MAXTV.gr
ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΤΩΡΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αργολίδα: Ξεκίνησε η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών για τα επιτραπέζια βερίκοκα με 2 ευρώ/κιλό

Ξεκίνησε η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών για τα επιτραπέζια βερίκοκα στην Πελοπόννησο με μικρές ποσότητες που πάνε κυρίως προς την εγχώρια αγορά.

Προβλήματα από χαλάζια δεν υπάρχουν όμως φέτος αναμένεται μια μείωση αλλά και οψίμιση της παραγωγής.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου στην Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την Άνοιξη φαίνεται ότι θα φέρουν φέτος μια μειωμένη παραγωγή. Ξεκίνησε η συγκομιδή στις πρώιμες ποικιλίες αλλά ακόμη οι ποσότητες είναι μικρές και κυρίως πάνε στην εγχώρια αγορά. Αυτές τις ημέρες ξεκινά και η εξαγωγή αλλά είμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 2 ευρώ το κιλό.

Όλες οι πρώιμες ποικιλίες έχουν μειωμένες ποσότητες με εξαίρεση την Τύρβη που φέτος φαίνεται να έχει καλή παραγωγή αλλά η συγκομιδή της αναμένεται να ξεκινήσει μετά από 15 ημέρες. Αυτή την περίοδο έχει συγκομιστεί περίπου το 50% της ποικιλίας Mogador. Θα ακολουθήσουν οι ποικιλίες Τίρυνθος και Ninfa που και αυτές είναι μειωμένες ποσότητες και πάνε για εγχώρια αγορά. Με την ποικιλία Τύρβη αναμένεται να ξεκινήσουν σε καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές και τότε θα διαμορφωθούν οι φετινές τιμές».

Για μειωμένη φέτος παραγωγή κάνει λόγο και η κ. Άννα Λαμπάδα, πρόεδρος τον συνεταιρισμό Σταθέικα Αργολίδας. «Αυτές τις ημέρες ξεκίνησαν οι πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες αλλά ακόμη μιλάμε για μικρές ποσότητες που πάνε κυρίως στην εγχώρια αγορά. Φέτος έχει μια οψίμιση της παραγωγής για όλες τις ποικιλίες».

Στην Κόρινθο ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η συγκομιδή για τις επιτραπέζιες ποικιλίες στα βερίκοκα. 

Το μέλος της διοίκησης του Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου, Μιχάλης Βαρδάκας, που είναι παραγωγός βερίκοκου μας επεσήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτές τις ημέρες μπήκαν στα χωράφια για την συγκομιδή οι παραγωγοί βερίκοκου. Έχουμε μια οψίμιση της παραγωγής φέτος. Ακόμη όμως έχουμε μικρές ποσότητες για τις πρώιμες ποικιλίες και είναι νωρίς να δούμε την πορεία των τιμών. Πάντως η παραγωγή είναι φέτος μειωμένη στην περιοχή σε σχέση με πέρυσι. Αυτό εκτιμώ ότι οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα αλλά και στις καιρικές συνθήκες κατά την ανθοφορία. Η βασική ποικιλία της περιοχής είναι τα βερίκοκα Μπεμπέκου, για τα οποία η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 15 Ιουνίου».

Related posts