Χαμός στη Βουλή για την ονομαστική ψηφοφορία – Στο κυνήγι της δεδηλωμένης η κυβέρνηση

3 weeks ago
96 Views


Σε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής για την ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ.


Από την πρώτη στιγμή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η σημερινή διαδικασία είναι άκυρη. «Κατά τη χθεσινή διαδικασία άρχισε ψηφοφορία, όχι ονομαστική, και διεκόπη, και από τον προεδρεύοντα ετέθη θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας. Είναι ακατανόητο σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα η διακοπή της ψηφοφορίας όταν ο προεδρεύων διαπιστώνει την απόρριψη του νομοθετήματος και τότε προκηρύσσει ονομαστική για την επόμενη μέρα. Έχει προκληθεί μέγα ζήτημα να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα και να γίνει επ’ αυτού ψηφοφορία. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε την ονομαστική σαν να έχουν γίνει όλα καλώς, δεν είχε δικαίωμα ο προεδρεύων, είχε αρχίσει η ψηφοφορία και προσπάθησε με τη μεθόδευση αυτή να σώσει το νομοθέτημα για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας και δεν μπορεί να κυβερνά κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Από την πλευρά της η Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές και από εδώ και πέρα όλα τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται με ονομαστικές ψηφοφορίες, προκειμένου να διατυπώνεται η πλειοψηφία επί των νομοσχεδίων.

Η ένταση ανέβηκα ακόμα περισσότερο όταν το λόγο πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, άρα στις επιμέρους ψηφοφορίες του κοινοβουλευτικού έργου δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση έχει την τυπικήπλειοψηφία της Βουλής, αλλά δεν λειτουργεί στις ψηφοφορίες τεκμήριο δεδηλωμένης. Αυτό λοιπόν κάθε φορά πρέπει να επιβεβαιώνεται με τις πρακτικές της Βουλής. Μέχρι τώρα πρακτικήτης Βουλής ήταν οι εκπρόσωποι των κομμάτων να ψηφίζουν. Άνοιξε ηδιαδικασία με τον συνήθη τρόπο και απερρίφθη το νομοσχέδιο επί της αρχής, αυτό συνέβη», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο Νίκος Βούτσης στη δική του τοποθέτηση προκάλεσε αίσθηση με τη φράση του «προσώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μπορεί ανεξάρτητοι βουλευτές να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών.newsbomb.gr

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *