θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ψηφιακά την παράσταση και να εξερευνήσουν τον κόσμο της όπερας και του μουσικού θεάτρου μέσω της εκπαιδευτικής ψηφιακής εφαρμογής Opera Box App. Μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars), οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία θα καθοδηγήσουν τους καθηγητές των σχολείων σε σχέση με τους μαθησιακούς στόχους, θα ενισχύσουν την κατανόηση του έργου που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά και θα προτείνουν πρακτικές ενδυνάμωσης της δημιουργικής έκφρασης μέσα στη σχολική τάξη καθώς και μεθόδους δημιουργικής χρήσης της ιστοσελίδας Opera Box.

Το νέο έργο του αναγνωρισμένου Έλληνα συνθέτη Κορνήλιου Σελαμσή, το οποίο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι βασισμένο στην πολυαγαπημένη οπερέτα του πατέρα της γαλλικής οπερέτας Ζακ Όφενμπαχ Η Ωραία Ελένη, αποτελώντας ωστόσο μια καινούρια όπερα. Όπως επισημαίνει ο συνθέτης, πρόκειται για «ένα κράμα δύο μουσικών εγχειρημάτων: αφενός της παλιάς και αγαπητής κωμικής οπερέτας του Όφενμπαχ και αφετέρου μιας καινούριας όπερας – ή ίσως ενός έργου μουσικού θεάτρου που έχει εγκλωβίσει μέσα του θραύσματα από το παρελθόν». Το λιμπρέτο –βασισμένο στα πρωτότυπα κείμενα των Ανρί Μεγιάκ και Λυντοβίκ Αλεβύ– υπογράφει η Αλεξάνδρα Κ*, ενώ τη σκηνοθεσία ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός. Το σκηνικό, τα κοστούμια και το βίντεο-animation σχεδιάζει ο Πέτρος Τουλούδης, ενώ την κινησιολογία επιμελείται η Μαριάννα Καβαλλιεράτου και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος. Τη μουσική διεύθυνση μοιράζονται ο Στάθης Σούλης και η Κυριακή Κουντούρη, ενώ στη διανομή και το μουσικό σύνολο συναντούμε πληθώρα ταλαντούχων Ελλήνων μονωδών και μουσικών.

Το έργο βασίζεται στον ελληνικό μύθο, διαδραματίζεται στη Σπάρτη και στο Ναύπλιο και συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια σύγχρονη και ξεκαρδιστική ματιά που πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων. Αυτό σημειώνει και ο σκηνοθέτης: «Προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε τους προβληματισμούς των εφήβων της εποχής με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια».

Related posts