MAXTV.gr

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Άργους πραγματοποίησε ο υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Άργους πραγματοποίησε ο υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος, και είχε συνάντηση με τη διοικήτρια του Γ. Ν. Αργολίδας, κα Γεσθημανή Κασνακτσόγλου, και με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στη λειτουργία των δύο νοσηλευτικών μονάδων του νομού, οι ανάγκες που υπάρχουν για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας και τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό.

Ο Γιώργος Γαβρήλος, αναγνωρίζοντας τις όποιες προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων από τη διοίκηση του Γ.Ν. Αργολίδας, διατύπωσε την άποψη ότι αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, αφού η πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης είναι η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η Αργολίδα στερείται ενός σωστά οργανωμένου νοσοκομείου, που να καλύπτει τις ανάγκες της δευτεροβάθμιας φροντίδας και είναι η ώρα το σύνολο της τοπικής κοινωνίας να κάνει και μία συζήτηση για το τι Νοσοκομείο θέλει.

Μια άλλη πολιτική, όπως αυτή παρουσιάστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είναι αναγκαία και εφικτή, για να αναγεννηθεί το ΕΣΥ.

Για την Αργολίδα απαιτείται:

1. Πλήρωση θέσεων μονίμων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ, για τις νοσηλευτικές μονάδες Άργους και Ναυπλίου.

2. Άμεση πρόσληψη επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού με 3ετείς συμβάσεις και ειδική μοριοδότηση. Τουλάχιστον 25 θέσεις ειδικευμένων ιατρών και 50 θέσεις νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, 30 για την Ν.Μ. Άργους και 20 για την Ν.Μ. Ναυπλίου.

3. Άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων, ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού των Κ. Υγείας και Τ.Ο.Μ.Υ. Άργους και Ναυπλίου, καθώς και των Κ.Υγείας Κρανιδίου και Λυγουριού. Συμβάσεις 3ετίας για επικουρικό προσωπικό, νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς, με ειδική μοριοδότηση όλων τον ειδικοτήτων για τις μονάδες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σε αυτό επιμένουμε ιδιαίτερα, γιατί η Π.Φ.Υ. πρέπει να συλλειτουργήσει με τα νοσοκομεία, όντας όμως στην πρώτη γραμμή στήριξης του συστήματος υγείας και αποσυμφορώντας τα νοσοκομεία από την μαζική προσέλευση ασθενών.

4. Πρόσληψη των απαραίτητων γιατρών για το Τ.Ε.Π. της Ν.Μ. Άργους, καθώς και στην  πρόσληψη και άλλων  παθολόγων ιατρών και στις δύο νοσηλευτικές μονάδες.

5. Να διπλασιαστούν τα κρεβάτια των Μ.Ε.Θ. στα νοσοκομεία της περιφέρειας Πελοποννήσου.

6. Να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός του Γ.Ν. Αργολίδας ενισχυόμενος οικονομικά από το Υπουργείο Υγείας και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Γενικότερα, η ενίσχυση του ΕΣΥ μπορεί να πραγματοποιηθεί με τις επεξεργασμένες προτάσεις που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για:

1. Αύξηση 3 δισ. της χρηματοδότησης του ΕΣΥ (2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης). Στόχος: οι δαπάνες για την Υγεία σε βάθος τετραετίας να είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο 7% του ΑΕΠ.

2. Μισθολόγιο ιατρικού προσωπικού: 2.000 ευρώ εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.

3. Μηχανισμό αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ λόγω συνταξιοδότησης.

4. Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας.

5. Πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής, αλλά και σε υπηρεσίες που υστερεί το ΕΣΥ: κοινοτική φροντίδα, επείγουσα ιατρική, αποκατάσταση, ψυχική υγεία, οδοντιατρική περίθαλψη, μετανοσοκομειακή φροντίδα.

6. Ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

7. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας: τριπλασιασμός των ΤΟΜΥ (από τις 127 στις 380), εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους.

8. Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

9. Επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ.

10. Ανακαίνιση και πλήρη εξοπλισμό των νοσοκομείων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες.

Related posts