MAXTV.gr

To Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας ενέκρινε την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για το έργο: «Αναστήλωση, στερέωση και διαμόρφωση χώρου τοποθέτησης Ταφικού Μνημείου Ερμιόνης» μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Ερμιονίδας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Σκοπός αυτής της προγραμματικής σύμβασης είναι η ωρίμανση των μελετών και η υλοποίηση του ανωτέρω έργου και αφορά στην ανάδειξη ανασκαφικών ευρημάτων ρωμαϊκής εποχής, που ανακαλύφθηκαν σε σωστικές ανασκαφές της μεταπολεμικής εποχής. 

Το ρωμαϊκό ταφικό μνημείο της Ερμιόνης θα τοποθετηθεί σε τμήμα δημοτικού οικοπέδου, που βρίσκεται ανατολικά του κτηρίου του ΟΤΕ στην Ερμιόνη, το οποίο παραχωρήθηκε για τον συγκεκριμένο σκοπό στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α). 

Το αντικείμενο αυτής της προγραμματικής σύμβασης περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια: 

• Στάδιο 1: ανάθεση μελετών o α) αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής, o β) στατική μελέτη οριστική – εφαρμογής, o γ ) μελέτη διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, o δ ) μελέτη φωτισμού του μνημείου και o ε) πλήρη ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του χώρου. 

• Στάδιο 2: μετά την έγκριση των ανωτέρω μελετών θα υλοποιηθούν οι ακόλουθες εργασίες: o α ) διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, o β ) υλοποίηση αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης, o γ ) φωτισμός του μνημείου και εγκαταστάσεις Η/Μ, o δ ) πινακίδες πληροφόρησης και ψηφιακές εφαρμογές και o ε ) έκδοση εντύπων πληροφόρησης επισκεπτών. 

Η διάρκεια της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης ορίζεται σε τρία (3) έτη. Ως χρόνος έναρξης θεωρείται η ημερομηνία υπογραφής της παρούσης, ενώ η διάρκειά της μπορεί να παραταθεί εγγράφως με τη σύμφωνη γνώμη των συμβαλλόμενων μελών, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Παρακολούθησης του άρθρου 9 της Προγραμματικής Σύμβασης. 

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στις 120.000,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει το έργο με το ανωτέρω ποσό από το ΠΔΕ – ΣΑΕΠ526 «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2020-2022» με κωδικό 2022ΝΠ52600007 (MIS 518783). 

Ο Δήμος Ερμιονίδας αναλαμβάνει: α ) να παρέχει την υποστήριξη του κατά την υλοποίηση του αντικειμένου της προγραμματικής, β ) να συνεργάζεται με τα λοιπά συμβαλλόμενα μέλη για την ενημέρωση του κοινού και την προβολή του έργου και γ ) να ορίσει έναν εκπρόσωπο, με τον αναπληρωτή του, για τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Παρακολούθησης. 

Ο χώρος στον οποίο θα εκτελεστεί το έργο της ανωτέρω Προγραμματικής Σύμβασης ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο (Δήμο Ερμιονίδας) και παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βάσει της υπ’ αρ. 104/2017 (ΑΔΑ: ΩΔ0ΥΩΡΡ-ΩΟ6) Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας με θέμα: «Ανάκληση της υπ’ αρ. 221/2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας με θέμα: «Ανάκληση της υπ’ αρ. 221/2016 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας, παραλαβή της μελέτης με τίτλο: «Ρωμαϊκό ταφικό μνημείο Ερμιόνης – Αναστήλωση – Στερέωση και Διαμόρφωση τοποθέτησης» και παραχώρηση χρήσης δημοτικού οικοπέδου στο ΥΠ.ΠΟ.Α.». 

Το ταφικό μνημείο Ερμιονίδας προστατεύεται αυτοδικαίως, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4858/2021.

Αναλυτικά η απόφαση

Related posts